Onkruidboek, voor onkruidminnaars en -haters

HomeOnkruidboek, voor onkruidminnaars en -haters

Een héél boek over onkruid! Alleen maar onkruid. Kan je je het voorstellen? Door trendsetter René Redzepi, chefkok van restaurant Noma in Kopenhagen, is het tegenwoordig hip om met een mandje in je ene hand en het Onkruidboek in je andere hand de berm af te struinen. Opzoek naar weegbree, veldzuring en paarse dovenetel voor een salade. In je moestuin sla zaaien voor je salade, is zó 2013 2012!

Onkruidboek
Lente salade met onkruid

Onkruidboek

Onkruid eten mag dan nu wel hip zijn, het is natuurlijk niet nieuw. Ik heb nog een boekje over wilde planten uit de tijd dat men het jaartal van uitgave nog in romeinse cijfers schreef. Met spannende recepten voor pastinaakpannekoeken, geconfijte klismerg en noedels met IJslands mos.
Onkruidboek, een hedendaags boek over wilde planten, staat vol met tips om onkruid te bestrijden én te gebruiken. Voor salades, soepen, stamppoten maar ook recepten voor zalf of verf. De drie auteurs Suze Peters, Lotte Stekelenburg en Caroline Zeevat, hebben hun kennis gebundeld en een handige gids geschreven.

Onkruidboek

Onkruidboek met een top 10

De auteurs hebben ongeveer 100 mensen gevraagd naar wat zij het ergste onkruid vinden. Uit de antwoorden is een top 10 ontstaan. Op nummer 1 natuurlijk brandnetel. Maar ook zevenblad, heermoes en haagwinde staan in de hitparade. De impopulaire onkruiden worden uitvoerig beschreven. Hoe je het herkent en of het geneeskracht heeft. Hoe je het onkruid in kwestie het beste kunt bestrijden maar ook welke planten juist goed de concurrentie van de boosdoener aankunnen. En tot slot steeds een lekker recept van onkruidkenners zoals Ria Loohuizen (schrijft boeken over wilde planten) of Marjoleine de Vos (schrijft over eten voor NRC). In het boek staat per seizoen een lekker recept voor een salade met onkruid van Jim de Jong, chefkok van restaurant De Jong in Rotterdam. Behalve de 10 top onkruiden worden er ook vijftig onkruiden kort beschreven.

Onkruidboek
Zomerse salade met onkruid

In mijn volkstuin staat ook onkruid en ik laat zelfs expres wat brandnetel staan voor vlinders en om te experimenteren in de keuken. Het koken en eten van onkruid is leuk om te doen. Even naar buiten wandelen om wat wilde planten te plukken en hop, je hebt een avondmaal! Toedeloe supermarkt! Joh, wat excentriek of op z’n minst apart, hoor ik jullie nu denken. Maar ik verkeer in goed gezelschap! Mannen zoals René Redzepi, Jonnie Boer en Jim de Jong doen het ook.

Onkruidboek
Onkruid kan je ook zelf zaaien! Koop zaden bij Vreeken.

Het boek had voor mij wel iets praktischer gemogen. Minder interviews of juist wat korter. En in plaats van een top 10 hadden het er best meer mogen zijn! Een uitgebreide onkruid top 25. En meer recepten! Maar sowieso vind ik het een super handige gids!


Onkruidboek van Suze Peters, Lotte Stekelenburg en Caroline Zeevat verscheen in 2013, kost € 19,95 en is inmiddels voor de derde keer gedrukt. Het wordt uitgegeven door Trichis Publishing, ISBN 9789490608620.
Bestel Onkruidboek via Bol.com

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


6 reacties


  1. Wat een coole titel zeg! En mooie foto’s in het boek. Ik wil echt al zo lang eens bloemen eten haha, want het ziet er zo mooi uit op een gerechtje.

    1. Ja, bloemen zijn prachtig in een salade. Ik zaai daar speciaal oost-indische kers voor! In gemengde kleuren, van geel naar rood! En vaak ook goudsbloem en borage. Maar je kan dus veel eten. Ook kaasjeskruid, madeliefjes en paardenbloemen. Hop, het park in!

  2. Suus

    Het idee is te gek! Dat je zelf iets kunt gaan wildplukken en eten. Ik zou zelf echt niet weten waar te beginnen. Lijkt mij ook zo leuk als je zelf je paddenstoelen kon gaan plukken, maar met het oog op een ellendige dood doen we dat maar niet :)

    Liefs Suus

    1. Paddenstoelen durf ik ook niet. Zelfs niet met Het Grote Wildplukboek erbij. Misschien moeten we in de herfst maar eens bij Edwin Florès een workshop volgen. Dat lijkt me zo gaaf.

      Maar onkruid, geen probleem. Yolo!

    2. Tijdens het Food Film Festival kun je een workshop volgen ‘wild plukken’, misschien iets voor jou? ;)

      1. Hoi Dila,
        Jaaah, die workshop heb ik gezien. Lijkt me erg leuk. Ik heb ook zijn boek Het grote wildplukboek. Ga jij nog een workshop doen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.