Pasta met aardperen

HomeReceptenHoofdgerechtPasta met aardperen

Een paar jaar terug vond ik een paar vreemde knolletjes voor mijn tuinhuisje. Geen idee wat het was tot ik mijn tuinbuurvrouw tegen kwam die me vroeg: “Heb je ze gevonden? De aardperen?” Aha! Aardperen dus. Een vergeten groente die de neiging heeft om te woekeren. Vandaar dat ze op ons volkstuincomplex graag uitgedeeld worden. Nou, geen probleem hoor. Ik weet er wel raad mee!

pasta met aardperen

Komende weken kun je nog wat aardperen opgraven voor een soepje of pastahap. Aardperen ook wel topinambour genoemd, zijn eetbare knolletjes in de grond. De plant kan wel twee meter worden. In de zomer bloeit de aardpeer met vrolijke, gele bloemen en ze lijken op kleine zonnebloemen. Het is een makkelijke moestuinplant. Geef de aardpeer een plekje aan de rand van de moestuin. De planten zorgen voor beschutting en zo nemen ze niet teveel licht weg. Ze hebben dus de neiging om te woekeren maar dat komt goed van pas want daardoor kan je vanaf november de hele winter steeds wat aardperen oogsten. Eenmaal geoogst zijn ze een paar dagen te bewaren.

De aardperen hebben een nootachtige smaak en ze hebben in de verte wat weg van artisjokhart. Gecombineerd met zongedroogde tomaat en walnoot maak ik een mediterrane pasta van.


4 maart 2013

30 min voorbereiding

10 min bereiding

4 personen

Pasta met aardperen

Pasta met aardperen

De aardperen hebben een nootachtige smaak en hebben wat weg van artisjokharten. Lekker in een vega-pastasaus met walnoten en verse peterselie.

Dit heb je nodig

  • 200 g aardperen
  • rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 8 zongedroogde tomaten
  • handje walnoten
  • 200 g crème fraîche
  • verse peterselie
  • pasta

Zo maak je het

  1. Was de aardperen. Dat is een fiks karwei want door de grillige vorm zit overal klei of aarde. Ik was meestal de hele oogst in één keer zodat ik ze tijdens het koken, alleen nog maar hoef te schillen.
  2. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op het pak.
  3. Schil de aardperen. Snij de ui in ringen en de aardperen in dunne plakken.
  4. Fruit de uiringen in olijfolie en voeg de plakjes aardpeer toe.
  5. Snijd ondertussen de knoflook fijn en voeg bij de ui en aardpeer.
  6. Hak de walnoten en snijd de zongedroogde tomaten in reepjes.
  7. Voeg de walnoten, tomaten en gare pasta toe.
  8. Roer er crème fraîche door en knip de peterselie boven de schaal fijn.

Tags: pasta, aardperen, tomaten, walnoten, makkelijk

Voor flexitariërs

Als je de walnoten vervangt door stukjes (gerookte) kipfilet, dan heb je ook een smakelijke maaltijd.

Kijk, zo graaf je ze op. Vol met modder.


Aardperen zijn te koop op boerenmarkten, groentespeciaalzaken en soms ook in de supermarkt. Je kan ze kopen voor dit recept maar plant er vooral ook een paar in de tuin voor volgend jaar!

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

4 reacties


  1. Lijkt me lekker Marleen! Aardperen met rode ui is een heerlijke combi. Tel daarbij op walnoten en gedroogde tomaten = smulll

  2. Grappig, ik had net een tekst met recept over de aardpeer geschreven (voor in een blad) en even later zag ik jouw blog over pasta met aardpeer.
    Het lijkt me een heerlijke combinatie, zoals je het gemaakt hebt.
    Overigens kwam ik de aardpeer gewoon op de groentemarkt tegen. Blijkbaar is ook deze groente in opmars.

  3. […] Pasta met aardperen […]

  4. Loes Lenselink

    Ik kon vandaag geen aardperen meer krijgen en deed er daarom 2 venkelknollen door en nog een appel (Royal Gala) en dat was ook heerlijk!!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.