• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

16 december 2014 9 Reacties

Hoofdgerecht kerst: groente pastei

Tadaaa! Dit is hem! Mijn hoofdgerecht na de pastinaaksoep tijdens het vegetarische kerstmenu. Een groente pastei gevuld met laagjes groente. Eerst een laagje pompoen met citroen, dan een laag boerenkool met citroen en chilipeper, vervolgens pastinaakreepjes met honing en als laatste een laag met rodekool, bietjes en cranberries. Feest!

Hoofdgerecht kerst: Groente pastei

Het is wel wat werk, maar je kunt de pastei goed van te voren maken. Bereidt ’s ochtends de pastei tot aan het moment dat hij de oven in zou gaan. Bewaar de pastei in de koelkast en tijdens het kerstdiner hoeft je hem alleen maar in de oven te schuiven.

Hoofdgerecht kerst: Groente pastei

16 december 2014
Marleen
45 min voorbereiding
45 min bereiding
6 personen

Hoofdgerecht kerst:groente pastei

Feestelijke en vegetarische groente pastei met verschillende laagjes groente.

Hoofdgerecht kerst: groente pastei

Dit heb je nodig


Deeg
  • 100 g boter
  • 350 g bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl tijm
  • 75 ml water
Vulling
  • 200 g pompoen
  • olijfolie
  • 1/2 citroen
  • 1 pastinaak
  • 1 el honing
  • 150 g boerenkool
  • 1 gedroogd chilipeper
  • 100 g rodekool
  • 1 gekookte biet
  • 1 el cranberries
  • ei
  • zout en peper
Keukenbenodigdheden
  • hoge springvorm van 18 cm

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de boter in een pannetje smelten. Zeef de bloem boven een mengkom, voeg het bakpoeder, zout en tijm toe. Schenk de gesmolten boter en het water bij de bloem en kneed er een elastisch deeg van. Leg het deeg een half uur in de koelkast.
  2. Snijd een stuk pompoen van ongeveer 200 gram. Verwijder de pitten en snijd in blokjes stukken. Leg de blokjes in een kleine ovenschaal en schenk er olijfolie over. Rasp de citroen en zet apart. Pers de halve citroen uit en schenk over de pompoenblokjes. Hussel alles goed door elkaar. Schil de pastinaak en snijd in repen van ongeveer 3 cm lang en 1 cm dik. Leg de reepjes in een kleine ovenschaal en schenk er olijfolie over. Voeg honing toe en hussel goed.
  3. Schuif de pompoen en pastinaak in de over en rooster de groenten in 30 minuten zacht.
  4. Bak ondertussen de boerenkool met een scheutje olijfolie in een grote koekenpan. Voeg het apart gezette citroenrasp en een fijn gemalen chilipepertje toe. Na 10 minuten is de boerenkool geslonken. Snijd de rodekool in repen en rasp de biet. Bak de rodekool en biet ongeveer 10 minuten in een grote koekenpan. Voeg de cranberries toe en bak mee.
  5. Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit. Vet de springvorm in. Leg de deeglap in de vorm en laat wat te veel is over de randen hangen. Vul de vorm met groente en wissel de kleuren af. Bijvoorbeeld eerst pompoen, dan een laag boerenkool, vervolgens stukken patinaak en als laatste de rodekool met biet. Breng de laagjes op smaak met wat zout en peper.
  6. Vouw het deeg dicht en maak van de plooien een mooie vorm. Klop het ei los en bestrijk het deeg met ei. Bak de pastei in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten goudbruin.
Tags: hartige taart, groente pastei, pompoen, pastinaak, boerenkool, bieten, Brits

 

Hoofdgerecht kerst: Groente pastei

Als voorgerecht kun je een pastinaaksoep met witte wijn serveren. En nog opzoek naar een stijlvolle menukaart? Download dan mijn kerstmenukaart!

4

Categorie: hartige taart Tags: hartige taart, kerst, winter

Vorig bericht: « Pastinaaksoep met witte wijn
Volgend bericht: Pompoenijs op het kerstmenu »

Lees Interacties

Reacties

  1. kitchen table happiness zegt

    16 december 2014 om 13:10

    Wow wat een ontzettend mooie foto Marleen. Het lijkt wel zo’n ouderwets stilleven, alleen de dode fazant ontbreekt šŸ™‚
    En nog een naamgenoot ook.

    groetjes Marlene

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      16 december 2014 om 14:41

      Dank je wel, Marlene! Grappige, dezelfde naam šŸ˜‰
      Ik ben dol op de oude schilderijen met stillevens. Haha, de dode fazant, ik heb er genoeg in de tuin dus het had gekund!

      Beantwoorden
    • Esmeralda zegt

      19 december 2019 om 20:06

      Oh wat was dit heerlijk! Alvast uitgeprobeerd voor de Kerst. Alle smaken kwamen goed tot z’n recht, van pittig tot zoet tot een zuurtje.

      Beantwoorden
      • Marleen van Es zegt

        9 januari 2020 om 15:47

        Hi Esmeralda, dank je wel voor je leuke reactie!

        Beantwoorden
  2. Gitta zegt

    17 december 2014 om 14:44

    Schitterend!

    Spannend gerecht ook, gaat op de lijst van ooit uitproberen.
    Zelf probeer ik (als ik zelf kook) altijd een vegetarisch menu op tafel te zetten met kerst. Vrede op aarde en zo’n schattig hertje of konijn op tafel zorgen altijd een beetje voor conflict in mijn hoofd.

    Beantwoorden
  3. Johanneke zegt

    1 januari 2015 om 17:29

    Hoi Marleen,

    Dat is echt een pronkstuk op tafel. En natuurlijk klinkt het ook erg lekker.

    Johanneke

    Beantwoorden
  4. Jan zegt

    22 december 2020 om 22:33

    Hi Marleen,

    Ik ga deze heerlijke pastei van je met de Kerst maken, maar kan ik ā€˜m n dag ervoor maken tot het afbakken?

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      23 december 2020 om 10:02

      Hoi Jan,

      Dat kan zeker. Ik heb de pastei gebakken en later opgewarmd. Dek de bovenkant eventueel af met aluminiumfolie om verbranden te voorkomen. Fijne kerstdagen!

      Groetjes, Marleen

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. 7 vegetarische hoofdgerechten voor Kerst! • OngewoonLekker.com schreef:
    9 december 2016 om 13:15

    […] Eten uit de volkstuin: Groente pastei […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Advertentie

Copyright © 2022 Ā· Design by Marleen van Es Ā· Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan Ā· privacyverklaring