• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

8 juni 2014 24 Reacties

Vlierbloesemchampagne

Vlierbloesemchampagne maakte ik twee jaar geleden voor het eerst. Ik had het recept in mijn volkstuinkookboek gelezen en ik moest het maken! Een tuinfeestje met vrienden en familie leek het mij een goede gelegenheid om de vlierbloesemchampagne als aperitief te serveren. Ik had de flessen koud gezet en tijdens het ploppen kwam er echt damp van af. Reuzecool! We vonden het allemaal waanzinnig lekker. Nu heb ik het weer gemaakt, ook voor een tuinfeestje. Dit keer niet met vrienden maar met groepje kritisch fijnproevers met een scherpe pen. Ja, foodbloggers! Hopelijk is de vlierbloesemchampagne straks weer een succes.

Vlierbloesemchampagne Het mousserende vlierbloesemdrankje heeft een beetje alcohol, vergelijkbaar met cider. Het is zomers en feestelijk! So, let’s party!

Vlier

Het seizoen om vlierbloesem te plukken is bijna voorbij. Als je nog vlierbloesemsiroop of -champagne wilt maken, dan moet je deze week echt op pad! Je vindt vlierstruiken in parken, langs fietspaden door de polder of gewoon op je volkstuincomplex. Ik kwam een mega-grote vlier tegen tijdens een wandeling langs de Haarrijnse plas.

Laat de vlierbloesem even buiten liggen zodat de beestjes eruit kunnen kruipen.

Vlierbloesem

8 juni 2014
Marleen
5 min voorbereiding
10 min bereiding
4 liter

Recept voor vlierbloesemchampagne

Feestelijke, zomerse vlierbloesemchampagne

Vlierbloesemchampagne

Dit heb je nodig

  • 12 bloemen van de vlier
  • 4 liter water
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 600 gram suiker
  • 1 citroen
  • 4 flessen

Zo maak je het

  1. Laat buiten de beestjes uit de bloemenschermen lopen. Knip de groene stelen weg.
  2. Giet 4 liter water in een ruime pan en doe daar 12 vlierbloesemschermen bij. Voeg 2 eetlepels witte wijnazijn en 600 gram suiker toe. Pers 1 citroen uit en voeg het sap toe. Roer alles even.
  3. Laat het 24 uur trekken.
  4. Zeef het mengsel, gebruik daarvoor een schone kaasdoek of theedoek.
  5. Schenk het vlierbloesemmengsel in flessen met een beugeldop. Vul de flessen niet helemaal af, maar laat de hals van de fles leeg. Er komt namelijk flinke druk op de dop te staan.
  6. Zet de flessen donker weg. Na twee weken is de vlierbloesemchampagne klaar om te drinken!
Tags: drankje, vlierbloesem, cider, champagne, zoet

 

Vlierbloesemchampagne

Meer met vlierbloesem

  • Vlierbloesemsiroop
  • Chocomousse met vlierbloesem
3

Categorie: drankjes Tags: lente, vlierbloesem, wildplukken

Vorig bericht: « Trifle met mascarpone en frambozen
Volgend bericht: Frambozen granita met klaproossiroop »

Lees Interacties

Reacties

  1. Sophie33 zegt

    9 juni 2014 om 11:45

    Yum yum yumm! Ik ga het vandaag maken! Het is leuk om te maken & oho zo lekker ook! 😉

    MMMMMMMM! Mooie foto’s!

    Beantwoorden
  2. Renee zegt

    13 juni 2014 om 09:22

    Wauw! Dat ik nĂș pas op je geweldige blog kom. Wat een lekkere recepten! Ik ben op het moment helemaal weg van vlierbloesem en dit lezend moet ik nu wel heel snel naar buiten om nog snel wat te plukken en dit uit te proberen. Leuk!

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      15 juni 2014 om 11:18

      Ja, vlierbloesem is geweldig lekker! Wat je leuk dat je mijn blog hebt ontdekt. En jij heb ook een mooi blog met mooie foto’s!

      Beantwoorden
  3. Suus zegt

    15 juni 2014 om 14:40

    Zooo even de tijd om het recept van dichtbij te bekijken. Fijn dit keer zonder druk van die foodbloggers haha. Het ziet er zo lekker uit. Ik ben ook al bezig geweest met vlierbloesem, geeft een echt zomergevoel.

    Liefs Suus

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      17 juni 2014 om 17:05

      Ja, vlierbloesem ruikt zo lekker zomers! Ik heb ook nog vlierbloesemazijn gemaakt. Nog een weekje wachten en dan kan ik het resultaat proeven. Ik ben heel benieuwd.

      Beantwoorden
  4. Hazel zegt

    24 juni 2014 om 12:25

    Ben vanochtend even op pad geweest. Heb nog 2 schermen kunnen vinden. Vanmiddag nog heel even hier vlakbij om de hoek kijken. Recept wordt denk ik dan maar voor volgend jaar alvast 😉

    Beantwoorden
  5. maartje zegt

    26 mei 2015 om 09:04

    dat ziet er heerlijk uit! ik ga straks ook even op strooptocht. ik heb ooit gelezen dat je de bloemen het beste op een zonnige droge ochtend kunt plukken omdat ze dan de beste smaak afgeven
    ik heb nog een paar grolsch beugelflessen van mijn man staan dus die ga ik straks ook schoon maken. even een eerste lading om uit te proberen.
    je site ziet er prachtig uit! heel inspirerend. Gelukkig ontdek ik hem aan het begin van het oogstseizoen. Bedankt voor de lekkere recepten en mooie sfeerfoto’s

    Beantwoorden
  6. Jasja zegt

    16 juni 2015 om 12:54

    Hoi, mooi recept. Je gaat dus uit van spontane gisting en voegt geen gist toe? Hoe werkt dat?

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      16 juni 2015 om 13:14

      Geen idee! Ik vermoed dat door de reactie tussen suiker en witte wijn azijn het resultaat mousserend wordt. Maar verder geen idee, ik ben geen wijnmaker. Het is erg lekker!

      Zou jij er dan gist aan toevoegen? Anders probeer je dat toch uit!

      Beantwoorden
      • Jasja zegt

        16 juni 2015 om 15:43

        hoi – ja, bij cidermaken doe ik er gist bij, maar die gist ook op een grote wijnfles en gaat pas later (met een scheut suikersiroop) beugels in om na te gisten. De druk en bubbels ontstaan doordat het gist suiker omzet in CO2 en alcohol, dus er moet toch spontaan iets gebeuren denk ik?
        Ik ga het proberen! maar eerst siroop maken!

        Beantwoorden
  7. Xandra zegt

    18 juni 2015 om 12:51

    Ik heb vier flessen in de kast staan, nu 1 week, maar er komen allemaal vlokken in, is dat wel goed?

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      18 juni 2015 om 18:05

      Als het onderin de fles zit en gelig van kleur is, dan is het oké. Het is bezinksel van het stuifmeel. Kan geen kwaad. Schimmel drijft altijd bovenin en is donker (zwart) van kleur.

      Beantwoorden
  8. Swerts zegt

    21 juli 2015 om 10:36

    ik heb over 4 weken vlierchampagne gemaakt(in de bloeitijd)hij staat nog steeds op de fles ,maar er is nog altijd een wit gele schuim op het vocht,is dit normaal of kan het kwaad? Wat moet ik doen,ik heb nog niet geproefd. Hopende op een klein antwoord.Goetjes Swerts

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      26 juli 2015 om 10:58

      Hallo Swerts,
      Ik denk dat het schuim geen kwaad kan. In mijn siroop ontstaan soms schimmel (als ik geen citroenzuur gebruik) en dat ziet er donkergrijs/zwart uit. En het zijn eilandjes die bovenop drijven.
      Groetjes, Marleen

      Beantwoorden
  9. Wilma zegt

    29 mei 2016 om 15:46

    Even voor de zekerheid. Het water moet wel of niet verwarmd worden om de suiker op te laten lossen?

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      29 mei 2016 om 20:12

      Verwarmen is niet nodig! De suiker lost vanzelf in die 24 uur dat het moet staan op. Vind ik altijd weer wonderlijk!

      Beantwoorden
  10. Suus zegt

    14 juni 2016 om 22:15

    Ik heb het ook in een fles met een schroefdop gedaan. Kan ik deze af en toe openen om de druk er af te laten of verstoor je dan het proces?

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      15 juni 2016 om 09:26

      Ik denk dat het mousserende effect iets minder wordt. Zelf gebruik ik ook weleens een wijnfles met schroefdop, die vul ik dan niet helemaal, ik laat de hals leeg. En die fles maak ik dan als eerste open, meteen na 2 weken dus. Gaat altijd goed. Succes!

      Beantwoorden
  11. Maria Evers zegt

    29 juni 2016 om 22:48

    Ik ben hetzelfde aan het proberen met de bloemetjes van Vrouwenmantel. Maar mijn vraag is eigenlijk of je de drank langer kan laten staan dan een week of vier?

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      30 juni 2016 om 11:53

      Oh, dat klinkt spannend! Om vrouwenmantel te gebruiken! Wij drinken de vlierbloesemchampagne altijd in de zomer op. Maar ik hoorde laatst van een vriendin dat ze een fles vlierbloesemchampgane had opengemaakt, die ik een jaar of 2 Ă  3 geleden had gegeven en het was heerlijk en al die tijd goed
      gebleven. Dat kan dus blijkbaar makkelijk.

      Beantwoorden
  12. Petra zegt

    4 juni 2020 om 23:43

    Mijn flessen zijn na 1 week ontploft, overal glas en kleverig sap. Voorzichtig dus!!! Ik had de flessen overigens max 70% gevuld.

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Smaak combinaties met bloemen: ☙ Koffie met Rozen ❧ | Blog over eetbare bloemen ; veldgids en toepassing schreef:
    12 maart 2015 om 11:09

    […] Vlierbloesemchampagne: http://etenuitdevolkstuin.nl/2014/06/08/vlierbloesemchampagne-recept/ […]

    Beantwoorden
  2. Top 5 zomerdrankjes van 2014 schreef:
    20 april 2015 om 21:40

    […] een excuus maken om een mooi zomerdrankje te mixen. Afgezien van mijn eigen rabarberlikeur of de vlierbloesemchampagne van Marleen van Etenuitdevolkstuin die ik nu in de week heb staan, heb ik een top 5 gemaakt van […]

    Beantwoorden
  3. Vlierbloesemsiroop maken - recept | Cookie Cottage schreef:
    13 januari 2021 om 14:31

    […] te houden en kun je starten met flessen vullen. Naast de siroop heeft Marleen ook een recept voor vlierbloesemchampagne (naar beneden scrollen in het artikel). Marleen was zo lief om me hiervoor een pan vol met bloemen […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Advertentie

Copyright © 2021 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring