Kruidige courgettecake met dadels

HomeReceptenZoetKruidige courgettecake met dadels

Sunny, yesterday my life was filled with rain. En dat kan je letterlijk nemen! Op de muren zag ik gisteren ineens grijze vlekken. Natte plekken en die verschenen overal! Op zolder bleek het water naar binnen te stromen. De dakgoot kon de enorme hoeveelheid regen niet meer aan. Dus daar stonden we met man en macht te dweilen. Verschrikkelijk was het! En toen we net klaar waren, konden we in het huis van onze vakantie vierende buren verder. Gelukkig had ik net daarvoor troost eten gebakken, een kruidige courgettecake met dadels en kardemom.

courgettecake

Tijdens zo’n regenachtige dag leek mij een goed plan een stukje schrijven over creatief met courgette, maar daar kwam een dweilpartij tussen… Hopelijk hebben jullie het in huis droog gehouden!

Courgettecake

Een courgettecake is ideaal om de enorme hoeveelheid courgettes, die nu in de moestuin groeien, te verwerken! De cake is door de courgette lekker smeuïg. Als je liever geen geraffineerde suiker gebruikt, dan kan je het ook weglaten.


29 juli 2014

10 min voorbereiding

1 uur oven

10-12 plakken

Courgettecake

Courgettecake

Smeuïge, kruidige courgettecake

Dit heb je nodig

  • 2 eieren
  • 80 g bruine basterdsuiker
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 1 courgette
  • 80 g walnoten
  • 225 g dadels
  • 300 g bloem
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl kardemompoeder

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Klop met een garde de eieren, 80 gram bruine basterdsuiker en 125 ml zonnebloemolie tot een schuimig geheel.
  3. Rasp de courgette en ontpit de dadels.
  4. Hak met de keukenmachine de walnoten fijn. Voeg de dadels toe en maal grof.
  5. Meng in een andere kom de bloem met baking soda en kardemompoeder.
  6. Verwissel het mes in de keukenmachine met het onderdeel waarmee je beslag mixt en voeg het bloemmengsel bij de walnoten en dadels. Mix het even en voeg vervolgens het ei-suikermengsel en de geraspte courgette toe.
  7. Giet alles in een kleine cakevorm en bak de cake in ongeveer een uur in het midden van de oven op 180 graden gaar.
  8. Check met een satéprikker of de cake echt gaar is. De prikker moet schoon uit de cake komen. Verleng eventueel de baktijd met 10 à 15 minuten.

Tip: lekker om er zachte geitenkaas op te smeren!

Tags: cake, courgette, dadels, zoet


,

12 reacties


  1. Wat erg dat jullie lekkage hadden, maar hopen dat de schade een beetje meevalt…. Hier heeft het gewoon lekker geregend, helemaal blij, goed voor de tuin.
    Je timing is perfect voor de courgettecake, ook hier een overvloed. Jammer dat er maar ééntje ingaat, dat dooit niet erg af…. misschien gelijk maar twee bakken ;-) En ook nog maar een paar naar de buren brengen, dan ben ik toch weer vier kwijt…..

    Groet, Karin

    1. Ook courgettes inmaken in zoet-zuur is lekker en ben je weer paar courgettes kwijt :D
      http://www.vantuintottafel.nl/recepten/courgette-inmaken-in-zoet-zuur/

      Hartelijke groet,
      Marijke Bijzitter
      http://www.vantuintottafel.nl

      1. Hoi Marijke,
        Ja zoetzuur is een hele goede bestemming maar ik heb vorig jaar zoveel gemaakt dat ik dit jaar aan een paar potten genoeg heb…..
        Eerst maar weer eens soep om de voorraad courgettes wat in te dammen, ook altijd lekker.
        Evengoed bedankt voor de tip!

        Groet,
        Karin

        1. Haha, ja met eentje schiet het niet op! Je kan er wel een grote in verwerken. De smaak van de courgette heb je toch niet nodig. Binnenkort heb ik nog wat lekkere courgetterecepten. Inderdaad ook zoet-zuur. En verder een lekkere plaattaart en jam met courgette. Creatief met courgette!

  2. Ziet er heerlijk uit. Ik mis de courgettes uit de moestuin. Van die uit de klauwen gegroeide exemplaren… ;)

    1. Haha, dat je die enorme courgettes toch ook kunt missen! Aja, het heeft ook wel wat. Het hoort echt bij dit seizoen hè.

  3. Isabella

    Een grote of een kleine courgette? (hoeveel gram ong?
    Kan ik de olie ook door bakboter en de baking soda door bakpoeder vervangen?

    1. Je kan een flinke courgette uit de tuin gebruiken of twee kleine courgettes uit de winkel. Ik denk dat je ook bakboter of margarine kan gebruiken. Ik heb dat zelf niet uitgeprobeerd dus ik kan niet zeggen of het ook lekker is. En je kan baking soda zeker vervangen door bakpoeder. Succes!

  4. Magda

    Ook wij hebben ,hadden, een overvloed aan courgettes. Ook de patissons doen het geweldig!
    Hier nog wat handigheidjes…courgette zorgt snel voor een te nat baksel.. Dat los ik op door een wasnetje , (dus zo een waar je bh of ander teer goed in kan ). Ik doe de geraspte courgette er in en knijp veel vocht eruit . Zo uitgeknepen vries ik het ook in. In porties die voldoende zijn voor een cake, dat gaat geweldig. De hele winter door kunnen we courgette of patissoncake eten..
    Het baksel lukt daardoor vaak beter.. Courgette en patisson kunnen in dezelfde recepten worden gebruikt.
    Als ik geen noten in huis heb vervang ik die door zonnebloempitten of pompoenpitten, heel lekker en vaak voordeliger.. Regelmatig bij de tuinen in de aanbieding..

  5. Sonja

    Ik heb de courgettecake vanmiddag gebakken. Ivm mijn dieet heb ik de bruine suiker weggelaten en de bloem grotendeels vervangen door een mengsel van speltmeel, volkorenmeel en gerst. Wel een extra lepeltje bakingsoda en een scheutje melk toegevoegd, omdat het natuurlijk een zwaarder mengsel werd.
    Net de eerste plak geproefd: voor herhaling vatbaar!

  6. […] Recipe: Courgette Cake […]

  7. […] heb van een aantal sites een beetje afgekeken (deze en deze en deze) en uiteindelijk mijn eigen draai er aan gegeven. Uiteraard wilde ik met zo min mogelijk inspanning […]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.