Pittige pompoensoep en het jaar van de grote pompoenenoogst

Homeno categoryPittige pompoensoep en het jaar van de grote pompoenenoogst

Pompoenen kweken gaat me niet ieder jaar makkelijk af. De plantjes worden vaak aangevreten. Soms zaai ik drie keer wel in één seizoen. En dan nog kan ik geen pompoen oogsten. Maar dit jaar is het anders. Na zes jaar moestuinieren mag het ook wel een keer, zul je denken.

Pompoen

Na een paar jaar pech, heb ik nu een beproefde methode voor een grote oogst. Hoera! Ik heb dit jaar zelfs een aantal flinke jongens waarmee ik naar de pompoenwedstrijd van het volkstuincomplex durf. Hoe ik dat doe? In maart zaai ik pompoen voor, op de vensterbank. Als de plantjes ongeveer 10 cm zijn, hard ik ze af op mijn terras. Een deel verpot ik in ruime potten en blijven nog even op het terras staan (reserveplantjes). Het andere deel zet ik in de moestuin onder een cloche. Als de planten groot genoeg zijn en het blad ruw is, vinden slakken, duiven en fazanten ze niet meer aantrekkelijk! De cloches haal ik eraf en grote pompoenen die nog thuis stonden, gaan naar de moestuin. Bij het uitplanten geef ik flink wat organische mest en regelmatig wat extra water.

Pompoenen voor de wedstrijd

Op de foto: halloweenpompoenen voor de wedstrijd.

Pittige pompoensoep

Van de pompoenen maak ik eigenlijk alleen maar pompoensoep. Omdat het zo lekker is.

Pittige pompoensoep

Ingrediënten

 • 1 pompoen (Hokkaido of Uchiki Kuri) van ongeveer een kilo
 • 3 aardappelen
 • 1 flinke ui
 • 2 tenen knoflook
 • 2 theelepels komijn
 • 1 eetlepel harissa ajvar *
 • 1 groentebouillonblokje
 • 1 liter water
 • 1 theelepel gember
 • verse koriander
 • handje gehakte walnoten (kan)
 • feta brokken (kan)

Bereiding

Fruit de ui en snij de pompoen in grove stukken. Rooster de stukken een half uurtje in de oven op 200 graden. Schillen is nu heel makkelijk. Als je een mooie pompoen hebt, dan kan die met schil in de pan. Doe de geschilde pompoen bij de ui en bak het even kort mee. Voeg het bouillonblokje, komijn, harissa (ajvar* kan ook!), knoflook en gember en 1 liter water toe. Was en snij de aardappel in stukken en voeg toe. Pureer, als de aardappel gaar, de soep. Voeg de gehakte walnoten en koriander toe en bewaar wat koriander om te garneren. De pompoensoep is ook erg lekker met brokken feta. Lekker met focaccia.

* Mijn supermarkt XL, te midden van een grote vinexwijk vol avontuurlijke mensen die over de hele wereld reizen, had tot mijn grote verbazing geen harissa.

 

Leuke herfst-eten-cadeau-labels

Op de website van Living Locurto kan je leuke labels in hersftstijl downloaden om zelf te printen. Om een weggeefpompoen of potjes pompoen-sinaasappel-jam mee te versieren. Op de websites staan ook nog lekkere herfstrecepten.

 


Één reactie


 1. Ik zou ze van lieverlee laten weennn, eerst alleen overdag buiten enz.En wacht met uitplanten voor alle zekerheid maar tot half mei. Zo zou ik doen, maar ben ook niet alleswetend hoor. Zou gewoon zo jammer zijn van je werk als ’t alsnog kapot gaat van de kou.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.