Ai, zwarte luis…

Homeno categoryAi, zwarte luis…

Vandaag zag ik in twee tuinboonplanten zwarte luis. Gatsie. Ik heb meteen de hele plant eruit getrokken. Er was al één tuinboon bobbelig en hopelijk is de rest op tijd te oogsten voordat weer alles ineens weer helemaal zwart ziet. Sommige planten maken zijscheuten met nieuwe toppen. Die heb ik ook allemaal verwijderd. Dit keer niet genoeg voor mijn recept met pasta. Van de tuinbonen wil ik puree maken en dan net als humus op stukken brood eten. Mmmm… tijd voor een picknick.

Update: ik las in De Tuinliefhebber dat je zwarte luizen kunt bestrijden met brandnetelgier. Ha, zijn die brandnetels toch nog ergens goed voor! Het beste kan je de planten met je vingers bedruipen met de brandnetelgier. Gieten of sprayen schijnt minder effectief te zijn.

Zwarte luis

Snijbiet en sla

De rest van de tuin staat er mooi bij. Snijbiet doet het goed en het staat zo mooi. De lollo rosso kropjes zijn al te oogsten. Alleen al mijn boerenkool plantjes zijn aangevreten. Aan de gaten in het net te zien kunnen vogels doorheen. Maar ik ben nog op tijd voor een tweede zaaironde.

Digitalis en Climbing Iceberg

De witte digitalis en de roos Climbing Iceberg bloeien nu heel mooi!


5 reacties


 1. Lijkt me ook vies…zwarte luis!! Had ik je verteld dat iemand de toppen in een omelet verwerkt?

  Die snijbiet is mooi…het lijkt wel een soort bloem ! Groenteplanten zijn toch ook wel erg mooi om naar te kijken, vind je niet ?

  Bij mij zijn de bonen planten aangevreten,het stikt hier achter onze tuin van de rupsen!! Ggggggggggrrrrrrrr……niet leuk, maar weinig aan te doen.

  Groetjes Thea

 2. Ellen

  Hoi Marleen,

  vervelend die zwarte luis, ik ben wel benieuwd of die brandnetelgier werkt. Ik heb ook genoeg brandnetels in de tuin staan, kunnen ze zich toch nog nuttig maken!

  Jouw snijbiet staat er al mooi bij, vorig jaar had ik ook hele mooie staan kreeg er veel reacties op van mede volkstuinierders. Velen vonden het net sierplanten.

  Groetjes Ellen

 3. Ik ben benieuwd wat je ervaring wordt met brandnetelgier… Ik heb de moestuin in mijn achtertuin staan en de geur (of beter gezegd: stank) staat zo in mijn geheugen gegrifd, dat ik er voorlopig nog maar niet aan weer aan begin! Het hielp trouwens wel goed tegen de beestjes: geen last van gehad.

 4. Hoi,
  Dit jaar geen enkele zwarte luis te vinden op mijn tuinbonen. Heb er veel korenbloemen tussen en omheen gezaaid. Misschien is dat het?
  Groetjes Ingeborg

  1. Dat kan goed! Vorig jaar stond er flink wat munt tussen de tuinbonen en toen had ik ook geen last van zwarte luis! Dit jaar weer wel maar ik heb ook lieveheersbeestjes op de planten gezien. De schade valt eigenlijk wel mee. Ik veeg de luizen steeds weg en oogst vrolijk door! ;-)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.