Lente in de tuin

Homeno categoryLente in de tuin

Lente, lente! 15 graden en natuurijk stond ik vandaag in mijn volkstuin. Ik heb een nieuwe pruimenboom geplant, een Opal. De boom met kale wortels heb ik eerst in een emmer water gezet. Daarna heb ik een ruim gat gegraven, boom erin gezet en de kleigrond vermengt met compost terug geschept. Aan de rand wat hoger, zodat het water niet meteen wegstroomt.

Ik zag vandaag knoppen in de ligusterheg en het leek mij een mooi moment om de verder te gaan met het stekken van de haag. Vorig jaar heb ik de helft gestekt en dat zijn inmiddels struikjes geworden. Liguster stekken is heel makkelijk. Normaal zet ik ze thuis in kleine potjes en prik in de onderkant in stekpoeder. Dit keer heb ik de scheuten meteen in de omgewoelde aarde gestoken en flink water gegeven. Ik heb jonge scheuten en wat houtige scheuten gebruikt. Ik zal eens kijken war beter aanslaat.

En ik ben gestart met graven naast mijn huisje. De konijnen maken holen onder het huisje en vorig heb ik veel overlast gehad. Echt alles eten ze op. Alleen de courgettes vinden ze niet smakelijk. Maar ook dahlia’s en scabiosa vinden ze lekker. Tegen de onderkant van het huisje bevestig ik kippengaas, 50 cm diep, zodat ze niet meer kunnen graven.

Kijk, de tuinbonen kunnen alweer in de volkstuin uitgeplant worden.

Tuinbonen

Het voorzaaien gaat ook door. Ik heb okra voor de kas en prei gezaaid. En al een paar bruine zonneboemen en Verbena bonariensis voor de vlindertuin op ons complex. Dagelijks krijgen alle zaailingen wat water (tuinbonen, courgette, pompoen, raapsteeltjes en sla). En ik heb alweer zaailingen tomaat en paprika van andere enthousiaste zaaiers gekregen. Ja weet ik het, ál courgettes en pompoen. Vorige jaar had ik behalve last van konijnen ook te maken met een invasie van slakken. Niet normaal.

Dit hilarische stukje van Maarten ’t Hart is zeer herkenbaar:

Helaas blijkt zelfs de waterkers niet veilig voor naaktslakken. Daarvan zijn er inmiddels, dankzij de zachte winter, de overvloedige regen daarna en de huidige moesson, tienduizenden. En groot dat ze zijn! Soms zie je er één tussen de lissen omhoog kruipen waarvan de monsterlijke aanblik je een doodschrik bezorgt. Een slang, is je eerste gedachte.

Hieronder zie je de beginnende dubbele t-vorm van de druiven.

Gesnoeide druiven

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


2 reacties


  1. Lekker he, dat de lente weer is begonnen! Je bent al hard aan het werk, zeg. Ik ben ook aardig aan het voorzaaien. Nu nog een dag zonder regen en we kunnen buiten aan de slag! Veel succes met de strijd tegen konijnen.

  2. Hoi, Het gaat ook lekker bij jou..en met dit weer geen straf om lekker in de tuin wat bezig te zijn. Ik vind het best moeilijk met die tomatenzaailingen, heb er een beetje makkelijk tegenaan gekeken. Maar gewoon doorgaan he:)

    fijn weekend!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.