Elle eten foodstyling

Homeno categoryElle eten foodstyling

Al dat gefotografeer van mij neemt ernstige vormen aan. Regelmatig eet ik een opgewarmde maaltijd omdat het eten eerst model heeft gestaan voor een foto. Zonder enige schroom stuur ik mijn kind, inclusief vriendjes, erop uit om iets groens te knippen omdat ik het dringend voor een foto nodig heb. En ik ben geregeld dagen op pad om leuke workshops of presentaties te volgen. Alles in het teken om mooie foto’s te maken. Zo ging ik vorige week kijken naar de Elle eten foodstyling contest. Om tot in detail te leren hoe ik eten mooi kan presenteren!

Elle eten foodstyling contest

Drie uur luisteren en kijken naar presentaties over foto’s met bordjes eten erop. Kan je je er iets bij voorstellen? Ik wel! De redactie van het tijdschrift Elle eten had tijdens het World Food Festival een foodstyling contest georganiseerd. In het Future Food House gingen vier foodstylisten de strijd aan om een bordje eten smakelijk te presenteren. Terwijl de foodstylisten kookten en bordjes opmaakten, gaven hoofdredacteur Edine Russel, foodfotograaf Jan Bartelsman en foodstyliste Anoek Lorje presentaties.

Elle eten

“Een foto voor een tijdschrift wordt door een team gemaakt”, zo begint Edine Russel haar verhaal. De foodstylist kookt en laat het eten er zo mooi mogelijk uit zien. Vaak ontwikkelt de foodstylist ook de receptuur als de foto in een tijdschrift of boek wordt geplaatst. De stylist bedenkt welk servies, kleedje en achtergrond goed bij het recept past. En de foodfotograaf maakt dan het plaatje. De foto’s in Elle eten hebben een eigen stijl. Aan de hand van foto’s uit de Franse Elle à table legt ze uit, dat ze de trend om een klein deel van de foto scherp te tonen, niet mooi vindt. In de Nederlandse editie zal je dat dus niet snel tegenkomen. Soms probeert de redactie een artikel eens heel anders te stylen en te fotograferen. Als voorbeeld toont ze een serie foto’s van zomerfruit in een Dexterachtige sfeer. Prachtige foto’s maar het doet me wel aan het voorjaarsnummer Rough Cut van Gather Journal denken. In het nummer is elk recept in de sfeer van een film gefotografeerd. Heel cool.

Elle eten foodstyling contest

Foodfotografie

Fotograaf Jan Bartelsman kennen jullie misschien wel van zijn foto’s voor het boek Puurst van Jonnie Boer. Tijdens zijn presentatie laat eigen werk zien. Door portretten te maken van chef-koks, is hij belandt in de foodfotografie. Ik zie een portret van chef-kok Cees Helder, van restaurant Parkheuvel, die net een Michelin ster heeft ontvangen. Op de foto houdt Cees Helder een koekepan vast waarin een ster valt. De verhalende stijl doet mij denken aan de geënseneerde fotografie uit de jaren 80. De geënseneerde fotografie was toen hot en fotografen als Teun Hocks en Paul de Nooijer vierden hun hoogtijdagen. Jan eindigt zijn verhaal met twee boektips: Tony le Duc, Foodphotography since 1985 en Food Photography, from snapshots to great shots van Nicole S. Young. Hop, op het verlanglijstje!

Foodstyling

Anoek Lorje houdt een verpakking van lasagne in de lucht en zegt dat de lasagne, die ik op het doosje zie, niet uit het pakje komt. Ze vertelt dat een foodstylist het eten er zo smakelijk mogelijk uit laat zien. Ook als eten uren op de fotoset heeft gestaan, moet het er uit zien alsof je er meteen een hap van wilt nemen. Daarvoor halen foodstylisten trucs uit de kast. Deze lasagne is gemaakt van aardappelpuree en tomatensaus. Niet om de koper te bedonderen maar om de koper trek te laten krijgen in de lasagne. De foodstylist heeft meestal een koksopleiding gedaan en weet precies hoe het eten reageert, bijna op moleculair niveau.

Elle eten foodstyling contest

Anoek geeft tijdens de presentatie heel veel tips, ze kijkt mee met de deelnemers en reageert en vertelt wat ze ziet. Hier volgen losse opmerkingen over foodstyling.

  • omdat kruiden en bladgroente snel slap worden, moet je vlot werken
  • een gerecht hoeft alleen vanuit het standpunt van de camera mooi te zijn
  • werk een pincet, op een foto van billboard formaat, zie je àlles
  • nieuwe bubbels in een glas champagne creëer je met wat suiker
  • een koud glas maak je door spray-lijm en een verstuiver met water
  • gebruik hulpmiddelen om eten vorm te geven

Elle eten foodstyling contestGerecht van winnaar Alexandra Schijf

Tijdens de presentaties hebben de deelnemers hard gewerkt en zijn alle gerechten door Jan op de foto gezet. Na het overleg heeft het Elle eten team Alexendra Schijf als winnaar gekozen. Aan de hand van alle foto’s vertelt het team wat ze vinden, wat de goede punten zijn en wat minder geslaagd is. Zo leren we dat teveel aan achtergrond en styling afleidt, een foto met een geschifte saus zal het team niet in het blad kunnen plaatsen, de ingrediënten moeten qua structuur, textuur, formaat en kleur variëren, een fabrieksmatige deukje in een broodje not done is en veel extra ingrediënten rondom het gerecht om het recept uit te leggen, is betuttelend.


In het eerste nummer van 2014 wordt in Elle eten het artikel over de foodstyling contest geplaatst.

 

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


2 reacties


  1. Wat een leuk artikel! Ik kan zo enorm genieten van mooie foodplaatjes :)

  2. Hier hadden we het zaterdag ook al even over gehad, haha. Zo herkenbaar ’s middags koken en dan ’s avonds opwarmen. Ik voel me dan soms wel een beetje sneu, maar je krijgt wel hele mooie foto’s ;)
    Leuk artikel heb je geschreven! Lijkt me echt geweldig zo’n dag.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.