Ik heb een moestuin!

Homeno categoryIk heb een moestuin!

Jaren heb ik gedroomd van een eigen moestuin. Werken in de tuin is fijn. Spitten en harken ook. En zaaien blijft een wonder. Uit die paar zaadjes komen planten en dan heb je ineens een tas vol courgettes of een schaal vol met smakelijke tomaatjes. Ik heb er een jaar volkstuintuinieren opzitten. Veel ging mis maar er waren ook successen! De aardappeltjes waren heerlijk, de pompoenen prachtig en de Chioggia bietjes heel apart. De snijbiet in regenboogkleuren heb ik in wokgerechten verwerkt. En de eindeloze productie courgettes bleek goede ruilwaar met de buurman. Maar mijn peulen- en bonenplanten werden nooit groter dan 20 centimeter. In de tuinbonen zat plotseling zwarte luis. De wilde konijntjes hebben de aardbeien opgesnoept. En natuurlijk waren er veel slakken. Het hoort er allemaal bij. Ik heb nu geleerd dat ik de bonenplanten en aardbeien beter moet beschermen tegen muizen en konijnen. En de slakken kan ik vangen in jampotjes met bier! Dit jaar gaat het vast beter.

De tuin in 2007
De tuin in 2007

De eerste courgette!

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


2 reacties


 1. mandy

  ik heb ook een moestuin sinds kort en er staat sla wortels aarbeien en bloemkool ik vind het leuk als je tips hebt wil je ze dan geven

  mandy

  1. Hoi Mandy,
   Toen ik net begon met mijn moestuin wilde ik van alles uitproberen. Maar ik kreeg het zo druk dat ik niet meer alle planten kon verzorgen. Dit jaar heb ik bewust gekozen voor een paar groenten per seizoen. Voor de lente: spinazie, tuinbonen, peultjes en sla. Zomer: courgette, bietjes, aardappelen, snijbiet, rettich en tomaatjes (thuis). Herfst en winter: spruitjes, boerenkool en prei. Ik vind het eigenlijk nog wel veel en niet alles is goed gelukt. De sla werd dit jaar geteisterd door slakken en luizen. Niet zo smakelijk! Nu heb ik thuis op het terras een paar potten met sla gezet.
   Voor mij is het belangrijk dat ik niet teveel probeer te zaaien. Mijn top 5 van beginners-groenten zijn: courgette, snijbiet, sla (in een pot), tomaat (struik-type) en pompoen. En naar biologische aardappels heb je ook geen omkijken, je hebt er alleen wel veel ruimte voor nodig. Voor een standaardverpakking van 50 aardappeltjes heb je toch wel 10 m2 nodig. Succes en als je vragen hebt, stel ze gerust! Het kan alleen soms wel even duren voordat ik antwoord omdat we regelmatig in ons tuinhuisje (zonder internet!) vakantie vieren.
   Groetjes, Marleen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.