Druiven planten en besteladressen

HomeTuinierenDruiven planten en besteladressen

Het duurt nog wel even, maar om straks in april druiven te kunnen planten is februari de tijd om je te oriënteren en te bestellen. Mijn druiven heb ik vooraf besteld en in april afgehaald. Bij sommige kwekerijen zijn meeldauwresistent wijn- of tafeldruiven te koop. Perfect voor de ecologische tuin en biologische wijn.
Ik heb kale wortelstokken gekocht. De druif is dan geënt op een wortelstok. De kale wortels kan je het beste een dag in een emmer water zetten. Zet de emmer wel binnen want het water moet ongeveer 20 graden zijn. Vlak voor het planten kan je dan nog even een paar cm van de wortels knippen.

Druiven bestellen

Grond

Kies een zonnige plek of een zuidmuur (zuid-oost of zuid-west). De druif heeft ondersteuning van een pergola of draadwerk nodig. Aan de grond stelt de druif weinig eisen. Kleigrond heeft geen bodemverbetering nodig maar heel zware kleigrond kun je verbeteren met zand en/of compost. Zandgrond kan gemengd worden met magnesium-kalk (max 500 gram) en eventueel compost.

Druiven planten in april

Graaf een ruim gat van 50 cm breed en 40 cm diep, maak de ondergrond goed los en meng de eventuele meststoffen door de uitgeschepte grond. Vul het gat met een deel van de grond en zet de druif zo neer dat de ent uiteindelijk ongeveer 7 cm boven maaiveld uitkomt. Spreid de wortels helemaal uit. Breng de rest van de grond rond de wortels en stamp de grond steeds lichtjes aan. Zorg ervoor dat de grond goed aansluit met de wortels. Laat een klein kuiltje over om water te kunnen geven.

Plantafstand

Wijndruiven hebben ongeveer 1,25 meter in de rij nodig. En de afstand tussen de rijen is 2 meter. Tafeldruiven hebben meer ruimte nodig. Ik heb een afstand van 2 meter gekozen. Bij een grotere afstand tussen de planten krijg je meer trossen en een betere smaak. En minder trossen (weg snoeien) aan de plant komt de smaak ten goede!

Adressen voor meeldauwresistente rassen

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


Één reactie


  1. Beau

    Wat een toffe en vooral handige post, in deze dagen gaat het bij mij ook wel weer kriebelen om mijn eigen wijntjes en druivensapjes te maken !


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.