Brandnetelsoep met linzen en miso

HomeReceptenHoofdgerechtBrandnetelsoep met linzen en miso

Het heeft eindelijk een beetje geregend! En daar ben ik blij mee omdat ik de peulenplantjes in de tuin heb gezet en net de bieten heb gezaaid. En gelukkig is er ook meer regen op komst! Ik was namelijk net lekker bezig met brandnetels te verwijderen en met die droge en harde klei ging dat de laatste dagen echt een stuk moeilijker. Dat brandnetel verwijderen is hier een never ending story, het is bijna onmogelijk om het allemaal weg te krijgen want een minuscuul stukje wortel is binnen een jaar weer een flinke struik geworden.

In maart en april brandnetels verwijderen is een vaste prik op het complex. Elk jaar zeggen we tegen elkaar dat je dat nu moet doen want “het trekt zo lekker weg”. Als je de net opgekomen plantjes beetpakt dan kun je wel een meter wortel meenemen. Als de grond een beetje vochtig en los is, dan heb je in een mum van tijd een kruiwagen vol met wortels en dat scheelt straks enorm veel werk en ergernis.
De toppen van jonge brandnetels van mijn laatste dag vol noeste tuinarbeid nam ik mee naar huis voor een brandnetelsoep. La cucina povera! Ik heb de brandnetels gecombineerd met prei voor een vollere smaak en wat linzen meegekookt zodat je er een maaltijd aan hebt. Vlak voor het pureren bracht ik het op smaak met miso. Lekker!

Peulenplantjes


15 april 2017


5 min voorbereiding

30 min bereiding

4 personen

Recept voor brandnetelsoep met linzen en miso

Brandnetelsoep met prei en miso voor een volle smaak en linzen zodat je er een maaltijd aan hebt. Een gezonde en goedkope maaltijd!

Brandnetelsoep

Dit heb je nodig

  • 2 handen brandneteltoppen
  • 2 preien
  • 3 sjalotten
  • 2 el olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • 1 l kruidenbouillon
  • 150 g groene linzen
  • 30 g peterselie
  • 1 el miso
  • 1 el walnoten

Zo maak je het

  1. Controleer de toppen van de brandnetel op beestjes en ruspjes, gebruik daarbij je tuinhandschoenen! Was daarna de brandneteltoppen.
  2. Snijd de preien in de lengte, was ze met stromend water en snijd vervolgens in halve ringen.
  3. Hak de sjalotten fijn.
  4. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de sjalot een paar minuten. Voeg de prei toe en draai het vuur lager. Bak de prei in ongeveer 10 minuten zacht. Roer regelmatig even in de pan.
  5. Hak de knoflook fijn en voeg samen met de brandnetel toe. Bak alles nog een paar minuten en voeg de kruidenbouillon en linzen toe. Laat de soep 15 minuten zachtjes koken. Als je linzen uit blik gebruikt, dan kun je de kooktijd verkorten.
  6. Hak de peterselie grof, houd wat achter om te garneren en voeg de rest toe.
  7. Doe de miso in een kommetje en meng met een aantal eetlepels bouillon uit de pan om te verdunnen. Schenk de verdunde miso in de pan met soep en roer even.
  8. Voor de garnering kun je wat linzen uit de pan scheppen of wat linzen uit blik achterhouden.
  9. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg als je de soep te dik vindt wat water toe. Garneer de soep met wat linzen, peterselie en stukjes walnoot.

Tags: soep, brandnetel, linzen, prei, miso, budget

 

Brandnetelsoep met linzen en miso

Pruimenbloesem
Pruimenbloesem van vorig weekend


,

2 reacties


  1. Ik moet dat toch ook maar eens gaan proeven, want mijn tuin (en omgeving) staat vol met brandnetels helaas..

  2. Carolina

    Zojuist jouw nieuwe boek ” Oogst” in ontvangst mogen nemen heel anders dan jouw vorige boek wat ik ook een aanwinst vind.

    Nu ik wat grijzer ben en minder goed ga zien zijn de letters fijn….ha…ha

    Dit boek is zwaar, ik neem beiden mee naar mijn volkstuin.
    Dank je wel.

    Carolina


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.