Tartelettes met walnoot, chocolade en karamel

HomeReceptenZoetTartelettes met walnoot, chocolade en karamel

Met dit recept smokkel ik een beetje want een walnootboom heb ik (nog) niet in mijn tuin. Wel heb ik net een hazelnootstruik geplant. Ik stel me voor dat ik straks met een tas vol hazelnoten naar huis fiets om dan lekkere taartjes te bakken. Wist je dat het goed mogelijk is om walnoten of hazelnoten in het wild rapen? Je kan daarvoor even in de wildplukwijzer kijken waar zo’n boom in jouw buurt staat. Maar goed, ik zal nog even moeten wachten tot ik zelf noten kan oogsten. Tot die tijd zal ik het moeten doen met walnoten uit de supermarkt.
Tartelettes met walnoot, chocolade en karamel

Tartelettes met walnoot, chocolade en karamel

Recept voor tartelettes met walnoot, chocolade en karamel

Door , 16 december 2012

Heerlijke chocoladetaartjes met een crunchy bodem

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Wachttijd: 30 minuten

Taart & cake, zoet
Voor 8-10 taartjes

Dit heb je nodig
Deeg

  • 250 g bloem
  • 100 g gemalen walnoten
  • 125 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 2 eidooiers
  • 50 ml water
  • eventueel suiker

Karamellaag

  • 400 g suiker
  • 125 g roomboter
  • 150 ml slagroom

Chocoladelaag

  • 200 g chocolade
  • 250 ml slagroom

Garnering

  • 10 halve walnoten

Zo maak je het

  1. Meng bloem, walnoten met de roomboter. Voeg de eidooiers en 50 ml water toe. Je kunt wat suiker toevoegen voor zoet deeg. Het mengen kan met een keukenmachine.
  2. Kneed het deeg tot een bal en leg het 30 minuten in de koelkast. Het deeg is daarna makkelijker hanteerbaar, minder plakkerig.
  3. Vul de ingevette vormpjes, prik er met een vork gaatjes in en bak ze in het midden van de oven op 200 graden. Na ongeveer 15-20 minuten zijn ze goudbruin. De tijd is afhankelijk van je oven. Laat ze eventueel wat langer in de oven tot ze gaar zijn en de goede kleur hebben.
  4. Ga verder met de karamel. Smelt de suiker in een pan met dikke bodem. Roer tot dat alle suiker is gesmolten. Het resultaat moet een dikke, stroperige saus zijn.
  5. Snijd de roomboter in stukjes en voeg blokje boter aan de karamel toe. Verwarm ondertussen de slagroom in een andere pan.
  6. Als alle boter is opgelost, voeg dan de warme slagroom toe. Dat gaat sissen en spatten maar blijf rustig doorroeren. Let wel op: de karamel is erg heet! Laat het kort koken en dan afkoelen.
  7. Maak nu de chocoladelaag. Smelt de chocolade in een steelpan en voeg de slagroom toe. Roer tot het een mooie chocolade saus is.
  8. Voeg nu alles samen. Doe in ieder taartje 2 of 3 eetlepels afgekoelde karamel. Vul het taartje helemaal af met chocoladesaus.
  9. Garneer met een stukje walnoot. Laat de taartjes met chocoladesaus hard worden in de koelkast.

Tags: taart & cake, zoet, chocolade, karamel, walnoot

Tartelettes met walnoot, chocolade en karamel

 

Leuke kerstdecoratie

Print de sneeuwvlok en snij het uit met een mesje. Decoreer je tartelettes met poedersuiker. De taartjes zijn erg machtig. Aan een halve heb ik genoeg en dan kan ik de lunch overslaan! Serveer ze dus niet als dessert tijdens het kerstdiner.
Sjabloon sneeuwvlok

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

3 reacties


  1. Ziet er heerlijk uit! Ik heb je blog nu ook ontdekt, ik zet je in mijn volglijstje!

  2. Esther

    Goedemorgen! Ik ben druk bezig in de keuken en het deeg ligt inmiddels te rusten in de koelkast. Nu wil ik bezig gaan met de karamelsaus maar ik kan helaas niet vinden hoeveel roomboter er door de saus heen gaat..!

    Hopelijk kun je me helpen!
    Groetjes, Esther

  3. Fijn dat je het opmerkt! Er gaat 125 gram roomboter in de karamelsaus. Ik heb het recept aangepast.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.