Verse kruiden, daar deden we niet aan. Kruiden kochten we gedroogd, in potjes. Weet je het nog? Tijdens het lezen van het boek Greendelicious Kruiden van Natascha Boudewijn, kon ik het mij maar met moeite herinneren. Verbannen uit mijn geheugen, zoiets. Maar in de jaren tachtig was het heel gangbaar. Het is de tijd vòòr Jamie, die handen vol verse kruiden in de pan gooide. De tijd dat alleen bieslook en peterselie vers verkrijgbaar waren. Mijn ouders hadden een kleine kruidencirkel in de tuin en in de kast stond het Groot Internationaal Kruiden Kookboek van Wina Born. Dus wìj aten wel verse kruiden, toch?! Hoewel inspiratie binnen handbereik was, gebruikten mijn ouders alleen verse bieslook en krulpeterselie, door de salade of pastasaus. Je kan het je nu bijna niet meer voorstellen! Koken zonder verse basilicum, tijm, oregano of rozemarijn. Dat is toch onmogelijk! Dat vindt Natascha Boudewijn ook en ze heeft een boek vol heerlijke kruidenrecepten geschreven!
In mijn tuin en vensterbank staan flink wat kruiden. Het zijn de standaard kruiden zoals tijm, oregano, rozemarijn, salie, basilicum en dragon. En natuurlijk ook good old bieslook en peterselie! In het boek staan ook wat recepten voor minder gangbare kruiden zoals dropplant, bergamot en barbarakruid. Dropplant in de keuken, wat een leuk idee. Ik zaai het kruid regelmatig, als nectarplant voor vlinders en bijen. En het ruikt zo lekker. Maar wat denk je van crostini met paddestoelen en dropplant? Ik vind het spannend klinken!
Het boek is ingedeeld in per seizoen en per kruid. Voorafgaand aan de recepten beschrijft Natascha het kruid en geeft tips hoe je de plant kan verzorgen. Door het hele boek staan prachtige sfeerfoto’s van haar tuin met kippen en katten. En haar recepten zijn in dit tweede boek heel divers. Gelukkig met iets minder hartige taartjes en salades dan in haar eerste boek. Wat denk je bijvoorbeeld van wraps met goudsbloem, polpettine (bitterbal) van aubergine en basilicum of rozemarijnsaucijsjes! Allemaal even lekker! Dit mooie boek krijgt een plekje in de kast naast het Groot Internationaal Kruiden Kookboek. En hopelijk heeft ze plannen voor een derde boek: Greendelicious Eetbare bloemen! Ik kijk er naar uit!
Uit het boek heb ik de Biscotti met rozemarijn en sinaasappel geprobeerd. Super lekkere en mierzoete Italiaanse koekjes met een subtiele sinaasappelsmaak gecombineerd met kruidige rozemarijn!
Greendelicious Kruiden
Greendelicious Kruiden van Natascha Boudewijn kost € 18,95. Het wordt uitgegeven door Gottmer Uitgevers Groep, ISBN 978 902 301 392 1
Bestel Greendelicious Kruiden via Bol.com
Dit bericht is tot stand gekomen door de levering van artikelen.
Geef een reactie