Salade met aardperen en spruitjes

HomeReceptenHoofdgerechtSalade met aardperen en spruitjes

Salade met aardperen, spruiten en citroendressing

Het is weer aardperen- en spruitjestijd! Ik heb de eerste aardperen alweer opgegraven en verwerkt in een salade met olijven, Italiaanse kaas en een citroen- en ansjovisdressing. Fris door de citroen en zout door de kalamata olijven, kaas en ansjovis. Héél lekker!

Alleen had ik ’s avonds, na het eten van de salade met aardperen, wel flink veel buikpijn. Dat heb ik altijd wel, na het eten van aardperen uit de tuin. Maar gek genoeg weer niet na het eten van aardperen uit de winkel. Ik ben wel benieuwd waardoor dat komt. Of het aan de bereidingswijze ligt, koken of bakken. Met of zonder de schil. Of is het echt de soort want ze zien er ook iets anders uit. Herkent iemand dit?
Een aantal aardperen uit de winkel heb ik weer geplant. Zodat ik hopelijk volgend jaar zonder buikpijn van de aardperen kan genieten!

Salade met aardperen, spruiten en citroendressing

Op de foto zie je flower sprouts. Het zijn rafelige, paarsgroene spruitjes. Echt heel leuke spruitjes! Net bloemetjes! Ik heb ze kort gekookt. Maar misschien dat je gewone spruitjes iets langer moet koken. Even uitproberen wat je zelf lekker vindt.


29 november 2014


10 min voorbereiding

20 min bereiding

2 personen

Recept voor salade met aardperen en spruiten

Salade met krokant gebakken aardperen, spruiten en een frisse citroen- en ansjovisdressing.

Salade met aardperen en spruiten

Dit heb je nodig

  • 3 à 4 aardperen
  • ½ citroen
  • zonnebloemolie om te frituren
  • 100 g spruitjes
  • 120 g kalamata olijven
  • 30 g pecorino
  • tijm om te garneren

voor de dressing

  • 60 ml olijfolie
  • 2 el ciderazijn
  • rasp van ½ citroen
  • 3 ansjovisfilets
  • 3 takjes tijm

keukenbenodigdheden

  • mandoline

Zo maak je het

  1. Rasp de schil van de halve citroen, zet apart voor de dressing en pers de citroen. Boen de aardperen schoon met een borsteltje. Schaaf met de mandoline de aardpeer in dunne plakjes. Leg de plakjes in water met het citroensap, tegen verkleuren.
  2. Schenk een laag olie van ruim 1 cm in een wok. Verhit de olie en frituur de aardpeerplakjes. Ik deed het in twee delen. Laat de plakjes op keukenpapier afkoelen.
  3. Snijd de onderkant van de spruiten en was ze. Kook ze in 3-4 minuten beetgaar. Giet af en laat de spruiten in ijswater afkoelen. Zo blijven ze mooi groen van kleur.
  4. Maak de dressing. Vul de mengbeker van de staafmixer met olijfolie, ciderazijn. citroenrasp, ansjovis en tijmblaadjes.
  5. Leg de spruiten, aardpeerchips en olijven op een schaal. Schenk de dressing over de salade. Garneer met geschaafde pecorino en tijmblaadjes.

Tags: salade, aardperen, spruiten, olijven, makkelijk

 

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

7 reacties


  1. Zeker wel herken ik de buikpijn na het eten van aardperen. Ze zaten jaren geleden regelmatig in mijn biologische pakket, tot ik doorkreeg dat ik er iedere keer weer enorm veel lucht van in mijn darmen kreeg. Ik hoef ze echt niet meer.
    Je flowersprouts lijken me overigens wel erg lekker.

    1. Nee, ik hoef ze nu ook even niet meer! Volgens mij ben ik er ook gevoeliger voor want mijn lief heeft nooit buikpijn, alleen wat ongemakkelijke winderigheid.

  2. Haha, wat een leuk draadje om te blijven volgen: winderigheid als gevolg van aardperen en hoe iedereen dat dan weer omschrijft op z’n eigen manier ;-)

    1. Ja, grappig hè. Je probeert het toch een beetje netjes maar wel herkenbaar te omschrijven. En heb jij last van winderigheid na het eten van aardperen?

  3. Een goed middel tegen de effecten van de aardperen is 1 winter bonenkruid (smaakt naar thym) mee koken of bakken en 2 de maaltijd volgen met een munt en/ of venkel thee. Maar als dat ook niet werkt geef je aardperen dan niet op! Ooogst de jonge scheuten en eet ze rauw in salades of geblancheerd, net als asperges. Je kunt ze zelfs forceren net als rabarber! En de scheuten veroorzaken geen lage stormen ;)

    1. Ik heb nu de aardperen uit de winkel geplant. Die soort heeft blijkbaar een veel lager inuline-gehalte. Winterbonenkruid heb ik niet staan maar de venkelthee ga ik uitproberen. Dat de scheuten eetbaar was ik vergeten. Dank je voor de tips!

  4. Marleen

    Echt een super lekker recept! Wat een goede combinatie van ingrediënten.
    Dank je wel


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.