Mexicaanse ovenschotel met borlottibonen

Homeno categoryMexicaanse ovenschotel met borlottibonen

Het is eigenlijk tegenstrijdig om de smaakvolle borlottibonen in een Mexicaanse ovenschotel te verstoppen. Ik weet het! Maar ik heb gewoon nog veel bonen bewaard en ik heb al dagen geen zijn om naar de tuin te fietsen voor verse groente. In de achtertuin zijn de ramen van de kas wit uitgeslagen door de vorst. Er hangt een dikke mist en ik probeer tevergeefs mijn kat te vertellen dat het water in zijn buiten-drinkbakje bevroren is. De pastinaken, aardperen en boerenkool mogen nog even in de vrieskou blijven. Ik heb trouwens ook een een goede reden om thuis te blijven. De eerste proef van mijn boek moet gecorrigeerd worden. O, wat wordt het mooi! Nog even geduld!

Mexicaanse ovenschotel met borlottibonen

Van mijn voornemen om meer onkruid te wieden, is nog niets van gekomen. Ik was deze maand wel even kort in de tuin en zag dat het onkruid nog heel overzichtelijk in groepjes bij elkaar stond. Volgende maand ga ik daar maar eens mee beginnen. Maar nu eerst het recept voor een kruidige Mexicaanse ovenschotel. De borlottibonen kun je gedroogd in de grote supermarkt vinden of bij Marqt. Je kunt ook twee blikjes kidneybonen gebruiken. Geen blik borlottibonen kopen hoor! Dat is echt niet lekker. Voor heb gemak het ik kant-en-klare tortilla’s gebruikt maar die kun je natuurlijk ook zelf maken. Dit recept maak ik trouwens ook wel eens met tortilla-chips. Het is wel erg zout maar lekker!

Mexicaanse ovenschotel met borlottibonen

Recept Mexicaanse ovenschotel met borlottibonen

Door Marleen, 24 januari 2015

Mexicaanse ovenschotel

Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 40 minuten
Voor 3 à 4 personen

Dit heb je nodig

  • 180 g gedroogde borlottibonen
  • 2 uien
  • scheut olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 1 tl komijn
  • 1 el oregano
  • 1 el paprikapoeder
  • 2 gedroogde chilipepers
  • 4 zachte tortilla’s
  • 150 g gepaste kaas
  • 2 bosuitjes
  • verse koriander
  • ovenschaal of ovenbestendige pan

Zo maak je het

Laat de borlottibonen een nacht weken in ruim water. Kook de bonen de volgende dag in ongeveer een uur gaar. Dit kun je van te voren doen of maak intussen alvast de tomatensaus.

Snijd de uien fijn. Verhit scheut olijfolie in een ruime koekenpan en bak de ui zacht. Snijd de knoflook fijn en bak even mee. Voeg de gepelde tomaten, komijn, oregano en paprikapoeder toe. Maal met de vijzel de chilipepertjes fijn en voeg aan de tomatensaus toe. Laat de saus 15 minuten op laag vuur sudderen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Meng de gekookte bonen met de tomatensaus.

Vul een ovenschaal met een laag tomatenbonenmengsel en leg een tortilla op de saus. Herhaal dit 3 keer. Eindig met een laagje tomatensaus. Verdeel de geraspte kaas over schaal.

Bak de overnschotel in 30 tot 40 minuten bruin. Snijd de bosui in ringen. Garneer de schotel met bosui en verse koriander.

Mexicaanse ovenschotel met borlottibonen

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


2 reacties


  1. Ziet er heerlijk uit Marleen!
    Het kán dus wel, een mooie foto van een ‘bonenschotel’…..
    Hier ligt de moestuin ook stil, nu helemaal, er ligt een prachtige witte deken over. Vind het niet erg, binnen is er ook nog genoeg te doen.
    Maar voor één ding kan het niet snel genoeg gaan, je boek!
    Ik ben zooooo benieuwd :-)

    Groet,
    Karin

    1. Haha! Ja, een bonenschotel of ovenschotel met kaas fotograferen is inderdaad een uitdaging. ;-) Mijn tip: zorg voor wat afleiding (bordje, bestek, mooie pan/schaal) en verse kruiden! Hier kriebelt het wel om buiten aan de slag te gaan maar het heeft niet echt veel zin. Misschien binnenkort starten met het voorzaaien van de tuinbonen en pepertjes.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.