Vlierbloesemchampagne maakte ik twee jaar geleden voor het eerst. Ik had het recept in mijn volkstuinkookboek gelezen en ik moest het maken! Een tuinfeestje met vrienden en familie leek het mij een goede gelegenheid om de vlierbloesemchampagne als aperitief te serveren. Ik had de flessen koud gezet en tijdens het ploppen kwam er echt damp van af. Reuzecool! We vonden het allemaal waanzinnig lekker. Nu heb ik het weer gemaakt, ook voor een tuinfeestje. Dit keer niet met vrienden maar met groepje kritisch fijnproevers met een scherpe pen. Ja, foodbloggers! Hopelijk is de vlierbloesemchampagne straks weer een succes.
Het mousserende vlierbloesemdrankje heeft een beetje alcohol, vergelijkbaar met cider. Het is zomers en feestelijk! So, let’s party!
Het seizoen om vlierbloesem te plukken is bijna voorbij. Als je nog vlierbloesemsiroop of -champagne wilt maken, dan moet je deze week echt op pad! Je vindt vlierstruiken in parken, langs fietspaden door de polder of gewoon op je volkstuincomplex. Ik kwam een mega-grote vlier tegen tijdens een wandeling langs de Haarrijnse plas.
Laat de vlierbloesem even buiten liggen zodat de beestjes eruit kunnen kruipen.
Yum yum yumm! Ik ga het vandaag maken! Het is leuk om te maken & oho zo lekker ook! đ
MMMMMMMM! Mooie foto’s!
Wauw! Dat ik nĂș pas op je geweldige blog kom. Wat een lekkere recepten! Ik ben op het moment helemaal weg van vlierbloesem en dit lezend moet ik nu wel heel snel naar buiten om nog snel wat te plukken en dit uit te proberen. Leuk!
Ja, vlierbloesem is geweldig lekker! Wat je leuk dat je mijn blog hebt ontdekt. En jij heb ook een mooi blog met mooie foto’s!
Zooo even de tijd om het recept van dichtbij te bekijken. Fijn dit keer zonder druk van die foodbloggers haha. Het ziet er zo lekker uit. Ik ben ook al bezig geweest met vlierbloesem, geeft een echt zomergevoel.
Liefs Suus
Ja, vlierbloesem ruikt zo lekker zomers! Ik heb ook nog vlierbloesemazijn gemaakt. Nog een weekje wachten en dan kan ik het resultaat proeven. Ik ben heel benieuwd.
Ben vanochtend even op pad geweest. Heb nog 2 schermen kunnen vinden. Vanmiddag nog heel even hier vlakbij om de hoek kijken. Recept wordt denk ik dan maar voor volgend jaar alvast đ
dat ziet er heerlijk uit! ik ga straks ook even op strooptocht. ik heb ooit gelezen dat je de bloemen het beste op een zonnige droge ochtend kunt plukken omdat ze dan de beste smaak afgeven
ik heb nog een paar grolsch beugelflessen van mijn man staan dus die ga ik straks ook schoon maken. even een eerste lading om uit te proberen.
je site ziet er prachtig uit! heel inspirerend. Gelukkig ontdek ik hem aan het begin van het oogstseizoen. Bedankt voor de lekkere recepten en mooie sfeerfoto’s
Hoi, mooi recept. Je gaat dus uit van spontane gisting en voegt geen gist toe? Hoe werkt dat?
Geen idee! Ik vermoed dat door de reactie tussen suiker en witte wijn azijn het resultaat mousserend wordt. Maar verder geen idee, ik ben geen wijnmaker. Het is erg lekker!
Zou jij er dan gist aan toevoegen? Anders probeer je dat toch uit!
hoi – ja, bij cidermaken doe ik er gist bij, maar die gist ook op een grote wijnfles en gaat pas later (met een scheut suikersiroop) beugels in om na te gisten. De druk en bubbels ontstaan doordat het gist suiker omzet in CO2 en alcohol, dus er moet toch spontaan iets gebeuren denk ik?
Ik ga het proberen! maar eerst siroop maken!
Ik heb vier flessen in de kast staan, nu 1 week, maar er komen allemaal vlokken in, is dat wel goed?
Als het onderin de fles zit en gelig van kleur is, dan is het oké. Het is bezinksel van het stuifmeel. Kan geen kwaad. Schimmel drijft altijd bovenin en is donker (zwart) van kleur.
ik heb over 4 weken vlierchampagne gemaakt(in de bloeitijd)hij staat nog steeds op de fles ,maar er is nog altijd een wit gele schuim op het vocht,is dit normaal of kan het kwaad? Wat moet ik doen,ik heb nog niet geproefd. Hopende op een klein antwoord.Goetjes Swerts
Hallo Swerts,
Ik denk dat het schuim geen kwaad kan. In mijn siroop ontstaan soms schimmel (als ik geen citroenzuur gebruik) en dat ziet er donkergrijs/zwart uit. En het zijn eilandjes die bovenop drijven.
Groetjes, Marleen
Even voor de zekerheid. Het water moet wel of niet verwarmd worden om de suiker op te laten lossen?
Verwarmen is niet nodig! De suiker lost vanzelf in die 24 uur dat het moet staan op. Vind ik altijd weer wonderlijk!
Ik heb het ook in een fles met een schroefdop gedaan. Kan ik deze af en toe openen om de druk er af te laten of verstoor je dan het proces?
Ik denk dat het mousserende effect iets minder wordt. Zelf gebruik ik ook weleens een wijnfles met schroefdop, die vul ik dan niet helemaal, ik laat de hals leeg. En die fles maak ik dan als eerste open, meteen na 2 weken dus. Gaat altijd goed. Succes!
Ik ben hetzelfde aan het proberen met de bloemetjes van Vrouwenmantel. Maar mijn vraag is eigenlijk of je de drank langer kan laten staan dan een week of vier?
Oh, dat klinkt spannend! Om vrouwenmantel te gebruiken! Wij drinken de vlierbloesemchampagne altijd in de zomer op. Maar ik hoorde laatst van een vriendin dat ze een fles vlierbloesemchampgane had opengemaakt, die ik een jaar of 2 Ă 3 geleden had gegeven en het was heerlijk en al die tijd goed
gebleven. Dat kan dus blijkbaar makkelijk.
Mijn flessen zijn na 1 week ontploft, overal glas en kleverig sap. Voorzichtig dus!!! Ik had de flessen overigens max 70% gevuld.