Risottoballetjes met erwtenscheuten

Primeur! Het eerste recept van 2014 met erwtenscheuten is een feit. Erwtenscheuten kweken in januari is tof. Weer zaaien en lekker wroeten in de potgrond. Tuinpret op de vensterbank. Met de eerste erwtenscheuten van dit jaar, heb ik risottoballetjes gemaakt. Mijn eigen falafelballetjes met bonen vallen tijdens het bakken altijd uit elkaar. Dus dacht ik dat het ook anders moest kunnen. Geïnspireerd op de bijzonder, smakelijke risottoburger, die ik eind vorig jaar in een hippe burgertent at, bedacht ik dit recept voor risottoballetjes. Met plakrijst moet het mij toch een keer lukken om de balletjes mooi en in zijn geheel(!) te bakken.

risottoballetjes

Dit recept voor risottoballetjes heeft trouwens niets te maken met Arancini, het Italiaanse recept voor risottoballetjes. In het Italiaanse recept gaat kaas. En met een eitje en een laagje (paneer)meel frituur je de balletjes krokant. Kijk voor echte Arancini eens bij Antoinette!

risottoballetjes

Recept risottoballetjes (40 stuks)

Door , 31 januari 2014

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten

Dit heb je nodig

 • 220 gram risotto
 • 200 gram tuinerwten (vriezer)
 • 150 gram rijstmeel
 • 2 eetlepels tahini
 • 2 tenen knoflook
 • 4 eetlepels erwtenscheuten (peterselie)
 • zout
 • olijfolie

Zo maak je het

Kook de risottorijst in 10 à 12 minuten gaar. Blancheer de tuinerwten, 2 minuten in kokend water is genoeg. Giet de rijst eventueel af en laat de rijst en erwten afkoelen. Hak een bosje erwtenscheuten fijn. De erwtenscheuten kan je vervangen met peterselie. Je hebt ongeveer 4 eetlepels fijngesneden erwtenscheuten nodig. Meng in een keukenmachine rijst, erwten, rijstmeel, 2 eetlepels tahini, 2 uitgeperste tenen knoflook en de fijngesneden erwtenscheuten. Voeg een theelepel zout toe. Meng de ingrediënten en stop zodra je ziet dat het een vaste massa wordt.
Rol er met je handen rijstballetjes van. Bak de balletjes in een ruime koekenpan met olijfolie rondom gaar. Lekker met (vegan) knoflooksaus, turks brood en een erwtenscheutensalade. Genoeg voor 4 personen.

Beugelproof

Wat nu weer. Beugelproof. Hoezo? Hoor ik jullie denken. Nou, als je 10 bent en net een beugel hebt, is eten best lastig. Stokbrood, krokante vega-burgers of spaghetti. Het is allemaal niet makkelijk weg te krijgen. Maar dit recept is lekker, zacht genoeg en blijft nergens achterhangen. Dus heeft mijn zoon een nieuwe tag bedacht zodat ouders van tienerkinderen met een nieuwe beugel, makkelijk en snel de beugelproof recepten kunnen selecteren. Niet onbelangrijk vonden wij.

Nieuwsgierig naar meer?

In mijn moestuinkookboek heb ik mijn beste tuintips en lekkerste recepten verzameld! Je bestelt het hier.

Of wil je berichten van mijn blog via email ontvangen? Dat kan ook. Meld je nu aan!

Reacties

 1. Christel zegt

  Leuk recept. Dat ga ik maken, want ik heb wel eens risotto over. Ik neem aan dat het met een restje ook wel kan.
  Jij bent al aan het zaaien, ik nog niet. Gebruik jij gewoon de scheuten van erwten die opkomen? En voegt dat qua smaak wat toe? Het lijkt me namelijk heel zacht qua smaak, ik snap de peterselie beter bij de rijst.
  Overigens vind ik dat je zoon een goede bijdrage heeft gedaan aan het culinaire vocabulaire 😉 Patenteren en de wereld insturen. Ouders en kinderen zullen er blij mee zijn!

  • zegt

   Ja, met een restje kan ook. Ik had een deel bewaard om de winkelvariant met peterselie uit te proberen. Tijdens het mixen moest ik een klein beetje water toevoegen voor een vaste massa. Qua smaak vind ik de rijst het meest overheersen. Je kan ook lekker wat Arabische kruiden uitproberen en meer falafel maken.
   Hihi, patenteren, ik zal het hem zeggen! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>