Aioli met verse knoflook

HomeReceptenAioli met verse knoflook

Vorige week trok ik samen met Henk Westbroek voor opnames voor zijn tv-programma een bol verse knoflook uit de grond. “Kun je dat nu al eten”, vroeg Henk. Ja hoor! Gewoon het buitenste velletje eraf, fijn snijden en eten! De knoflook heeft nu nog geen losse teentjes en is lekker door de salade of aioli. De smaak is zachter dan gedroogde knoflook en ik gebruik het eigenlijk voor dezelfde gerechten waar ik anders een gedroogd teentje door zou doen. Alleen hak ik het en want persen gaat wat lastiger. Nou eh, lastig is niet het goede woord, het voelt vooral gek, alsof je er een ui doordrukt. De structuur van verse knoflook is sappiger en knapperiger, moeilijk uit te leggen.

Aioli met verse knoflook

Verse knoflook

Recept aioli met verse knoflook

Door , 19 juni 2015

Voorbereidingstijd:5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten

Dit heb je nodig

  • 1 eidooier
  • 2 tl citroensap
  • 1 tl wittewijnazijn
  • een stuk verse knoflook
  • snufje suiker
  • 1/2 tl zout
  • 100 ml zonnebloemolie of een andere neutrale olie
  • 60 ml extra-vierge olijfolie
  • staafmixer

Zo maak je het

  1. Hak het stuk knoflook fijn.
  2. Doe de eidooier, citroensap, azijn, knoflook, suiker en zout in de beker van de staafmixer. Gebruik de garde van de staafmixer en meng de ingrediënten met elkaar.
  3. Begin heel voorzichtig met het toevoegen van de olie. In het begin zijn het echt druppeltjes die je toevoegt. Als de substantie op mayonaise gaat lijken, dan kun je wat meer olie tegelijk toevoegen. Zorg wel dat de olie steeds goed wordt opgenomen.

 

Voor de aioli heb ik de knoflook heel fijn gehakt. Aioli maken is niet moeilijk als je de juiste spullen gebruikt en let op de volgorde. Eerst meng je de eidooier goed met azijn en citroensap. Daarna giet je héél langzaam (echt druppeltjes) steeds wat olie toe terwijl goed oplet dat het steeds wordt opgenomen. Ik gebruik de hoge beker en garde van de staafmixer.

Aioli met verse knoflook
Kijk, deze keukenspullen gebruik ik. Een hoge beker voor de aioli, maatbeker mèt schenktuit om olijfolie toe te voegen en staafmixer met garde.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

Één reactie


  1. Heerlijk! verse knoflook, ik heb ze ook staan in mijn kleine moestuin, vorige herfst geplant dus ik zou ook al iets moeten kunnen oogsten voor dit recept. Groetjes Marieke


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.