Het is weer aardperen- en spruitjestijd! Ik heb de eerste aardperen alweer opgegraven en verwerkt in een salade met olijven, Italiaanse kaas en een citroen- en ansjovisdressing. Fris door de citroen en zout door de kalamata olijven, kaas en ansjovis. Héél lekker!
Alleen had ik ’s avonds, na het eten van de salade met aardperen, wel flink veel buikpijn. Dat heb ik altijd wel, na het eten van aardperen uit de tuin. Maar gek genoeg weer niet na het eten van aardperen uit de winkel. Ik ben wel benieuwd waardoor dat komt. Of het aan de bereidingswijze ligt, koken of bakken. Met of zonder de schil. Of is het echt de soort want ze zien er ook iets anders uit. Herkent iemand dit?
Een aantal aardperen uit de winkel heb ik weer geplant. Zodat ik hopelijk volgend jaar zonder buikpijn van de aardperen kan genieten!
Op de foto zie je flower sprouts. Het zijn rafelige, paarsgroene spruitjes. Echt heel leuke spruitjes! Net bloemetjes! Ik heb ze kort gekookt. Maar misschien dat je gewone spruitjes iets langer moet koken. Even uitproberen wat je zelf lekker vindt.
0
Zeker wel herken ik de buikpijn na het eten van aardperen. Ze zaten jaren geleden regelmatig in mijn biologische pakket, tot ik doorkreeg dat ik er iedere keer weer enorm veel lucht van in mijn darmen kreeg. Ik hoef ze echt niet meer.
Je flowersprouts lijken me overigens wel erg lekker.
Nee, ik hoef ze nu ook even niet meer! Volgens mij ben ik er ook gevoeliger voor want mijn lief heeft nooit buikpijn, alleen wat ongemakkelijke winderigheid.
Haha, wat een leuk draadje om te blijven volgen: winderigheid als gevolg van aardperen en hoe iedereen dat dan weer omschrijft op z’n eigen manier 😉
Ja, grappig hè. Je probeert het toch een beetje netjes maar wel herkenbaar te omschrijven. En heb jij last van winderigheid na het eten van aardperen?
Een goed middel tegen de effecten van de aardperen is 1 winter bonenkruid (smaakt naar thym) mee koken of bakken en 2 de maaltijd volgen met een munt en/ of venkel thee. Maar als dat ook niet werkt geef je aardperen dan niet op! Ooogst de jonge scheuten en eet ze rauw in salades of geblancheerd, net als asperges. Je kunt ze zelfs forceren net als rabarber! En de scheuten veroorzaken geen lage stormen 😉
Ik heb nu de aardperen uit de winkel geplant. Die soort heeft blijkbaar een veel lager inuline-gehalte. Winterbonenkruid heb ik niet staan maar de venkelthee ga ik uitproberen. Dat de scheuten eetbaar was ik vergeten. Dank je voor de tips!
Echt een super lekker recept! Wat een goede combinatie van ingrediënten.
Dank je wel