• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

6 december 2014 5 Reacties

Vegan rode kool salade met bieten

Rode kool salade

Gisteren besprak ik het nieuwste boek van Hugh Fearnley-Whittingstall, Doordeweeks, River Cottage. Fearnley-Whittingstall is vooral bekend als televisiekok van het programma River Cottage. Met zijn programma probeerde hij mensen te overtuigen om anders boodschappen te doen en ze te inspireren om bezig te zijn met echt, vers eten.

Vandaag probeer ik één van zijn favoriete salades uit. In de herfst maakt hij graag een salades van rode kool. Dat combineert hij met gekookte en geraspte rode biet, rozijnen en walnoten. Ik vind het een lekkere combinatie. De kool is knapperig en de geraspte biet is zoet en nattig, de structuren kloppen en de salade is smeuïg. De notendressing en geroosterde walnoten maken deze eenvoudige salade toch compleet. Ik heb er zelf wel bieslook en rozemarijn aan toegevoegd. En dan de kleur, spectaculair toch?!

Rode kool salade

6 december 2014
Marleen
20 min voorbereiding
10 min bereiding
6 personen

Recept rode kool salade met bieten en walnoten

Voor de lunchtrommel maar ook ’s avonds is de salade erg lekker.

Rodekoolsalade met bieten en walnoten

Dit heb je nodig


Voor de salade
  • 2 bieten
  • 400 g rodekool
  • 75 g walnoten
  • 75 g rozijnen (of cranberries)
  • paar sprieten bieslook
  • 1 takje rozemarijn
Voor de dressing
  • 2 el olijfolie
  • 2 el walnotenolie
  • 1 el ciderazijn
  • 1 tl honing (voor vegans: 1 tl maple syrup)
  • zout en peper

Zo maak je het

  1. Boen de bieten schoon en kook ze in een pan met ruim water in 20-25 minuten gaar.
  2. Snijd de rodekool in smalle repen. Rooster de walnoten in een droge koekenpan en hak ze grof.
  3. Laat de bieten afkoelen en verwijder de schil. Rasp de bieten en meng met de rodekoolreepjes. Voeg de rozijnen of cranberries toe.
  4. Maak een dressing van olijfolie, walnotenolie, ciderazijn en honing.
  5. Leg de groenten op een schaal en strooi er de walnoten over. Hak de bieslook en rozemarijn fijn en strooi over de salade.
  6. Schenk de dressing over de rodekoolsalade en breng op smaak met zeezout en peper uit de molen.

Tip van Hugh: deze rodekoolsalade is vooral lekker met ham of koud rundvlees.

Tags: salade, rodekool, bieten, rozijnen, walnoten, vegan

 


In English

Recipe: Purple cabbage salad with beetroot and walnut

Preparation time: 20 minutes
Cook time: 10 minutes
for 6 persons

What you need

For the salad

  • 2 beetroots
  • 400 g red cabbage
  • 75 g walnuts
  • 75 g raisins (or cranberries)
  • chives
  • rosemary

For the dressing

  • 2 tablespoons olive oil
  • 2 tablespoons walnut oil
  • 1 tablespoon cider vinegar
  • 1 teaspoon maple syrup
  • salt and pepper

Wash the beetroots and cook them for about 20-25 minutes. Cut the cabbage and chop in thin pieces. Toast the walnuts in a dry frying pan and chop them.

Let the beetroots cooldown and remove the peel. Grate the beets and mix with the red cabbage pieces. Add the raisins or cranberries.

Make a dressing of olive oil, walnut oil, cider vinegar and maple syrup. Place the vegetables on a platter and add the walnuts. Chop the chives and rosemary finely and sprinkle over the salad. Pour the dressing over the salad and season with salt and pepper.

This purple cabbage salad is especially tasty with ham or cold beef.

1

Categorie: lunch Tags: bieten, herfst, rode kool, salade, vegan, walnoot

Vorig bericht: « Review kookboek: Doordeweeks River Cottage
Volgend bericht: Het Eten uit de volkstuin boek! »

Lees Interacties

Reacties

  1. Kim zegt

    9 februari 2015 om 13:14

    Prachtig, echt heel erg mooi! Hij staat in mijn lijst met de mooiste salades van mede foodbloggers 🙂

    Beantwoorden
  2. Anne zegt

    22 maart 2015 om 13:27

    mmm, dit ga ik zeker maken maar er iets wat weinig mensen weten. Als je walnoten verhit komen er toxische stoffen vrij.
    http://www.healingfoods.nl/voeding/355-een-noot-bij-de-noten

    Beantwoorden
  3. Lucille zegt

    3 juni 2015 om 18:28

    I need the instructions in English or French. Can someone can help me?
    L

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Paarse koolsalade uit Doordeweeks – Delectable Salads schreef:
    25 juli 2016 om 07:32

    […] The Recipe can be found HERE […]

    Beantwoorden
  2. Paarse koolsalade uit Doordeweeks | eten uit de volkstuin – Delectable Salads schreef:
    28 juli 2016 om 06:23

    […] The Recipe can be found HERE […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Advertentie

Copyright © 2022 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring