Courgettesoep met dille

HomeReceptenHoofdgerechtCourgettesoep met dille

Ik begin het courgetteseizoen meteen met eentje voor de courgettesoep! Zo suf! Woensdagavond tijdens water geven vond ik de eerste courgette costata romanesco net te klein voor een salade en besloot ‘m nog 1-2 dagen te laten groeien. Maar toen liet ik hem drie dagen aan zijn lot over. Ai!
Ik had nog de stille hoop dat het droge weer de groei zou vertragen. Maar zaterdag kon ik de eerste joekel mee naar huis nemen. Nu kan de costata romanesco dat verbazingwekkend goed hebben. Ondanks het formaat was de binnenkant nog lekker stevig en zonder veel zaden. Gelukkig groeit er een nieuwe courgette voor mijn salade. Dit keer moet ik sneller kijken!

Courgette costata romanesco
Courgette costata romanesco
Water geven in de tuin
Courgettesoep met dille

Voor deze courgettesoep heb ik een recept van de Britse kookboekschrijfster Jane Grigson gebruikt. Ze geeft aan dat je de bouillon kunt vervangen met water maar ik vind dat courgette een smaakmaker als bouillon goed kan gebruiken. De soep heeft een zachte smaak en structuur. Grigson voegt als laatste nog een klont boter toe, maar dat heb ik achterwege gelaten. Je kunt verse of gedroogde dille gebruiken maar venkelblad uit de tuin is ook lekker.


11 juli 2018

5 min voorbereiding

20 min bereiding

4-6 personen

Courgettesoep met dille

Courgettesoep met dille

Deze Franse soep met dille heeft zachte smaak en structuur. Je hebt hem snel gemaakt, dus een ideaal zomergerecht!

Dit heb je nodig

  • 1 ui
  • 1 flinke courgette
  • 50 g boter
  • 1 tl bloem
  • 1,5 l groentebouillon
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 eidooiers
  • 2 el slagroom
  • 10 g verse dille

Zo maak je het

  1. Snipper de ui en snijd de courgette in plakjes.
  2. Smelt de boter in de pan. Bak de ui op laag vuur en met de deksel op de pan in 5 minuten zacht. Voeg de courgette toe en bak 5 minuten mee.
  3. Strooi de bloem over de courgette en roer even door.
  4. Voeg ongeveer 750 ml bouillon toe en breng aan de kook.
  5. Draai het vuur uit als de courgette gaar is en pureer de soep met een staafmixer. Voeg de rest van de bouillon toe en pureer tot een gladde soep.
  6. Proef en voeg naar smaak zout en peper toe.
  7. Klop de eidooiers met de slagroom los en roer door de soep. Verwarm de soep en laat een paar minuten zachtjes koken.
  8. Hak de dille en meng door de soep. Serveer direct.

Tags: hoofdgerecht, soep, courgette, dille, frans

Meer recepten met courgette

Soep met courgette en amandel
Baba ganoush met courgette
Kruidige courgettecake

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

Één reactie


  1. Super lekker. Gisteren gemaakt en het hele gezin smulde ervan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.