Worteltaart met kokos en walnoten

HomeReceptenZoetWorteltaart met kokos en walnoten

Met een moestuin ga je vanzelf koken met de seizoenen. Eenmaal gewend aan tassen vol peulen of pruimen, dan zijn de prijzen in de winkel soms heel hoog. In mijn ogen dan hè. Zeker als de groente en het fruit uit het buitenland komt. In de winter vind ik het echt heel raar om een frambozencakeje te bakken. En een cheesecake met aardbeien komt hier ook niet op tafel. In de winter smullen wij van appeltaart. En daar hoeft het niet bij te blijven, wat denk je een heerlijke pompoentaart of deze smeuïge worteltaart met walnoten!

worteltaart met kokos en walnoten

Het recept van deze worteltaart met kokos en walnoten gebaseerd op de Carrot cake van Yotam Ottolenghi. Ik heb wat kleine aanpassingen gedaan. Eén ei plus één eidooier kloppen, daar maak ik gemakshalve twee eieren van. En ik grijp iedere kans aan om mijn eigen lavendelsiroop te gebruiken. Dus verving ik de honing met mijn eigen lavendelbrouwsel (die eetlepel siroop kan je dus vervangen met honing, zoals het originele recept).


4 februari 2013


30 min voorbereiding

1 uur oven

8 punten

Recept voor worteltaart met kokos en walnoten

Voor de lunchtrommel maar ook ’s avonds is de salade erg lekker.

Worteltaart

Dit heb je nodig

Voor de taart

  • 4 eieren
  • 135 gram geraspte wortel
  • 50 gram gehakte walnoten
  • 160 gram bloem
  • halve theelepel bakpoeder
  • halve theelepel baksoda (te koop bij de toko)
  • 1 theelepel kaneel
  • kwart theelepel kruidnagelpoeder (ook te koop bij de toko)
  • 50 gram geraspte kokos
  • 225 ml zonnebloem olie
  • 270 gram fijne kristalsuiker

Voor het glazuur

  • 100 gram monchou
  • 35 gram boter op kamertemperatuur
  • 35 gram poedersuiker
  • één eetlepel lavendelsiroop (honing kan ook)
  • 30 gram gehakte, licht geroosterde walnoten

Keukenbenodigdheden

  • springvorm van 20 of 22 cm
  • keukenmachine

Zo maak je het

  1. Bekleed de springvorm met bakpapier. Klop 2 eieren los.
  2. Rasp 135 gram wortel en hak 50 gram walnoten.
  3. Meng 160 gram bloem met het bakpoeder, baksoda en de specerijen. Het is makkelijk om ook 50 gram geraspte kokosnoot klaar te zetten.
  4. Meng in een ruime beslagkom 225 ml zonnebloemolie met 270 gram suiker. Met de mixer gaat dat heel makkelijk.
  5. Voeg de twee geklopte eieren toe. Daarna de walnoten, kokosnoot, wortel en bloem. Mix het geheel.
  6. Splits 2 eieren en klop met de mixer of keukenmachine de 2 eiwitten stijf. Zorg dat je keukenmachine of kom goed schoon en vetvrij is, anders lukt het niet goed.
  7. Spatel het eiwit losjes door het beslag. Met een paar slagen ben je wel klaar, het beslag moet een beetje luchtig blijven!
  8. Stop het geheel in de springvorm en bak de taart in een voorverwarmde oven op 170 graden in ongeveer een uur gaar. Controleer met een saté-prikker of de taart gaar is.
  9. Terwijl de taart in de oven staat, kun je het glazuur maken. Mix 100 gram monchou met 35 gram boter, 35 gram poedersuiker en een eetlepel lavendelsiroop of honing.
  10. Rooster 30 gram walnoten lichtjes en hak ze grof.
  11. Laat de taart afkoelen in de springvorm.
  12. Bestrijk de taart met het glazuur en strooi de walnoten erover.

Tags: taart, wortel, carrot cake, kokos, walnoten, Brits

 

Worteltaartpunt

worteltaart met kokos en walnoten

Verder lezen

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

7 reacties


  1. Ik heb deze taart ook eens gemaakt. Een van de lekkerste worteltaarten!
    Mooi blog en mooie foto’s heb je!

  2. Hallo Caroline,
    Ja, ik vind het recept van Ottolenghi ook erg lekker. Beter dan alle vorige worteltaarten die ik heb gebakken. De kokos in dit recept vind ik heel goed gevonden!
    Bedankt voor je complimenten. Ik vind het fotograferen van mijn eten bijna leuker dan koken ;-).
    Marleen

  3. Prachtige foto’s weer, Marleen. Je maakt zulke sfeervolle foodfoto’s.
    Ik heb ooit kleine worteltaartjes uit een kinderkookboek van Karin Luiten gemaakt (‘lekker opscheppen’ heet het boek), maar deze taart moet ik ook zeker eens gaan maken.

    1. Dank je wel, Manon! En wat een leuk idee van Karin Luiten om kleine worteltaartjes te bakken. Kleine taartjes zijn zo fotogeniek! Je heb me wel weer op een idee gebracht ;-). Worteltaart is inderdaad heel kindvriendelijk, vanmiddag vroeg mijn zoon (9) nog of ik niet even een nieuwe kon bakken!

  4. Bo

    Worteltaart heb ik al meerdere malen gemaakt, ik vind het echt zo lekker! Die van jou ziet er ook heeerlijk uit!

  5. Complimenten voor deze taart, mijn dochter heeft hem een poos terug gemaakt en nu moest ik hem net maken voor haar verjaardag!Echt om te smullen!

  6. Iris

    O, deze versie met kokos is zo lekker! En spannend om het te combineren met lavendelsiroop.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.