De eetbare tuin van Alys Fowler

HomeDe eetbare tuin van Alys Fowler

Alys fowler, bekend van het BBC programma The edible garden, kende ik al van haar boek De creatieve tuinier. Een boek voor doe-het-zelf tuiniers. Tuiniers van dit type zul je niet zo snel in een tuincentrum tegenkomen. Zij maken zelf potgrond en experimenteren met droogboontjes uit het schap van de supermarkt omdat het veel goedkoper is. In haar nieuwe boek De eetbare tuin combineert Alys op een heel creatieve wijze bloeiende borders met groenten en fruitbomen. Gewoon omdat het kan: met groenten, fruit en bloemen een tuin maken die niet alleen mooi is, maar ook nog eens voedsel levert. En het is niet eens moeilijk, schrijft ze.

Ik begin het boek te lezen bij het hoofdstuk Het nieuwe denken. De titel klikt ietwat zweverig maar het valt mee. Tot mijn grote verrassing lees ik dat zij ook zo’n een rommelige eetbare tuin heeft, net als ik. Wat een opluchting! Een bekend presentator van een tuinprogramma, experimenteert ook maar wat aan. Overal staan groenten en bloemen door elkaar heen. Geen rijtjes sla, bonen of boerenkool. Op youtube bekijk ik haar filmpjes en ik zie haar lacherig reageren op haar eigen holistische hippie ideeën. Hoe herkenbaar!

Citaat

Ik heb mijn tegendraadse ideeën over tuinieren lang voor mezelf gehouden. Ik plantte bloemen aan het eind van een bed met groente (nogal eigenaardig), stond (in een moment van zwakte) toe dat de rucola doorschoot en liet klaver onder de komkommer groeien. Je moet het allemaal maar als experiment zien.

Slow tuinieren

Via internet ontdekt ze meer tuiniers, die net als zij op een ietwat excentrieke manier tuinieren. Ze noemt het polycultuur. Het is tuinieren op een ecologische manier, slow tuinieren of permacultuur. En als ze de website Punk Rock Permaculture heeft gevonden, waar jonge mensen op een ietwat anarchistische wijze over tuinieren schrijven, concludeert ze dat het verbouwen van voedsel op een nieuwe manier wordt uitgeoefend.

Citaat

Ik wil een mooie én productieve tuin met een mengeling van bloemen, fruit en groenten die samen een ecologisch systeem vormen, waarin ze hun voordeel kunnen doen met mijn inbreng en die van de natuur. Zo heb je geen last van ziekten, raakt de bodem net uitgeput en zijn er meer dan genoeg groenten en smaakmakers voor eigen gebruik.

Vindingrijk

Alys is vindingrijk en ze schrijft grappig. Ik heb gelachen bij het stuk over compost maken. Ze schrijft dat je dierlijke mest goed door compost kan mengen. Als je zelf geen huisdieren hebt, stelt ze voor om eens in de wijk te kijken wie konijnen en cavia’s houden. Vraag je dan buren om de huisdierenpoep voor groenten uit je tuin te ruilen. Ze begrijpt dat we dit een beetje vreemd zullen vinden en stelt dan: vind je rondvragen excentriek? Zie het dan zo: je leert je buurtgenoten er ook beter door kennen. Mijn zoon (9) vindt onze rommelige tuin al een verschikking, laat staan dat ik de buren langs ga voor huisdierenpoep. Nee, dat kan ik mijn kind niet aandoen. Verder is het natuurlijk een briljant idee, niets tegenin te brengen.

Alys behandelt behalve basiskennis en groenten, fruit en kruiden ook lekkere recepten met voedsel uit eigen tuin. Het boek staat vol handige tips die ik niet eerder in andere tuinboeken heb gelezen. Bijvoorbeeld: de zaden van rucola kan je het best oogsten als de zaaddoos gelig is geworden. Hang de zaden onderste boven in een emmer en wacht rustig af tot de zaaddozen vanzelf openspringen.

DIY: knoflook kweken

En het pootgoed van knoflook kan je goed zelf kweken. Knoflook past zich binnen enkele seizoenen aan en dan heb je perfect pootgoed voor je eigen eetbare tuin en klimaat. En nu ik het toch over knoflook heb, als je net als ik met zware klei werkt, dan kan je in de herfst de knoflook in potten kweken. Bescherm de pot in de winter tegen strenge vorst. In het voorjaar, als de knoflook uitloopt, plant je de knollen buiten. Goede tip!

Cover boek De eetbare tuin

Hebben dat boek: De eetbare tuin

Ik heb het boek nog lang niet uit. Het staat vol met praktische tips voor beginners maar ook zeker voor gevorderde tuiniers. Uit nieuwsgierigheid heb ik het geleend uit de bibliotheek. Ik dacht dat ik wel genoeg boeken over moestuinieren in de kast heb staan, maar dit boek wil ik graag toevoegen aan mijn verzameling, om haar handige tips zo nu en dan even te kunnen raadplegen.

› Koop het boek De eetbare tuin van Alys Fowler via Bol.com

 

Meer info over Alys Fowler


2 reacties


  1. Heerlijk van die rommelige tuintjes… doet mij ook goed, want ik ben ook van het intuïtieve tuinieren. Of eigenlijk: ik klooi maar wat aan, maar dat klinkt veel banaler. Haha. Leuke blog Marleen!

    1. Dank je wel, Frouckje! Ja, maar wat aanklooien… Een rommelige tuin vond ik eerst vooral lui van mezelf. Maar soms wil ik onkruid niet weghalen, bijvoorbeeld een jonge veldzuring waar steeds een kleine vuurvlinder op zit. Ja, die laat ik dan gewoon staan! En vaak ik maak me niet zo druk over een uitgezaaide stokroos of goudsbloem op de verkeerde plek. Maar tegenwoordig is dat legitiem, Het Nieuwe Denken!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.