Workshop koken bij de boer op het land

Homeno categoryWorkshop koken bij de boer op het land

“We gaan zo eerst plukken en dan gaan we er wat van maken” zegt Jonathan Karpathios terwijl ik de laatste slok van mijn cappuccino neem. Ik ben net aangekomen in zijn restaurant Vork & Mes in Hoofddorp en ik ga zijn workshop koken bij de boer op het land volgen. De workshop hoort bij de boekpresentatie van zijn eerste boek Echt eten. Met de groente van Jon.

workshop koken, Echt eten

workshop koken, Echt eten

Op boerderij De Landijn gaan we aan de slag. We oogsten preitjes en bosuitjes. In de kas plukken we wat bietenblad, paprika’s en aubergine. Rondom de buitenkeuken staan verschillende slasoorten zoals lollo rosso, lollo bianco en rucola. Terwijl we plukken, roept Jonathan dat sla van de koude grond véél meer smaak heeft. De sla die ik hier proef, is bitter en vol van smaak. Eigenlijk net zoals in mijn volkstuin. Ik besef dat het voor mij al zo gewoon is.

workshop koken, Echt eten

workshop koken, Echt eten

Voor Jonathan is koken met groente van het land heel belangrijk. In zijn restaurant gebruikt hij lokaal en biologisch geproduceerd voedsel. De natuur is leidend en hij kookt alleen met groente van het seizoen. Hij heeft weleens met discussies met andere chef-koks, die beweren dat het onmogelijk is om alleen met lokaal gekweekte groenten te werken. Maar Jonathan is overtuigd dat het wel kan. Je moet alleen wat creatiever zijn!

workshop koken, Echt eten

workshop koken, Echt eten

De geplukte preitjes, aubergines en paprika roosteren we op de barbecue, direct op de kolen. De salade versieren we met eetbare bloemen zoals oost-indische kers en doorgeschoten broccoli. We maken dressing met vlierbloesemolie! Wat een geweldig idee. In het voorjaar, als de vlier volop bloeit, plukken we zoveel mogelijk bloesem vertelt Jonathan. Van de vlierbloesem maakt hij olie en dat vriest hij in. Zo kan hij het hele jaar door dressing met een vleugje vlierbloesem maken.

workshop koken, Echt eten

workshop koken, Echt eten

Terwijl de Jonathan borden voorziet van dressing, vertelt hij dat we met zijn kookboek vooral zelf aan de slag moeten. Het zijn ideeën die hij aanreikt. Proef, experimenteer en vertrouw tijdens het koken op jezelf, aldus Jonathan!

workshop koken, Echt eten

Terug in het restaurant worden tijdens de boekpresentatie heerlijke hapjes geserveerd. Ik geniet van een krokante biet(enbal) en met yoghurtsaus, een crostini met peer en blauwe kaas en een krokant eitje met een knapperige salade van groene boontjes.

workshop koken, Echt eten


Vork & Mes

Restaurant Vork & Mes ligt in een prachtig park aan het water. Het is geen vegetarisch restaurant, zoals misschien na het lezen van mijn verslag zou kunnen vermoeden. Ze serveren wèl heel veel biologische groente gerechten. Bij het restaurant zag ik trouwens ook nog een moestuin!
Adres: Paviljoenlaan 1, Hoofddorp

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


2 reacties


  1. Hoi Marleen,
    Je hebt weer een mooi verslag gemaakt van een inspirerende dag, zo te lezen. De salade ziet er ook ontzettend smakelijk en kleurrijk uit.
    Ik denk dat ik binnenkort dit boek maar eens moet gaan inzien. Over twee maanden mag ik een Italiaanse lunch verzorgen voor 35 personen en wat nieuwe inspiratie voor lekkere salades is nooit weg.
    Mooie foto’s trouwens. Vooral die van het krat met bosui en de groenten op de houtskool zijn erg mooi.
    Groeten, Manon

  2. Wauw wat lijkt me dit leuk zeg. Echt super! Ziet er allemaal heel mooi uit en wat een mooie foto’s heb je gemaakt. Ik wil ook wel een keer zoiets doen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.