Top 10 tuinklusjes voor januari

Homeno categoryTop 10 tuinklusjes voor januari

Het einde van het jaar nadert en daarmee start een nieuw tuinseizoen. In januari kan alweer wat voor gezaaid worden en zijn er een aantal tuinklusjes te doen. De kerstvakantie is een goed moment om een moestuinplan te tekenen en te kijken welke zaden je nog hebt liggen.

een van de tuinklusjes voor januari: aardperen oogsten
Wintergroente: aardperen

Top 10 tuinklusjes voor januari

 1. Een tuinplan maken. Houd rekening met wisselteelt en verplaats de groentesoorten naar een nieuwe plek. Ik heb vier groepen: aardappelen, bladgroenten, bonen en wortelgroenten.
 2. Zaden kopen of bestellen. Dat kan geheel biologisch bij de Bolster, bijzonder van kleur en vorm bij Vreeken of budget bij zaadhandel van der Wal. Die laatste heeft overigens ook een bescheiden biologisch en gekleurd assortiment.
 3. Kweekbakjes en potjes verzamelen. De plastic bakken van het ijs dat je met de feestdagen zal gaan eten zijn heel geschikt. Je kan handige zaaitrays bestellen. Aan de slag met krantenpapier en zelf bakjes maken. Vanaf nu wc-rollen sparen. Kies wel snelle groeiers voor in de papierenpotjes en wc-rollen omdat het papier gaat schimmelen. Snelle groeiers kan je vlot uitplanten. Of bij de supermarkt plastic wegwerpbekers kopen. Hier staat een combinatie van ijsbakken, zaaitrays, plastic bekertjes (reclyce ik wel) en 9 x 9 cm potjes voor de grote zaden zoals die van courgette en pompoen.
 4. Als je ook een druif hebt staan dan kan je die deze maand snoeien en eventueel stekken.
 5. Wintergroente oogsten. Ik heb nog aardperen en pastinaak staan. Maar winterprei, spruitjes, wortels en boerenkool kan je nu ook oogsten.
 6. Zomerprei binnen zaaien.
 7. Worteljes afgedekt buiten zaaien, bijvoorbeeld in een koude bak of tunneltje van plastic.
 8. Spinazie in een kasje zaaien.
 9. Tuinbonen binnen zaaien. Dan ben je straks de invasie van zwarte luizen voor. Althans, de schade is minder groot want ieder jaar sta ik mijn planten weer in te smeren met brandnetelgier. Maar dan zijn de tuinbonen al wel oogstbaar.
 10. En als laatste een experiment! Nu alvast paprika en pepers zaaien. De planten groeien zo traag dat ze wel een extra maandje groei kunnen gebruiken. Wel binnen en bij de vensterbank om te voorkomen dat het lange sprieten worden.

Welke tuinklusjes doe jij in januari?

 

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


4 reacties


 1. Dat is al een mooi to do lijstje, je begint wel erg vroeg met voorzaaien. Ik doe het meestal zeker een maand later. Ben benieuwd naar je ervaringen. Ik oogst ook nog spruiten, olé

 2. Ik wil ook een tuin!!! :-D

  1. Moet je doen Gitta! Zo’n tuin is zo ongelooflijk fotogeniek. ;-)

 3. Mayra

  ik zaai peper en paprika ook in januari binnen voor, ze groeien zo langzaam.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.