“Free-kee, eh freaky… nou, ik weet eigenlijk niet hoe je het uitspreekt”, stamelde ik tijdens het kerstdiner bij mijn zus. Ze had net een prachtige quinoasalade met bieten voor mijn neus gezet en ze vertelde dat het eigenlijk de eerste keer was dat ze quinoa had gebruikt. Die salade was trouwens vre-se-lijk lekker! Ik zal haar eens om het recept vragen. “Ik heb gisteren voor het eerst Freekeh gebruikt en er falafel met pastinaak van gemaakt”, ging ik verder. “Lekker als hapje, op oudejaarsavond ofzo”.
Thuis heb ik meteen een filmpje opgezocht om te luisteren hoe je Freekeh moet uitspreken. Je zegt: Vriekah. Het lijkt op quinoa, bulgur en couscous. Maar de korrel is groter en daardoor heeft het een bite. Je kunt het gebruiken door salades zoals couscous en quinoa. Het is een graansoort dat veel wordt gegeten in het Midden Oosten. Freekeh wordt vroeg geplukt, als het graan nog groen is en buiten met een brander geroosterd.
En als je het voor Oudejaarsavond gaat maken, zet dan meteen Le Freak van Chic op je playlist!
Aaahhh, freak out.
Le freak. C’est chic!
Freak out!
Ik wens jullie alvast een fijne jaarwisseling en het beste voor 2015!
De Greenwheat freekeh, dat ik in dit gerecht gebruik, heb ik ontvangen van Artisan Grains om uit te proberen.
Geef een reactie