Roodlof salade met bieten en sinaasappel

Homeno categoryRoodlof salade met bieten en sinaasappel

Roodlof salade

Vorige week nam ik uit Frankrijk een zakje met Quatre Endives Rouges mee. Witlof, maar dan rood. Roodlof dus. Het ziet er prachtig uit. Maar als je roodlof kookt of roostert in de oven dan wordt de roodlof, net als witlof, grauw en grijs. Wil je genieten van die mooie kleur, dan kan je de roodlof beter rauw verwerken. Ik heb een salade gemaakt met bietjes, sinaasappel, geitenkaas en pecannoten. Met een honing-oranjebloesem dressing. Roodlof kan je kopen bij de groenteboer en op de biologische markt. Maar met witlof deze salade is net zo lekker.

Het lijkt me erg leuk om zelf witlof te kweken. Ik neem dan natuurlijk wel de rode variant want ik vind de kleur prachtig.

Roodlof salade met bietjes, sinaasappel en oranjebloesemwater

Door , 23 december, 2013

Een kleurrijke roodlof salade met geroosterde bietjes, frisse sinaasappel en oranjebloesemwater dressing

Voorbereidingstijd: 45 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten

Dit heb je nodig

  • 2 bietjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • 2 struiken roodlof
  • 2 sinaasappels
  • 40 gram zachte geitenkaas
  • 2 eetlepels gehakte pecannoten
  • olijfolie
  • witte wijn azijn of cider azijn
  • 1 theelepel honing
  • paar druppels oranjebloesemwater
  • paar takjes verse tijm

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de bietjes met een dunschiller en snij ze in parten. Meng in een bakblik of ovenschaal 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel balsamico azijn en 1 eetlepel basterdsuiker. Leg de bietenparten in het bakblik en zorg dat ze goed bedekt zijn met het olijfoliemengsel. Zet de bietjes in het midden van de oven en rooster ze in 45 minuten gaar. Snij de sinaasappel in vieren en snij de parten eruit. Snij de roodlof in de lengte en verwijder de harde kern. Gebruik het lange blad of snij de roodlof in repen. Net wat je leuk of makkelijk vindt! Meng de sinaasappel, bietenparten en roodlof in een schaal. Brokkel de geitenkaas en pecannoten over de salade. Maak een dressing met 2 delen olijfolie, 1 deel witte wijn azijn en 1 theelepel honing. Voeg er een paar druppels oranjebloesemwater aan toe. Proef en gebruik eventueel wat extra oranjebloesemwater. Overdrijf niet want teveel smaakt naar parfum. Garneer de salade met verse tijm.

Roodlof salade

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


5 reacties


  1. Wow, ook een mooi gerecht voor kerst. Roodlof zag ik vandaag nog bij de Sligro liggen. Maar ja, ik had het te druk met andere groenten ;)

    Fijne dagen gewenst voor jou en je gezin! Ga je zelf nog wat koken?

    1. Thanks Lies! Mmm… de Sligro, daar moet ik ook maar eens naar toe! Ik ben vandaag druk met kastanje-soep, aardperen met blini’s en ricotta met pruimen. Fijne kerst voor jou!

  2. Wow, wat een prachtige foto Marleen! Heel mooi! En dat gerecht klinkt ook wel super. Ik vind roodlof ook prachtig om te zien, dus koken is dan inderdaad zonde. Jammer dat het zo slecht verkrijgbaar is inderdaad!

    1. Dank je wel, Simone! En roodlof kan je ook bij Sligro kopen ;-)

  3. Het gerecht ziet er heerlijk uit!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.