Salade met geroosterde bieten en vijgen

HomeReceptenHoofdgerechtSalade met geroosterde bieten en vijgen

Salade met geroosterde bieten en vijgen

“Jij bent een Jetje Completje in de keuken”, grapt mijn zus als ik de salade op tafel zet en haar vertel wat erin zit. Schoorvoetend moet ik haar gelijk geven. Ik combineer smaken zoals je een handtas én een sjaaltje, bij je schoenen uitkiest. Een slakom vul ik gerust met geroosterde biet, vijgen, bietenblad, geitenkaas met honing en walnoten. En om het compleet te maken, bedenk ik een vinaigrette met geroosterde bietenazijn én honing. Jetje Completje!

Verse vijgen

Ben jij ook een Jetje Completje? Dan maak je deze salade precies zoals hierboven staat beschreven. Heerlijk! Maar heb je liever wat meer spanning op je bord? Maak dan het recept hieronder met pittige gorgonzola!

Verse bieten in vergiet


8 oktober 2014


1 uur voorbereiding

5 min bereidingstijd

3-4 personen

Recept voor salade met geroosterde bieten en vijgen

Geroosterde bieten en vijgen passen perfect met gorgonzola of geitenkaas, en walnoten. Combineer met couscous en je hebt een lekkere maaltijdsalade.

Salade met geroosterde bieten en vijgen

Dit heb je nodig

  • 3 bieten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel witte wijn azijn
  • 40 gram walnoten
  • 4 verse vijgen
  • wat pluksla zoals rucola, spinazie en bietenblad
  • 50 gram gorgonzola of geitenkaas
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel geroosterde bietenazijn
  • 1 theelepel honing
  • zout en peper

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de bieten met een dunschiller en snij ze in parten. Meng in een kommetje 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel suiker en 1 eetlepel witte wijn azijn.
  3. Leg de bieten in een ovenschaal en schenk het oliemengel over de bieten. Zet de schaal een uur in het midden van de oven.
  4. Hak de walnoten grof.
  5. Was de vijgen en snijd ze in parten.
  6. Doe ze de laatste 20 minuten bij de bieten in de oven. Laat de bieten en vijgen afkoelen.
    Meng de sla met de bieten en de vijgen.
  7. Maak een vinaigrette van 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel geroosterde bietenazijn en een theelepel honing en giet over de salade.
  8. Brokkel de gorgonzola of geitenkaas over de salade en garneer met de gehakte walnoten.

Tip: meng het met couscous en je hebt een lekkere maaltijdsalade.

Tags: bijgerecht, salade, bieten, vijgen, makkelijk

 

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

7 reacties


  1. yumm, deze salade ziet er echt heerlijk uit!

    1. Dank je, Daniëlle!

  2. Linteloteestie

    Hoi Marleen, dit lijkt me een heerlijke salade. Ik heb alleen nog nooit van geroosterde bietenazijn gehoord. Waar kan je dat kopen?
    Alvast dank voor je reactie!

    1. Hoi, geroosterde bietenazijn heb ik bij Foodelicious gekocht in Rotterdam. Maar het is in deze salade niet echt nodig omdat er al geroosterde bieten in zitten. ;-) Je proeft het dus niet als extra toevoeging. Dus witte wijn of balsamico kan ook prima!

  3. O wat handig, ik kreeg afgelopen week vijgen van de buurman. Uit zijn voortuin. Kan ik mooi dit recept uitproberen. Ik laat je weten wat ik ervan vind!

  4. Ziet er weer fantastisch uit !

  5. […] recept voor salade met geroosterde bieten en vijgen van de blog Eten uit de Volkstuin. Waarom? Ik houd van bietjes en vijgen, dus de combinatie moet […]