• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

23 februari 2014 6 Reacties

Hartige taart met rode kool uit Delicious

In het december nummer van Delicious viel mij meteen het vegetarische recept van Kirsten Eckhart voor hartige taart met rode kool op. De rode kool wordt een kwartiertje gesmoord in balsamico en gecombineerd met appel. Als je in de herfst zelf rode kool uit de moestuin hebt ingemaakt of met appel hebt ingevroren, dan kun je die dus goed in dit recept gebruiken. Het is een frisse, licht zure en zoetige hartige taart, die me deed denken aan zuurkooltaart met crème fraîche en appel. De taart vult flink en als je op de kilo’s moet letten dan zou ik minder roomkaasklodders op de taart gooien. Halveer in dat geval gerust de hoeveelheid room, geitenkaas en parmezaanse kaas.

Rode kool taart

23 februari 2014
Marleen
40 min bereiding
30 min oven
4 personen

Recept voor hartige taart met rode kool met walnoten, appel en geitenkaas

Een frisse, licht zure en zoetige hartige taart met rode kool.

Dit heb je nodig

  • 185 gram bloem

  • 120 gram koude roomboter
  • 1 kwart theelepel zout

  • 40 gram parmezaanse kaas
  • 
2 eetlepels zure room
  • 
2 eierdooiers + 1 eierdooier extra om de deegrand bestrijken
  • 80 ml balsamicoazijn
  • 
60 gram basterdsuiker

  • 500 gram rode kool
  • 1 appel

  • 120 gram parmezaan
  • 
2 eetlepels zure room

  • 110 gram zachte geitenkaas
  • 
75 gram noten (walnoten, hazelnoten)
  • 1 teen knoflook

Zo maak je het

  1. Snijd de koude roomboter in blokjes. Rasp 40 gram parmezaanse kaas.
  2. Doe bloem, boterblokjes, een kwart theelepel zout en parmezaanse kaas in een keukenmachine en meng het tot een kruimelig deeg.
  3. Splits 2 eieren. Voeg 2 eidooiers en meng tot een mooie deegbal. Leg het deeg in plastic folie 30 minuten in de koelkast.
  4. Maak ondertussen de vulling. Snijd de rode kool fijn. Breng in een pannetje de balsamicoazijn met basterdsuiker aan de kook. Voeg de rode kool en laat 15 minuten sudderen.
  5. Meng 2 eetlepels zure room met de verkruimelde geitenkaas. Rasp 120 gram parmezaanse kaas en voeg de kaas en een geperst teentje knoflook toe.
  6. Hak de noten grof. Ik gebruikte een combinatie van hazel- en walnoten. Laat de rode kool uitlekken en snijd de appel in plakjes.
  7. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit. Ongeveer het formaat van een grote pizza.
  8. Leg het deeg op een met bakpapier bekleed bakblik en bedek met de plakjes appel op. Laat ongeveer 7 cm van de rand vrij.
  9. Leg de uitgelekte rode kool erop. Vouw het deeg naar binnen en maak er een mooie rustieke rand van.
  10. Verspreid het roomkaasmengsel met klodders over de taart.
  11. Klop een ei los en bestrijk de randen met ei.
  12. Bak de taart in het midden van de oven op 200 graden in 30 minuten goudbruin.
Tags: hoofdgerecht, hartige taart, rodekool, appel, walnoot, Frans

 

Rode kool taart

Bron: rodekooltaart met walnoten en geitenkaas uit Delicious

1

Categorie: hartige taart Tags: appel, hartige taart, rode kool, walnoot, winter

Vorig bericht: « Wat kan je in februari zaaien?
Volgend bericht: Maart wallpaper »

Lees Interacties

Reacties

  1. Antoinette zegt

    4 maart 2014 op 17:00

    Ha Marleen, ik heb ‘m ook gemaakt. Hij vult inderdaad be-hoor-lijk. Een volgende keer zou ik er minder suiker in doen.

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      9 maart 2014 op 11:26

      Minder suiker is ook een goed idee! De bodem met parmazaanse kaas en een vulling met rode kool is erg lekker. Maar het recept ga ik de volgende keer wel aanpassen. Een lichtere variant.

      Beantwoorden
  2. Frouckje zegt

    6 februari 2015 op 15:07

    Gisteren gemaakt. Heerlijk, nog stukje voor vanavond over. Minder suiker kan idd prima.

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      12 februari 2015 op 09:48

      Goed om te horen! Ik moet hem ook maar weer eens maken. Of misschien toch eerst een tarte tatin met rodekool…

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Groe(n)tjes uit Boston – Boston, baby! schreef:
    30 januari 2016 om 00:45

    […] deel uit parmezaan bestaat – alsof je een gigantisch kaaskoekje eet! Voor het recept zie: http://etenuitdevolkstuin.nl/2014/02/23/hartige-taart-met-rode-kool-uit-delicious/ […]

    Beantwoorden
  2. Weekmenu 6 (8-14 februari) – Pottenkijkers schreef:
    8 februari 2016 om 21:17

    […] veldsla en broodjes DO: Quinoasalade met rode kool en peer VR: Ravioli met tomaat en mozzarella ZA: Hartige taart met rode kool, walnoten, appel en geitenkaas ZO: […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst
Topblogs met recepten Topblogs

Advertentie

Copyright © 2019 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring

Op etenuitdevolkstuin.nl maak ik gebruik van cookies voor statistieken. OkNiet OK
Revoke Cookies