Zomerse vlierbloesemsiroop

HomesoortDrankjesZomerse vlierbloesemsiroop

Eind mei en begin juni bloeit de vlier. Op de fiets ruik je de vlierbloesem goed. Ze staan overal. Bij de tennisbaan of zomaar ergens tussen een stoeptegel en muur bij een brug. Gisteren had mijn tuinbuurman zijn vlierstruik flink gesnoeid en de takken lagen voor mijn hekje! Zonde om de bloesem op de composthoop te gooien! Dus maak ik vlierbloesemsiroop en –champagne.

Vlierbloesemsiroop

1 juni 2012

5 min voorbereiding

15 min bereiding

6 liter

Vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop

Heerlijke, zomerse vlierbloesemsiroop

Dit heb je nodig

 • een tas vol bloemen van de vlier
 • 5 l water
 • 1 biologische citroen of 1 el citroenzuur (te koop bij de toko)
 • 2,5 kg kristalsuiker

Keukenbenodigdheden

 • kaas- of theedoek
 • trechter
 • 6 flessen van een liter

Zo maak je het

 1. Leg de vlierbloesem even buiten om insecten en beestjes de tijd te geven om te ontsnappen. Verwijder alle groene steeltjes.
 2. Vul een grote pan met de bloesem en 5 liter water. Gebruik je citroen? Leg dan een in plakken gesneden citroen op de bloesem. Laat het een dag trekken.
 3. Zeef de vlierbloesem met behulp van een kaas- of theedoek. Druk de bloemen goed uit.
 4. Meng het vlierbloesemwater met de suiker. Gebruik je citroenzuur? Dan kan het er nu bij.
 5. Breng het mengsel aan de kook om de suiker goed op te lossen. Laat het afkoelen. Vul de goed schoongemaakte flessen met behulp van de trechter met de siroop.
 6. Bewaar de flessen koel (zeker als je verse citroen gebruikt) en controleer ze voor gebruik.

Tags: drankje, siroop, vlierbloesem, zoet

Rated 5/5 (gebaseerd op 1 waardering)

Ik maak de flessen schoon met heet water en een beetje afwasmiddel. Daarna leg ik ze 15 minuten in een hete oven.

Vlierbloesemsiroop houdbaarheid

Voor de smaak kun je citroen of citroenzuur gebruiken. De citroen leg je in plakken op de bloesem en laat je samen een dag trekken. De siroop is ongeveer 2 à 3 maanden houdbaar. Door het citroenzuur is de vlierbloesemsiroop ongeveer een jaar houdbaar. Ik proef geen verschil in smaak. Met verse citroen kun je een biologische versie maken. Maar dat gaat ten koste van de houdbaarheid. Je kunt kiezen wat je voorkeur heeft.

Vlierbloesem

Geen vlier in de tuin? Kijk in de wildplukwijzer waar je bij jou in de buurt kunt plukken.

Meer recepten met vlierbloesem

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


13 reacties


 1. Nogmaals bedankt voor de gezellige middag.
  Hierbij het linkje naar mijn verslag: http://desmaakvancecile.com/2013/06/26/vlierbloesemsiroop/

 2. dag! Dank voor dit heerlijke recept, ik ben zo vrij geweest om hem te delen op de Facebookpagina van mijn bedrijf: http://www.facebook.com/naturel.nl

  Fijne dag!

  Groetjes Vera

  1. Graag gedaan! En jij bedankt voor het delen. :-)

 3. sWERTS LEOPOLD

  DANK VOOR DE RECEPTEN VAN VLERBLOESEM. MAG IK EEN VRAAG STELLEN SUIKER GEWONE OF MAG HET RIETSUIKER ZIJN OF ANDERE. HARTLIJK DANK. SWERTS L

 4. sWERTS LEOPOLD

  iK DENK OOK DAT DEVLIERBLOESEMSIROOP OOK GOEDZAL ZIJN TEGEN HET HOESTEN DAT IK GEWELDIG VEEL DOE DOOR MIJN KORTADEMEN EN ASMA.HOENDE OP EEN GOEDE ONTVANGST TEKEN IK mET WELGEMEENDE GROETJES. SWERTS L.

 5. Charlotte

  Hoi. Op internet zie ik ook recepten waarbij je de suiker en citroen er meteen bij doet. In dit recept verhit je het geheel. Door verhitten verlies je meer van het gezonde of niet? En heb jij ervaring met alles meteen bij elkaar em dan n nacht laten staan? Lost de suiker dan ook op? Groeten!!

  1. Voor siroop heb je vrij veel suiker nodig. Oplossen door te verwarmen gaat het beste. En door te verhitten maak je het steriel en is het langer houdbaar.

   Ik heb ook een recept voor champagne. Daar doe ik alles meteen bij elkaar en verhit het niet. De suiker lost dan ook op maar de hoeveelheid is een stuk minder. De champagne bewaren we niet, na een paar weken gisten drinken we het op een tuinfeestje in één keer op.

   Ik heb trouwens zelf bij verhitten een veiliger gevoel!

 6. Michel

  Beste,

  Ik maak altijd de siroop met citrus vruchten en wat verse gember bij (ik persoonlijk vind de siroop veel lekkerder met deze ingrediënten). Vaak vervang men citroenzuur met 1 biologisch citroen maar hier zie ik enkel de citroenzuur, zou je deze ingrediënten aanraden in je recept zo ja hoeveel kan men gebruiken? Heel erg bedankt

 7. Jolanda

  Hoi

  Ik heb het recept gevolgd en vlgs mij met succes maar kwam er laterna pas achter dat citroenzuur niets met citroenen te maken heeft maar een chemisch goedje is dat waarschijnlijk geproduceerd word mbv schimmels en gemodificeerde mais. Bleh dus… Blijkt dat dit goedje in heel veel voedingsmiddelen zit, en het kan wel een goedgekeurd e nummer zijn (e330) maar dat is oa ook aspartaam en dat is ook mega slecht.
  Volgende keer toch maar weer met Biologische citroenen (waarvan de schil niet is behandeld met chemisch houdbaarheidslaagje, ook iets dat veel mensen niet weten)

  1. Je kunt prima citroen gebruiken. Dat staat onderaan het recept. Koel bewaren en eventueel het sap eerst zeven omdat het vruchtvlees snel schimmelt. En doe vooral wat jezelf goeddunkt!!!

 8. Ina

  Hallo,
  Kan ik de vlierbloesem champagne ook maken van de siroop??

 9. Kitty Tijhuis

  Goedemiddag,

  Ik heb vandaag vlierbloesem geplukt , uitgeklopt en afgeritst, en staat nu onder water. Ik zag wel veel hele kleine vliegjes( luizen?) die heb ik zoveel mogelijk weggehaald, tot ik er geen een meer zag in mijn treksel.. Alleen toen ik klaar was zag ik mijn raam helemaal onder zitten met die kleine vliegjes…
  In hoeverre is dit van invloed op mijn siroop? Kan ik het wel weggooien?, of is dit normaal?

 10. Kitty Tijhuis

  Goedemiddag,

  Ik heb vandaag vlierbloesem geplukt , uitgeklopt en afgeritst, en staat nu onder water. Ik zag wel veel hele kleine vliegjes( luizen?) die heb ik zoveel mogelijk weggehaald, tot ik er geen een meer zag in mijn treksel.. Alleen toen ik klaar was zag ik mijn raam helemaal onder zitten met die kleine vliegjes…
  In hoeverre is dit van invloed op mijn siroop? Kan ik het wel weggooien?, of is dit normaal?

  ps als ik het wel morgen kan afmaken, is het ook mogelijk om citroen etherische olie erdoorheen te mengen? Blijft het dan ook langer houdbaar?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.