• Spring naar de inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
  • Over mij
    • In de media
    • Contact

8 februari 2013 12 Reacties

Tagliatelle met pesto van erwtenscheuten

pesto van erwtenscheuten

Met de erwtenscheuten uit de vensterbank experimenteer ik lekker door. Vandaag heb ik pesto gemaakt van een flinke bos erwtenscheuten. Heerlijk. De scheuten heb ik gekweekt van gedroogde groene erwten uit de supermarkt. Hoe je dat doet lees je in mijn bericht over kiemgroente. Na een week of twee heb je scheuten waarmee je aan de slag kan. Mogelijkheden genoeg, wat denk je van erwtenscheutensalade of groene erwtensoep met erwtenscheuten. Als je de erwtjes regelmatig water geeft, kan je regelmatig naar behoefte scheuten knippen. De hele plant van de doperwt of peul is eetbaar en de smaak is fris en in de verte proef je erwtjes.

pesto van erwtenscheuten

pesto van erwtenscheuten

Recept tagliatelle met pesto van erwtenscheuten

Door Marleen, 8 februari 2013

pesto van erwtenscheuten

Makkelijke tagliatelle met frisse erwtenscheuten pesto

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten

Dit heb je nodig

  • olijfolie
  • 50 gram walnoten
  • flinke bos erwtenscheuten
  • 50 gram pecorino
  • 1 grote teen knoflook
  • gerookte kipfilet (optie)
  • tagliatelle

Zo maak je het

Knip een flinke bos scheuten en stop het samen met de walnoten in een hakmolentje of keukenmachine en hak het met een flinke scheut olijfolie fijn. Pers de knoflook en voeg die bij het mengsel. Rasp de pecorino en meng die door de pesto. Voeg olijfolie toe tot het een smeuige massa is.
Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Wij vinden de pasta lekker met stukjes gesneden gerookte kipfilet en geschaafde stukjes pecorino. De kip weglaten kan heel goed. Door de volle smaak van pecorino heb je eigenlijk niets meer nodig.

pesto van erwtenscheuten

De pesto is ook erg lekker op brood!

pesto van erwtenscheuten

Voor foodies zonder groene vingers

Dit recept is ook heel goed te maken met rucola.


Deze Homemade pesto is mijn inzending voor de Photo challenge van Junglefrog cooking. Foodfotograaf Simone van den Berg organiseert maandelijks een fotowedstrijd. Deze maand is het thema Homemade.

0

Onderwerp: hoofdgerecht Tags: erwtenscheuten, kip, pasta, pesto, walnoot, winter

« Een middagje in de moestuin
Lunchen met een broodje tzatziki en alfalfa »

Lees Interacties

Reacties

  1. christien zegt

    8 februari 2013 op 23:16

    Ik denk dat ik binnenkort ook aan de erwtenscheuten ga beginnen. Jouw blogs hierover zijn heel inspirerend en fantastische foto’s!!

    Beantwoorden
    • Marleen zegt

      9 februari 2013 op 09:48

      Hallo Christien,
      Ja, moet je doen! Ik vind het erg leuk om in januari/februari groen spul van “eigen bodem” te eten. Deze pesto is echt erg lekker. Mijn zoon (9) heeft met smaak de pesto-pasta gegeten terwijl hij er niet aan moet denken om een hap te nemen van de erwtenscheutensalade. Ik heb ook bedacht dat het misschien lekker is om roer te bakken met bulgur of couscous. Ik heb nog over ;-). Dank je wel voor je compliment over mijn foto’s. Ik ga een linkje naar jouw site plaatsen want ik zag dat je ook een moestuin hebt. Leuk!
      Groetjes, Marleen

      Beantwoorden
  2. Anoniem zegt

    11 februari 2013 op 09:24

    Die opmerking over zevenblad meen je hopelijk niet. Dat spul is gewoon een reden om te verhuizen

    Beantwoorden
    • Marleen zegt

      11 februari 2013 op 09:31

      Inderdaad, die opmerking over zevenblad meen ik natuurlijk niet. Gisteren zag ik op mijn lijstje met uitprobeer-recepten wel citroenmelisse-pesto staan. Ik pestoficeer dus wel bijna werkelijk alles… 😉

      Beantwoorden
  3. Astrid zegt

    12 februari 2013 op 08:35

    Ik “pestoficeer” inderdaad ook alles. En de reacties zijn altijd erg lovend. Basis is olie, knoflook en ik doe er altijd beetje zout en zwarte peper uit de molen door. Vervolgens een kaas (en dat kan allerlei kaas zijn, hoeft echt geen pecorino), noten (ook daarbij varieer ik lustig op los, het is maar wat ik in huis heb) en groene kruiden of bladgroente (hierbij probeer ik me wel vaak tot 1 soort per keer te houden).

    Ik ben degene van die opmerking over dat zevenblad en pesto met zevenblad doe ik uit principe niet aan (ik wil het lot niet tarten). Ik heb gister wel meteen een schaaltje erwtjes in de week gezet.

    NB. de Lidl heeft deze week zaden in de verkoop voor bij niets. Ik heb voor de zekerheid maar een aantal zakjes gehaald. Ik kan bijna niet wachten

    Beantwoorden
    • Marleen zegt

      12 februari 2013 op 11:09

      Hoi Astrid,
      Een geestverwant! Ik gebruik ook andere kazen. Pecorino is geschaafd erover heen zó lekker, maar prijzig. Welke noten of pitten gebruik jij nog meer? Ik eigenlijk alleen pijnboompitten en walnoten. Ik wil ook nog citroenmelisse- en spinaziepesto maken. Ik ben benieuwd wat jij nog aan andere spannende kruiden en groente pestoficeert. Waarschijnlijk ook koriander? Of raapsteeltjes?
      Leuk dat je ook erwten zaait! En bedankt voor de tip over de lidl zaden. Ik ga straks even kijken. In de vensterbank staan al peper, raapsteeltjes en tuinbonen te kiemen.

      Beantwoorden
  4. Astrid zegt

    12 februari 2013 op 13:23

    Hoi Marleen,

    Wat noten betreft heb ik afgelopen week pistache noten gebruikt (gepeld AH), en als bladgroente had ik nog wat spinazie en selderij. Ik had vriendinnen op bezoek en die hebben zitten smullen (met zuurdesembrood van La Plage, onderdeel van V&D).
    In de zomer gebruik ik veel rucola sla, peterselie en munt uit eigen tuin. En voor de vrolijke noot gebruik ik ook wel eens amandelen en hazelnoten.

    Bij mij in de vensterbank staan de tuinbonen mooi te wezen. Ze kijken al zo’n 3 centimeter over het randje. Ik ben aan het experimenteren met zaaien in wc-rolletjes. Ik las dat je het kokertje met plantje en al kan overpoten in een grotere pot en dat het papier gewoon vergaat. Maar nu zijn de kokertjes al aan het verschimmelen (in mijn kweekbakje) dus dat lijkt me eerlijk gezegd helemaal niet goed gaan. Nou ja, ik wacht af.

    Ik ga je volgen op FB. Leuk!

    Beantwoorden
    • Marleen zegt

      12 februari 2013 op 20:06

      Hoi Astrid,
      Pistache noten en munt, wat een inspirerende culinaire mogelijkheden weer! Daar ga ik lekkere combinaties meebedenken. Heerlijk!
      Wc-rolletjes gebruiken vind ik altijd een charmant idee maar in de praktijk ben ik er niet tevreden over. Bij mij beschimmelen ze ook altijd. Ik gebruik het alleen voor hele snelle kiemers die ook vlot naar buiten kunnen. Als ik te weinig potjes heb, gebruik ik wel eens wegwerpbekers. Die recycle ik dan wel een paar jaar tot ze echt helemaal stuk zijn. Voor mijn karma, zeg maar ;-).
      Groetjes, Marleen

      Beantwoorden
  5. Astrid zegt

    13 februari 2013 op 15:13

    Hoi Marleen,
    Ik wil nog even kwijt dat ik naast het “pestoficeren” ik ook overal soep van maak. De basis is een uitje en een groentebouillonblokje en een beetje peper en zout. Vervolgens kan er van alles in wat je maar wil proberen. Ik bak de groente altijd wel even zachtjes aan om de smaak te optimaliseren. En op het laatst gebruik ik een staafmixer en wat room. Ik klop apart ook nog een beetje slagroom met zout en deze roer ik er op het laatst door of schep het er boven op. Ik weet het, niet het slankste gerecht, maar zoooo lekker.Ik zou zeggen probeer eens met een spannende groente, altijd lekker.

    Groeten Astrid

    Beantwoorden
  6. Marleen zegt

    13 februari 2013 op 21:54

    Hoi Astrid,
    Ik zat net een soeprecept te bedenken met tuinerwten en mijn laatste bos erwtenscheuten. Die tip om de groente (scheuten) even te bakken, dat ga ik uitproberen. Binnenkort op mijn blog!
    Groetjes, Marleen

    Beantwoorden
  7. Astrid zegt

    13 februari 2013 op 23:08

    Hoi Marleen,

    Ja, moet je doen! Door de groente te fruiten komen de smaken goed vrij. Dit moet, net als bij een ui, op een laag vuur.
    Hmmm, tuinerwten met erwtenscheuten kan lekker zijn. Maar ik heb laatst ook zoiets gemaakt van tuinerwten met daarbij wat kruiden en groenten en dat leek wel heel erg op snert zonder worst. Het is wel op gegaan, maar mijn familie (en ik eigenlijk ook) was er geen fan van :-(.
    Ik ben benieuwd hoe het bij jou uitvalt.

    Groetjes Astrid

    Beantwoorden
  8. Simone zegt

    3 maart 2013 op 09:02

    Wat een geweldig idee van die erwtenscheuten! We groeien veel kiemgroenten hier maar meestal rucola, mosterdcress, dat soort dingen. nooit aan gedacht om van erwten uit de supermarkt peashoots te kweken, terwijl ik ze heerlijk vind ( en erg fotogeniek ook) Leuk dat je mee hebt gedaan met de homemade photochallenge!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Hallo

Ik ben Marleen en heb volkstuin waar ik groenten, fruit en kruiden kweek. Het liefst in mooie kleuren, met bijzondere vormen of juist met een waanzinnig lekkere smaak. Denk aan Mara des bois aardbeien of groene Italiaanse pompoenen. Zelf groente kweken is niet alleen leuk om te doen maar het inspireert mij vooral in de keuken. En daar gaat dit blog over! Lees verder...

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin
Topblogs met recepten Topblogs

OOGST

Omslag Oogst

Copyright © 2018 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan