Pastinaaksoep met witte wijn

HomeReceptenVoorgerechtPastinaaksoep met witte wijn

Draai je hoofd om en je ziet een pastinaak als neus en eentje op de plek van de linkeroor. In het schilderij The Vegetable Gardener van Giuseppe Arcimboldo (1527 – 1593) vormen twee pastinaken samen met andere groenten een gezicht. De Italiaanse schilder is beroemd geworden met zijn portretten die volledig zijn opgebouwd uit groenten. In zijn tijd was de pastinaak een groente van betekenis. De aardappel moest nog populair worden en pastinaak werd gebruikt om de buik te vullen. En omdat suiker en honing toen erg kostbaar waren, ging de pastinaak ook in zoete gerechten. Dat is trouwens nog steeds een goed idee! Deze pastinaaktaart is echt heel lekker.

De pastinaak is inmiddels niet meer weg te denken in de winkel maar dat was ooit anders. Een jaar of vijftien geleden, moest je hem in je tuin verbouwen of in de stad bij de natuurwinkel kopen. Ik kende de groente toen nog niet zo goed maar het enthousiasme over pastinaak in het boek Wilde venkel & rabarber werkte zo aanstekelijk dat ik het in mijn tuin zaaide. In mijn oude kookboeken uit de jaren zestig en zeventig staat zelfs geen enkel recept met pastinaak. Geen idee waarom het zo’n tijd in de vergetelheid is geraakt, maar dat is totaal onterecht. De groente heeft een wat sobere uitstraling maar de smaak is zoet en in deze soep met witte wijn luxueus. 

Pastinaaksoep met witte wijn
Pastinaaksoep met witte wijn

Pastinaaksoep

Pastinaak is een van mijn favoriete wintergroente. De laatste exemplaren graaf je nu op of koop je in de winkel. Je kunt ze roosteren of verwerken in een stoofpotje maar in de soep zijn ze ook erg lekker.

26 maart 2023
10 min voorbereiding
25 minuten
4 personen

Pastinaaksoep met witte wijn

Pastinaaksoep met witte wijn

Deze pastinaaksoep is op smaak gebracht met een scheut witte wijn en room. De structuur van is fluweelzacht en de smaak is zoet en delicaat.

Dit heb je nodig

  • 2 pastinaken
  • 1 el olijfolie
  • 50 ml witte wijn
  • 800 ml groentebouillon
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 50 ml slagroom
  • 1 el tuinkers
  • paar druppels pompoenpitolie
  • paar roze peperkorrels

Zo maak je het

  1. Was de pastinaken. Schil en hak de pastinaken in stukjes.
  2. Verhit de olijfolie in een ruime pan op middelhoog vuur. Bak de pastinaak in 6-8 minuten en roer regelmatig.
  3. Blus af met witte wijn en bouillon. Breng de soep aan de kook en laat 25 minuten koken.
  4. Voeg de slagroom geleidelijk en al roerende toe.
  5. Breng de soep op smaak met zout en peper.
  6. Schep een eetlepel pastinaakstukjes uit de pan en bewaar ze voor de garnering.
  7. Pureer de soep met een staafmixer.
  8. Garneer de soep met de stukjes pastinaak, tuinkers, druppels pompoenpitolie en een paar roze peperkorrels.
  9. Serveer direct.

Tags: voorgerecht, soep, pastinaak, Franse keuken


,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.