• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
    • Downloadbare zaaikalender
    • Groenten voor in de schaduw
    • Kruiden voor in de schaduw
    • Zaaien
    • Zaden oogsten en bewaren
    • Zelf papieren zaaipotjes maken
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

1 juni 2012 13 Reacties

Zelf vlierbloesemsiroop maken

Eind mei en begin juni bloeit de vlier. Op de fiets ruik je de vlierbloesem goed. Ze staan overal. Bij een vergeten hoekje van de tennisbaan, in een tuin die zo groot is dat de eigenaar de vlier zijn gang laat gaan en ineens tussen een stoeptegel en muur bij een brug. Gisteren had mijn tuinbuurman zijn vlierstruik flink gesnoeid en de takken lagen voor mijn hekje! Zonde om de bloesem op de composthoop te gooien! Dus maak ik vlierbloesemsiroop en -champagne.

Vlierbloesemsiroop

1 juni 2012
Marleen
5 min voorbereiding
15 min bereiding
6 liter

Recept vlierbloesemsiroop

Heerlijke, zomerse vlierbloesem siroop

Vlierbloesem siroop

Dit heb je nodig

  • een tas vol bloemen van de vlier
  • 5 liter water
  • 2,5 kilo suiker
  • 1 eetlepel citroenzuur (te koop bij de toko)
Keukenbenodigdheden
  • kaas- of theedoek
  • trechter
  • 6 flessen van een liter

Zo maak je het

  1. Leg de vlierbloesem even buiten om insecten en beestjes de tijd te geven om te ontsnappen. Verwijder alle groene steeltjes.
  2. Vul een soeppan met bloemen en 5 liter water. Laat het een dag trekken.
  3. Zeef de vlierbloesem met behulp van een theedoek. Druk de bloemen goed uit.
  4. Meng het vlierbloesemwater met 2,5 kilo suiker en eetlepel citroenzuur.
  5. Breng het mengsel aan de kook om de suiker goed op te lossen. Laat het afkoelen en vul de goed schoongemaakte flessen met de siroop.

Ik maak de flessen schoon met heet water en een beetje afwasmiddel. Daarna leg ik ze een kwartier in een hete oven.

Door het citroenzuur is de siroop ongeveer een jaar houdbaar. Je kunt ook het sap van 1 citroen gebruiken maar dan is de siroop ongeveer 2 à 3 maanden houdbaar.

Tags: siroop, vlierbloesem, zoet

 

Vlierbloesem

Geen vlier in de tuin? Kijk in de wildplukwijzer waar je bij jou in de buurt kunt plukken.

Recepten met vlierbloesem

  • Vlierbloesemdrankjes zonder alcohol
  • Mousserende en feestelijke vlierbloesemchampagne
  • Deze Chocolademousse met vlierbloesemsiroop moeten jullie uitproberen. Zo lekker!
  • Verrassende kruisbessenjam met vlierbloesem

 

15

Categorie: drankjes Tags: drankje, lente, siroop, vlierbloesem, wildplukken

Vorig bericht: « Bijna oogsten
Volgend bericht: En wat eten wij dan? »

Lees Interacties

Reacties

  1. Cecile zegt

    26 juni 2013 om 11:23

    Nogmaals bedankt voor de gezellige middag.
    Hierbij het linkje naar mijn verslag: http://desmaakvancecile.com/2013/06/26/vlierbloesemsiroop/

    Beantwoorden
  2. Vera Natur-el zegt

    1 juni 2015 om 18:32

    dag! Dank voor dit heerlijke recept, ik ben zo vrij geweest om hem te delen op de Facebookpagina van mijn bedrijf: http://www.facebook.com/naturel.nl

    Fijne dag!

    Groetjes Vera

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      2 juni 2015 om 13:48

      Graag gedaan! En jij bedankt voor het delen. 🙂

      Beantwoorden
  3. sWERTS LEOPOLD zegt

    9 juni 2015 om 20:34

    DANK VOOR DE RECEPTEN VAN VLERBLOESEM. MAG IK EEN VRAAG STELLEN SUIKER GEWONE OF MAG HET RIETSUIKER ZIJN OF ANDERE. HARTLIJK DANK. SWERTS L

    Beantwoorden
  4. sWERTS LEOPOLD zegt

    9 juni 2015 om 20:41

    iK DENK OOK DAT DEVLIERBLOESEMSIROOP OOK GOEDZAL ZIJN TEGEN HET HOESTEN DAT IK GEWELDIG VEEL DOE DOOR MIJN KORTADEMEN EN ASMA.HOENDE OP EEN GOEDE ONTVANGST TEKEN IK mET WELGEMEENDE GROETJES. SWERTS L.

    Beantwoorden
  5. Charlotte zegt

    22 juni 2015 om 14:55

    Hoi. Op internet zie ik ook recepten waarbij je de suiker en citroen er meteen bij doet. In dit recept verhit je het geheel. Door verhitten verlies je meer van het gezonde of niet? En heb jij ervaring met alles meteen bij elkaar em dan n nacht laten staan? Lost de suiker dan ook op? Groeten!!

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      22 juni 2015 om 15:07

      Voor siroop heb je vrij veel suiker nodig. Oplossen door te verwarmen gaat het beste. En door te verhitten maak je het steriel en is het langer houdbaar.

      Ik heb ook een recept voor champagne. Daar doe ik alles meteen bij elkaar en verhit het niet. De suiker lost dan ook op maar de hoeveelheid is een stuk minder. De champagne bewaren we niet, na een paar weken gisten drinken we het op een tuinfeestje in één keer op.

      Ik heb trouwens zelf bij verhitten een veiliger gevoel!

      Beantwoorden
  6. Michel zegt

    27 juni 2015 om 23:55

    Beste,

    Ik maak altijd de siroop met citrus vruchten en wat verse gember bij (ik persoonlijk vind de siroop veel lekkerder met deze ingrediënten). Vaak vervang men citroenzuur met 1 biologisch citroen maar hier zie ik enkel de citroenzuur, zou je deze ingrediënten aanraden in je recept zo ja hoeveel kan men gebruiken? Heel erg bedankt

    Beantwoorden
  7. Jolanda zegt

    7 juni 2016 om 22:15

    Hoi

    Ik heb het recept gevolgd en vlgs mij met succes maar kwam er laterna pas achter dat citroenzuur niets met citroenen te maken heeft maar een chemisch goedje is dat waarschijnlijk geproduceerd word mbv schimmels en gemodificeerde mais. Bleh dus… Blijkt dat dit goedje in heel veel voedingsmiddelen zit, en het kan wel een goedgekeurd e nummer zijn (e330) maar dat is oa ook aspartaam en dat is ook mega slecht.
    Volgende keer toch maar weer met Biologische citroenen (waarvan de schil niet is behandeld met chemisch houdbaarheidslaagje, ook iets dat veel mensen niet weten)

    Beantwoorden
    • Marleen van Es zegt

      15 juni 2016 om 09:22

      Je kunt prima citroen gebruiken. Dat staat onderaan het recept. Koel bewaren en eventueel het sap eerst zeven omdat het vruchtvlees snel schimmelt. En doe vooral wat jezelf goeddunkt!!!

      Beantwoorden
  8. Ina zegt

    4 juni 2017 om 08:51

    Hallo,
    Kan ik de vlierbloesem champagne ook maken van de siroop??

    Beantwoorden
  9. Kitty Tijhuis zegt

    4 juni 2017 om 14:12

    Goedemiddag,

    Ik heb vandaag vlierbloesem geplukt , uitgeklopt en afgeritst, en staat nu onder water. Ik zag wel veel hele kleine vliegjes( luizen?) die heb ik zoveel mogelijk weggehaald, tot ik er geen een meer zag in mijn treksel.. Alleen toen ik klaar was zag ik mijn raam helemaal onder zitten met die kleine vliegjes…
    In hoeverre is dit van invloed op mijn siroop? Kan ik het wel weggooien?, of is dit normaal?

    Beantwoorden
  10. Kitty Tijhuis zegt

    4 juni 2017 om 14:14

    Goedemiddag,

    Ik heb vandaag vlierbloesem geplukt , uitgeklopt en afgeritst, en staat nu onder water. Ik zag wel veel hele kleine vliegjes( luizen?) die heb ik zoveel mogelijk weggehaald, tot ik er geen een meer zag in mijn treksel.. Alleen toen ik klaar was zag ik mijn raam helemaal onder zitten met die kleine vliegjes…
    In hoeverre is dit van invloed op mijn siroop? Kan ik het wel weggooien?, of is dit normaal?

    ps als ik het wel morgen kan afmaken, is het ook mogelijk om citroen etherische olie erdoorheen te mengen? Blijft het dan ook langer houdbaar?

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Copyright © 2023 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring