Vorige maand won ik met één van mijn foto’s het kookboek De Free Range Cook, van Annabel Langbein. Lekker Tafelen had een wedstrijd uitgeschreven en riep op om een foto te maken van je ultieme vers ervaring. Nou, foto’s van míjn ultieme vers ervaring heb ik genoeg! Benieuwd naar mijn winnende foto? Bekijk dan erwtenscheuten en doperwtensoep!
Echt een boek voor jou, tweette Lekker Tafelen nog terug nadat ik ze enthousiast had bedankt. En daar moet ik ze gelijk in geven. Annabel Langbein leeft een leven waar ik van droom. Ze heeft een moestuin en een (vakantie)boerderij met kippen. Ze plukt kersen, raapt walnoten en vist graag in het naburige meer of verderop aan de kust. Ze houdt ervan om alles zelf te maken. Van verse kaas en op theebladeren gerookte forel tot cappuccino-eclairs. Als ik het boek doorblader en de recepten lees, schiet ineens dat ene zinnetje uit Home Made van Yvette van Boven in mijn hoofd: Ook dit maakt u voortaan zelf. Experimenteren en koken alsof de supermarkt 200 km verderop is. Met zulke voorbeelden wordt zelfvoorzienend leven nog eens hip!
De Free Range Cook
Het ruim 300 pagina tellend boek is ingedeeld in zes hoofdstukken. Annabel Langbein start met een introductie over zichzelf. De hoofdstukken Uit de oven, Uit de groentetuin, Van de boerderij, Uit zee en meer, Uit de voorraadkast en Uit de boomgaard zijn steeds voorzien van een persoonlijke, anekdotische tekst. Met een sprookjesachtige stijl schrijft ze over de betoverende geur van perziken op een markt in Sicilië:
Ik zigzagde over de markt om de bron van deze zaligheid te ontdekken en kwam terecht bij een oud mannetje met een doosje met daarin de heerlijkste geurende witte perziken die ik ooit had gezien.
Het aantrekkelijkste hoofdstuk is natuurlijk Uit de groentetuin. Het hoofdstuk telt maar liefst 79 pagina’s! Ze ervaart de luxe van het bezit van een groentetuin met verse groente en sappig fruit. Luxe is voor haar niet synoniem aan dure of moeilijke te vinden ingrediënten. In het keukentje van haar vakantieboerderij kookt ze op een tweepits gasstelletje eenvoudige en pure gerechten. Verwacht van haar geen complexe gerechten met ingewikkelde bereidingstechnieken. Haar recepten geven je voldoende handvaten om zelf te variëren. Ze geeft vaak tips om de recepten aan te passen. De pure en eenvoudige gerechten maakt dat dit kookboek een van mijn nieuwe favorieten is. Er staan flink wat recepten in die ik wil uitproberen zoals bevroren aardbeitaart, groente pakora’s en profiteroles met ijs.
Door de vele basisrecepten zoals salsa verde, eigen gemaakte tomatensaus, aardappelgratin, bouillabaisse, lemoncurd, roomijs of knapperig plat brood is dit boek heel geschikt voor de beginnende hobbykok. Annabel heeft een compleet boek met makkelijke recepten geschreven en ze geeft leuke ideeën voor menu’s.
Bevroren aardbeitaart met frambozen
Maar goed, tot zover wat feiten en mijn mening over boek. Nu aan de slag met een recept! Ik koos voor haar bietjessalade met rucola, amandelen en feta.
Meer over Annabel Langbein
De Free Range Cook van Annabel Langbein kost € 25,00. Het wordt uitgegeven door Van Dishoeck, ISBN 9789000321186.
Bestel De Free Range Cook via Bol.com!
Geef een reactie