Dit jaar heb ik voor het eerst Parijse worteltjes gekweekt. Ik heb hele zware kleigrond en ik durfde het eerder niet aan. Bang dat ze alle kanten op groeien of juist niet groeien. En wortels zijn in de zomer vaak heel goedkoop, eigenlijk geen eer aan te behalen. Maar ik vind het oogsten van wortels zo leuk. Volgend jaar ga ik ze weer zaaien. En dan ook verschillende kleuren want wortels zijn zo fotogeniek! Ik zie het al helemaal voor me. Gele, paarse en oranje wortels met flink wat blubber eraan.
Van de Parijse worteltjes heb ik een zomerse salade gemaakt. Ja, wij doen gewoon alsof de herfst nog niet is begonnen!
Gespleten parijse worteltjes
Tussen een aantal perfect gevormde worteltjes zaten ook een aantal gespleten wortelen. Herkenen jullie dat? Het probleem zou liggen aan te rijke grond met mest. In het voorjaar haal ik altijd tien kruiwagens champignoncompost maar daar was het dit jaar niet van gekomen. De klei zelf zit dus nog vol met voedingsstoffen. Ik gebruik compost om de klei wat losser en beter hanteerbaar te maken. Volgende jaar zal ik wat zand door de grond mengen om bodem wat losser en armer te maken.
Geef een reactie