Tomaten tarte tatin met tijm

HomeReceptenHoofdgerechtTomaten tarte tatin met tijm

“Zit je nou weer plaatjes van eten te bekijken”, hoor ik achter me. En ja, dat kan ik eindeloos doen, als ik er de tijd voor zou hebben! Op Instagram scroll ik langs mooie foto’s en op Pinterest zie ik prachtige gerechten, waarbij het water me in de mond loopt, voorbij komen. Vorige week zag ik er zo’n mooie tomaten tarte tatin, echt zo mooi. Ik wilde die meteen maken! En zo geschiedde…

Tomaten tarte tatin

Voor deze tarte tatin gebruikte ik het recept uit Joie de Vivre, het kookboek van het blog La Tartine Gourmande. Het boek staat vol met heerlijke, lichte recepten. Van hapjes, lekkere tartines, salades, mini-quiches, pasta’s en taartjes. De moderne en lichte Franse keuken. Alhoewel sommige gerechten een oosters tintje hebben. Béatrice bracht haar jeugd door op het franse platteland. Omgeven door veel groen, wilde bloemen in de velden en boomgaarden met fruitbomen. Als je door het boek bladert, waan je je in Frankrijk. Zittend op het terras van je huis op het Franse platteland, met een moestuin binnen handbereik, waarin je natuurlijk net rijpe tomaten hebt geplukt.

Verse tijm

tomaten voor tarte tatin

De tarte tatin is zoet en hartig tegelijk. De gekarameliseerde suiker en de hartige, toch zoete tomaat, is een verrassende combinatie. Ze heeft trouwens ook een recept voor tomaten tarte tatin online staan, maar dat is weer net even anders.


16 juli 2014


10 min voorbereiding

30 min bereiding

6 punten

Recept voor tomaten tarte tatin

De tarte tatin is zoet en hartig tegelijk. De gekarameliseerde suiker en de hartige, toch zoete tomaat, is een verrassende combinatie.

Tomaten tarte tatin

Dit heb je nodig

  • 100 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel suiker
  • 500 gram cherry tomaten of honingtomaatjes van Looije
  • verse tijm
  • peper en zout
  • pijnboompitten

Zo maak je het

  1. Snijd 75 gram roomboter in stukjes en met de bloem en 1 eetlepel water. Kneed tot je er een bal van kan maken. Leg het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast.
  2. Smelt de rest van de boter en voeg een eetlepel suiker toe. Laat de suiker karameliseren.
  3. Voeg de tomaten toe, blaadjes van verse tijm en peper en zout naar smaak.
  4. Laat de tomaten zacht worden en haal van het vuur.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  6. Rol van het deeg een ronde lap die precies in je pan past. Leg de lap deeg op de tomaten. Druk de randen in de pan.
  7. Zet de pan in het midden van de oven en bak de taart in 30 minuten goudbruin.
  8. Leg een bord omgekeerd op de pan en keer de pan dan snel om.
  9. Garneer de taart met geroosterde pijnboompitten en blaadjes verse tijm.

Tags: hartige taart, tomaten, tijm, pijnboompitten, frans

 

tomaten tarte tatin


De honingtomaatjes in dit gerecht zijn mij via de foodybox toegezonden. En ik zal maar meteen eerlijk bekennen, de tomaatjes lekkerder zijn dan die uit de tuin.


5 reacties


  1. Wauw Marleen, wat een prachtige foto’s weer! Krijg er nu meteen zin in. Tot zaterdag gezellig!

    1. Thanks Anne-Ruth en tot zaterdag!

  2. Suus

    Ooh wat ziet het er weer prachtig uit. Ook je post over vlierbloesem heb ik bij alle grote bloggers op pinterest gezien. En terecht want het is prachtig. Heerlijk idee een tarte tatin, weer gauw eens maken.

    Liefs Suus

    1. Dank je Suus! Ja, ik zag mijn eigen foto ook ineens op Pinterest voorbij komen. Leuk is dat! Wonderlijk moment toch, als zo’n foto een eigen leven gaat leiden. Liefs, Marleen

  3. Arthur

    Beste Marleen,

    Voor hoeveel personen is bovenstaand recept?
    Dank je, Arthur


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.