Druiven stekken, hoe doe je dat?

HomeTuinierenDruiven stekken, hoe doe je dat?

Druiven stekken is makkelijk. Door de sterke groei en het snoeien in februari heb je automatisch veel stengels om te stekken. Zorg er wel voor dat de scheuten niet bevroren zijn. Ideaal is een eenjarige, verhoute scheut met knoppen. Maar minder goede scheuten, kun je gewoon proberen te stekken. Knip de scheut steeds tussen twee knoppen doormidden, zodat je een stuk stengel met één knop krijgt.

Druiven stekken: druiventakken in fietstas

Horizontaal druiven stekken doe je zo:

 • knip de stek links en rechts van de knop op twee centimeter af
 • leg de stek op de stekgrond met de knop naar boven
 • druk de stek licht aan zodat de knop net boven de grond blijft
 • dek de pot of het af met plastic of plaats ze in kweekkasje
 • zet op een warme plek (20 graden)

Verticaal druiven stekken doe je zo:

 • knip een takje van ongeveer 10 cm waarvan de knop bovenin zit, op ongeveer 1 cm van de bovenkant.
 • steek de stek in stekgrond zodat de knop net boven de grond zit
 • dek de pot of het af met plastic of plaats ze in kweekkasje
 • zet op een warme plek (20 graden)
Druiven stekken: druivenstekje

Stekgrond maken

Stekgrond kun je bij het tuincentrum kopen. Of zelf maken door potgrond te mengen met 1/5 deel zand.

Druivenstekken verzorgen

Geef regelmatig een beetje water zodat de stekgrond vochtig blijft. Controleer en verwijder stekken die aangetast worden door schimmels.
De knop zal vlot uitlopen maar de wortelvorming kan langer duren. Stekken die gaan groeien kun je alvast in een apart potje zetten om de wortels niet te beschadigen. Als de groei goed doorzet, kan je druivenplanten afharden. In april/mei kan je de druiven in de volle grond planten.

Druivenstok

Hoe je een druif het beste kan planten, lees je in mijn bericht over Druiven bestellen en planten.

Meer stektips

Fruitstruiken zoals braam, framboos en kruisbes kun je ook heel makkelijk stekken! Lees mijn bericht hoe je een fruitstruik stekt.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 4.5 / 5. Aantal stemmen: 4

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


26 reacties


 1. Ik zette meestal , als ik rond Kerst gesnoeid had, een aantal stekken in een grote bloempot.Die liet ik achter in de tuin ergens staan, en gaf af en toe water. Het grootste gedeelte sloeg telkens aan. Heel veel mensen heb ik zo blij gemaakt met een mooie blauwe druivenstruik !!!
  Weinig moeite …groot plezier !

  Het begint nu echt menens te worden met de lent, niet ??
  Intussen staan de zaailingen er al op !!

  Groetjes Thea

  1. @ Thea: De druivenstekken lopen al uit! De horizontale gestekte druiven doen het trouwens beter dan de verticale stekjes. Ik stek altijd alles verticaal maar dit is wel een eye-opener. Hoe gaat het met je tomaatjes? Ik moet ze nodig gaan verspenen want sommige zijn al 10 cm.
   Groetjes, Marleen

 2. Simon

  Ik heb el enkele keren druiven verticaal gestekt, de stekken slaan prima aan vormen goed blad en een prima wortelgestel, echter na enkele maanden gaat het iedere keer mis, stek laat zijn blad vallen en sterft geheel af, wat kan hiervan de oorzaak zijn ?

  1. Anoniem

   MESCHIEN TE VEEL WATER OF TE DROOG OF VOEDING IN GROND DOEN.

 3. Simon

  Bedankt voor je reactie,

  Ik heb de stekken binnen staan en geef ze voldoende water, stekken staan in een bakje met plastic er over ik kontroleer ze altijd op het vormen van schimmels, ook dit is niet het geval.
  Zoals ik zei, blad gaat vallen maar het wortelgestel is prima, is bergrijp er niets van, geef echter de moed niet op en blijf stug doorgaan, zal deze winter eens wat meer stekken planten, ik heb het altijd met 2 stekken geprobeerd, zal er eens een stuk of 10 stekken.

  1. Anoniem

   Misschien is tijdig overpotten de oplossing?

  2. Rien

   Een zeer laat antwoord, maar misschien heeft een ander er wat aan. Blad dat afvalt kan komen door een tekort aan water. Aangezien je zegt voldoende water te geven, vermoed ik dat ze te nat staan. Een druif kan zeer goed tegen droogte (weliswaar moeten stekjes nooit uitdrogen). Ik denk dat de bladval dus wordt veroorzaakt door een teveel aan water.

 4. Anoniem

  Stekken doe ik al jaren gewoon dmv een aantal stekjes in een potje met water en dan gewoon in huis. Lopen veel sneller uit dan in de grond buiten. Wel regelmatig water verversen. Nadat bladeren en wortels zijn gevormd in een potje met vochtig aarde. eerste paar dagen grond niet laten uitdrogen.Omstreeks mei overpotten in groter pot of planten in de tuin. Lukt eigenlijk altijd.

 5. Guus

  Maakt het nog wat uit of ze in het zonlicht staan of is de schaduw beter?

  1. Zonlicht is prima want het levert warmte op. De grond droogt wel sneller uit. Iets om in de gaten te houden. Succes met stekken!

 6. Monique van Erp

  Ik heb nog nooit dit gedaan wil het wel proberen een keer wie heeft er goeie tips ? Ben nu bezig met de snoeitijd van de tuin

  1. Gewoon proberen, Monique. Let er op dat je de grond waarin de stekjes staan vochtig is. Met warm weer moet je dat goed in de gaten houden. Succes!

 7. Dick

  Ik ga ook druivenstekken, om zo straks van mezelf kan oogsten.
  Ik ga van diverse druiven stekken knippen en zal er dan een aantal geven aan me kinderen.
  Ik heb dit jaar weer voor het eerst wijn gemaakt van diverse soorten fruit, maar zal me t.z.t. meer richten op wijn maken van druiven, omdat dit eenmaal de beste resultaten geeft, zonder al de toevoegingen die een ander soort fruit wel nodig heeft.

  Geplande activiteit is :
  ± 20 stekken knippen van een witte druif en idem dito van een blauwe druif.
  Zal het resultaat hiervan bekend maken.

  1. Dick

   Zo heb er vele geoogst ( druivenstekken ) witte- en 2 soorten blauwe druif stekken.
   Inmiddels alle stekken in de stekaarde en nu maar afwachten.

   1. Succes met stekken en straks met wijn maken, Dick!

    1. Dick

     Hoi Marleen,
     Leuk dat deze site nog in gebruik is.
     Heb erg veel druiven gestekt en ze ( 3 soorten ) verdeeld in 3 emmers met stekaarde.
     Ik krijg in een van de emmers nu schimmels, is hier iets aan te doen?

 8. Maaike

  Ik wil het ook proberen,….. heb een stuk of 50 stekjes vandaag in de volle aarde geplant.
  In een zonnig stuk van de tuin maar wel in de vochtige met paardenmest bestrooide humusrijke aarde.
  De stekken zijn van de wintersnoei. Marleen schrijft dat ze moeten groeien in de warmte, 20 graden, maar dat lijkt me toch niet natuurlijk…nu. Vervelend is wel dat er volgende week nog nachtvorst aankomt. Dat verstoort mijn hele experiment. Maar dat mag de tuinpret niet drukken!!!

 9. Ellie van de Leur

  Kunnen de druivenstekken ook in een plantenbak geplaatst worden of hebben de wortels dan niet voldoende ruimte?

 10. bjorn

  hoi,ik had januari dit jaar de blauwe druivengenoeid.heb zo,n 70 stekjes ervan geknipt, iets dikker dan een potlood,zeg maar balpen
  15-20 cm lang,met 2 ogen,in stekpoeder gedipt en in januari in grote bak met vochtige tuinaarde gezet,om de 5 cm een stek,en ze zijn nagenoeg allemaal aangekomen,wel plastic erover en niet te koude plek,succes

 11. Herman Blindeman

  Beste, Graag zou ik weten hoe het dan verder moet. Na een jaar is de stek anderhalve meter hoog. Moet ik die nu een heel stuk inkorten voor een stevigere stam te krijgen of gewoon laten doorgroeien tot ong. drie meter hoog en dan horizontaal verder leiden.

  1. Na het eerste jaar heb ik de druivenstek op een hoogte van ongeveer 70 cm gesnoeid. Op die plek loopt de stek uit en het jaar daarop heb ik drie takken overgehouden. Twee daarvan heb ik horizontaal laten groeien en eentje omhoog. Uiteindelijk heb ik een dubbele T vorm gemaakt.
   Maar je kunt de druivenstek ook hoger laten worden en over bijvoorbeeld een pergola leiden. Net wat je wilt en in jouw tuin past.

 12. Liliane Roebben

  Hallo
  Ik ga voor het eerst stekken wat ik lees hier zal zeker helpendank jullie alle

  1. Succes Liliane!

 13. Pater

  Kan ik nu in mei nog druiven stekken.
  Bijvoorbeeld een uitgelopen rank met een stukje oude rank afknippen en poten?

  1. Zeker, je kunt nu de uitlopers stekken. Het hoeft geen oude of verhoute tak te zijn. Zet de stek in stekgrond (potgrond met wat zand) en verwijder het blad maar laat er wel eentje aanzitten. Zet de stek op een warme en afgesloten plek (klein kweekbakje met kap of plastic zakje) zodat de omgeving vochtig blijft. Controleer of er na twee weken wortels zijn ontstaan. Succes!

 14. Rob Hageraats

  De meeste druiven kun je in de winter goed stekken ik heb een glazen bak op een radiator staan met eronder wat bescherming dat het niet te warm gaat worden, in die bak gaan ongeveer 20 potjes met potgrond , stekken met de onderkant even in het water en dan in de stekpoeder dan de stek even afkloppen zodat er niet teveel stekpoeder op blijft. Zet de stek in de pot maak deze nat met louw water, geef elke keer als je water geeft met louw water, dan is het niet een schok voor de stek met afkoelen. na een dag of 14 zie je dat de knop op gaat zwellen , dit is een teken dat de stek goed aanslaat , blijf dit doen tot het blad uitloopt en groeit, als er meerdere knoppen uitlopen zorg dat het niet meer dan 2 knoppen per stek zijn. Als de knoppen gaan zwellen moet er wel een lamp boven anders verwelken de uitlopers weer SUCCES.
  in de zomer kan het ook met verse uitlopers maar heb je meer verlies als je gaat stekken. probeer het maar eens .


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.