• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
    • Downloadbare zaaikalender
    • Groenten voor in de schaduw
    • Kruiden voor in de schaduw
    • Zaaien
    • Zaden oogsten en bewaren
    • Zelf papieren zaaipotjes maken
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

6 februari 2013 1 Reactie

Een middagje in de moestuin

Het foodblogevent wordt deze maand georganiseerd door Gereon. Het thema is Wat deel je aan tafel? Hier is mijn inzending. Een verhaal over een middag op de volkstuin met vriendin Marthe.

Middagje moestuin

Het is begin juni. Ik fiets naar de moestuin. Onderweg ruik het al, de geur van vlierbloesem. Ik vebaas me over een vlier die zich, bij de brug tussen de stoeptegels en het muurtje, heeft weten te nestelen. Ik heb met vriendin Marthe afgesproken. We gaan samen vlierbloesemchampagne maken en daarna eten. Thuis heb ik alvast wat picknick hapjes gemaakt. Salsa maro voor op brood en garnalenspiesjes met knoflook. De tuin ligt er mooi bij. Het vingerhoedskruid bloeit weelderig, bij de stokrozen zie ik de onderste bloemen in bloei staan. En tot mijn grote verrassing is de knop van mijn papaver open gegaan! Ik vul snel de kruiwagen met koud water en leg er een fles witte wijn in.middagje moestuin collage“Hee Marleen, er zijn al een paar aardbeien rijp”, roept Marthe als ze de tuin inloopt. In haar hand heeft ze een schaal met radijsjes, in alle kleuren. Net geplukt. We smullen van de geplukte aardbeien en radijsjes. Samen lopen we naar tuin 19, daar mogen we vlierbloesemtakken knippen. “Wat zijn deze zwarte beestjes?”, vraagt Marthe. Ik kijk goed en zie dat de zwarte luizen niet alleen de tuinbonen te grazen nemen, maar nu ook de vlierbloesem. Getsie. Die takken laten we hangen.In mijn tuinhuisje laten we de vlierschermen even liggen. Zo kunnen de beestjes er uit kruipen voordat we de bloemen in de pan doen. We halen de meeste steeltjes van de bloemetjes omdat de smaak dan beter is. De tijdrovend karweitje en ondertussen praten we over onze gezamelijke hobbies, fotograferen en haken. Ik laat op mijn telefoon mijn gehaakte deken in alle kleuren zien en mijn vriendin vertelt enthousiast over haar knifty knitter. Een breiapparaat dat breien net zo makkelijk maakt als punniken. We geven elkaar tips en vertellen over adresjes waar je goedkoop materialen kan kopen.middagje moestuin collageIn de tuin plukken we wat blaadjes rucula en lollo rosso voor de salade. En de bloemen van de komkommerplant, die is net gaan bloeien, doen we erbij. De bieslook bloeit ook en daarvan zijn de bloemen eetbaar. Het is een mooie groene salade met vrolijke blauwe met lila accenten geworden. We zitten in het avondzonnetje met een lekker glas witte wijn, een Pinot Grigio. De vlierbloesemchampagne staat te trekken. Het mengel moet een dagje blijven staan voordat we het in flessen kunnen gieten. We eten brood met salsa maro (tuinbonenpuree), moestuinsalade en garnalenspiesjes. We praten over de tuin en lekkere gerechten. En praten over onze droom: het maken van een moestuinboek…Mijn vriendin vertrekt met de pan vlierbloesemchampange onder haar arm, een tas vol tuinbonen en het recept voor salsa maro. Op de volkstuin vertrek je nooit met lege handen.

Recept Salsa maro

Dit heb je nodig:
  • vers geoogste tuinbonen
  • olijfolie
  • 50 gram parmezaanze kaas
  • 30 gram pijnboompitten
  • paar takjes verse munt
  • teentje knoflook
  • 3 ansjovisfilets

Zo maak je het

Dubbeldop de tuinbonen. Verwijder eerst de grote peul, kook vervolgens de grote bonen kort zodat je de bonen makkelijk open kunt maken. In de grote grijze boon zit namelijk nog een kleine groene boon. Doe de kleine, groen bonen in een keukenmachine of hakmolentje met een scheut olijfolie, de parmezaanse kaas, de pijnboompitten, verse munt en drie ansjovisjes. De hoeveelheden zijn afhankelijk van je tuinenbonenoogst. Pas zelf de hoeveelheden naar smaak aan!

* hoewel dit verhaal fictie is, zou het middagje waar gebeurd kunnen zijn en kunnen vrienden zich in dit verhaal herkennen.

0

Categorie: over mij Tags: foodblogevent, moestuin

Vorig bericht: « Worteltaart met kokos en walnoten
Volgend bericht: Tagliatelle met pesto van erwtenscheuten »

Lees Interacties

Reacties

  1. Anoniem zegt

    6 februari 2013 om 21:12

    Cool, als je nog eens iemand zoekt voor zo’n middagje eet- en tuinpret… ik hou ook van fotograferen en haken en heb net 3 boeken met Knifty Knitter patronen uit de VS besteld… 😉

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Copyright © 2023 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring