Eind mei en begin juni bloeit de vlier. Op de fiets ruik je de vlierbloesem goed. Ze staan overal. Bij een vergeten hoekje van de tennisbaan, in een tuin die zo groot is dat de eigenaar de vlier zijn gang laat gaan en ineens tussen een stoeptegel en muur bij een brug. Gisteren had mijn tuinbuurman zijn vlierstruik flink gesnoeid en de takken lagen voor mijn hekje! Zonde om de bloesem op de composthoop te gooien! Dus maak ik vlierbloesemsiroop en -champagne.
Vlierbloesem
Geen vlier in de tuin? Kijk in de wildplukwijzer waar je bij jou in de buurt kunt plukken.
Recepten met vlierbloesem
- Vlierbloesemdrankjes zonder alcohol
- Mousserende en feestelijke vlierbloesemchampagne
- Deze Chocolademousse met vlierbloesemsiroop moeten jullie uitproberen. Zo lekker!
- Verrassende kruisbessenjam met vlierbloesem
15
Nogmaals bedankt voor de gezellige middag.
Hierbij het linkje naar mijn verslag: http://desmaakvancecile.com/2013/06/26/vlierbloesemsiroop/
dag! Dank voor dit heerlijke recept, ik ben zo vrij geweest om hem te delen op de Facebookpagina van mijn bedrijf: http://www.facebook.com/naturel.nl
Fijne dag!
Groetjes Vera
Graag gedaan! En jij bedankt voor het delen. 🙂
DANK VOOR DE RECEPTEN VAN VLERBLOESEM. MAG IK EEN VRAAG STELLEN SUIKER GEWONE OF MAG HET RIETSUIKER ZIJN OF ANDERE. HARTLIJK DANK. SWERTS L
iK DENK OOK DAT DEVLIERBLOESEMSIROOP OOK GOEDZAL ZIJN TEGEN HET HOESTEN DAT IK GEWELDIG VEEL DOE DOOR MIJN KORTADEMEN EN ASMA.HOENDE OP EEN GOEDE ONTVANGST TEKEN IK mET WELGEMEENDE GROETJES. SWERTS L.
Hoi. Op internet zie ik ook recepten waarbij je de suiker en citroen er meteen bij doet. In dit recept verhit je het geheel. Door verhitten verlies je meer van het gezonde of niet? En heb jij ervaring met alles meteen bij elkaar em dan n nacht laten staan? Lost de suiker dan ook op? Groeten!!
Voor siroop heb je vrij veel suiker nodig. Oplossen door te verwarmen gaat het beste. En door te verhitten maak je het steriel en is het langer houdbaar.
Ik heb ook een recept voor champagne. Daar doe ik alles meteen bij elkaar en verhit het niet. De suiker lost dan ook op maar de hoeveelheid is een stuk minder. De champagne bewaren we niet, na een paar weken gisten drinken we het op een tuinfeestje in één keer op.
Ik heb trouwens zelf bij verhitten een veiliger gevoel!
Beste,
Ik maak altijd de siroop met citrus vruchten en wat verse gember bij (ik persoonlijk vind de siroop veel lekkerder met deze ingrediënten). Vaak vervang men citroenzuur met 1 biologisch citroen maar hier zie ik enkel de citroenzuur, zou je deze ingrediënten aanraden in je recept zo ja hoeveel kan men gebruiken? Heel erg bedankt
Hoi
Ik heb het recept gevolgd en vlgs mij met succes maar kwam er laterna pas achter dat citroenzuur niets met citroenen te maken heeft maar een chemisch goedje is dat waarschijnlijk geproduceerd word mbv schimmels en gemodificeerde mais. Bleh dus… Blijkt dat dit goedje in heel veel voedingsmiddelen zit, en het kan wel een goedgekeurd e nummer zijn (e330) maar dat is oa ook aspartaam en dat is ook mega slecht.
Volgende keer toch maar weer met Biologische citroenen (waarvan de schil niet is behandeld met chemisch houdbaarheidslaagje, ook iets dat veel mensen niet weten)
Je kunt prima citroen gebruiken. Dat staat onderaan het recept. Koel bewaren en eventueel het sap eerst zeven omdat het vruchtvlees snel schimmelt. En doe vooral wat jezelf goeddunkt!!!
Hallo,
Kan ik de vlierbloesem champagne ook maken van de siroop??
Goedemiddag,
Ik heb vandaag vlierbloesem geplukt , uitgeklopt en afgeritst, en staat nu onder water. Ik zag wel veel hele kleine vliegjes( luizen?) die heb ik zoveel mogelijk weggehaald, tot ik er geen een meer zag in mijn treksel.. Alleen toen ik klaar was zag ik mijn raam helemaal onder zitten met die kleine vliegjes…
In hoeverre is dit van invloed op mijn siroop? Kan ik het wel weggooien?, of is dit normaal?
Goedemiddag,
Ik heb vandaag vlierbloesem geplukt , uitgeklopt en afgeritst, en staat nu onder water. Ik zag wel veel hele kleine vliegjes( luizen?) die heb ik zoveel mogelijk weggehaald, tot ik er geen een meer zag in mijn treksel.. Alleen toen ik klaar was zag ik mijn raam helemaal onder zitten met die kleine vliegjes…
In hoeverre is dit van invloed op mijn siroop? Kan ik het wel weggooien?, of is dit normaal?
ps als ik het wel morgen kan afmaken, is het ook mogelijk om citroen etherische olie erdoorheen te mengen? Blijft het dan ook langer houdbaar?