Doperwtensoep met erwtenscheuten

HomeReceptenVoorgerechtDoperwtensoep met erwtenscheuten

De erwtenscheuten geven mij al weken een lentegevoel in de keuken. Het tuinseizoen lijkt al in volle gang te zijn. Het frisse groen is eetbaar en ik kan steeds wat oogsten. Van de laatste bos erwtenscheuten heb ik een doperwtensoep gemaakt.

Doperwtensoep met erwtenscheuten

Astrid reageerde op mijn erwtenscheuten pesto recept en gaf tips voor soep:
Ik bak de groente altijd wel even zachtjes aan om de smaak te optimaliseren. Maar ik heb laatst ook zoiets gemaakt van tuinerwten met daarbij wat kruiden en groenten en dat leek wel heel erg op snert zonder worst.

Met mijn lentegevoel heb ik helemaal geen zin in snert. Ik wil een lekkere frisse lentesoep. Door gember, verse koriander en citroen toe te voegen probeer ik de Nederlandse snert smaak te vermijden. De soep is zoetig door de erwtjes en het citroensap geeft een fris accent. De pepercrème is fris en pikant tegelijk, heel lekker.

Erwtenscheuten


19 februari 2013


15 min voorbereiding

10 min bereiding

4 kommen

Recept voor doperwtensoep met erwtenscheuten

Lentesoep met doperwten, erwtenscheuten, citroen en pepercrème

Doperwtensoep

Dit heb je nodig

 • stukje gember van 1-2 cm
 • 1 sjalotje
 • 2 eetlepels olie
 • 1 theelepel komijn
 • bos erwtenscheuten
 • verse koriander
 • 1 aardappel
 • 450 gram doperwten (vers of diepvries)
 • groente bouillon blokje
 • 700 ml water
 • 1 of meer chilipepers
 • crème fraiche
 • 1 citroen

Zo maak je het

 1. Rasp de gember en snijd het sjalotje fijn.
 2. Fruit het sjalotje in de olie en voeg de gember en de komijn toe.
 3. Snijd de erwtenscheuten in kleinere stukken, snijd de stelen van de koriander en bak het even kort mee met het sjalotje.
 4. Schil de aardappel en snijd in kleine blokjes.
 5. Voeg de aardappelblokjes, doperwten, het bouillonblokje en water toe. Laat het 10 minuten op laag vuur pruttelen.
 6. Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine.
 7. Vijzel naar smaak één of meer chilipepers en strooi de peper over de crème fraiche. Doe de soep in kommen, garneer met een klodder pepercrème, verse koriander en druppel er wat citroensap over.

Tags: soep, doperwten, erwtenscheuten, gember, koriander, makkelijk

 

Meer over erwtenscheuten

 

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

3 reacties


 1. Astrid

  Oh Marleen, ik zat er al naar uit te kijken, maar wat een verrassend recept voor doperwtensoep heb je gecreëerd. Ik moet nog even wachten voordat ik deze kan maken want mijn scheuten zijn nog niet zo ver.En wat ik ook zo mooi vind van dit recept is dat je het meeste gewoon in huis hebt (enkel verse koriander zal ik moeten halen). Ik had een hele voorraad koriander in de diepvries. Deze heb ik aan het eind van de zomer uit mijn moestuin gehaald en ingevroren. Er gaat natuurlijk niets boven verse koriander, maar toch is dit een heel goed alternatief. Maar goed, mijn voorraad is nu op, dus die zal ik moeten kopen.

  Door mijn zaai-enthousiasme zit ik nu een beetje met een probleem. Mijn tuinbonen op de venster zijn al aardige boompjes aan het worden, maar ik kan ze nog niet naar buiten verplaatsen. Ik hoop dat het goed gaat. Deze week ga ik buiten knoflookteentjes poten. Die moeten minstens 30 dagen kou hebben heb ik gehoord, om tot bolvorming te komen, dus ik hoop dat ik nog niet te laat ben.

  PS. ken jij de Alys Fowler van The Edible Garden (BBC), ik vind het echt leuk om haar filmpjes te zien.

  1. Hoi Astrid,

   Misschien kan je koriander wel achterwege laten. Tijdens het bakken van de steeltjes samen met de scheuten, rook het erg lekker. Maar als garnering vond het niet nodig (alleen wel voor de foto :-)). Zonder koriander smaakt de soep namelijk ook erg lekker.

   Ik ken dat, zaai-enthousiasme. Straks staan hier ook alle kamers vol met vage potjes. Kunnen de tuinbonen na het weekend niet naar buiten? Ik heb ze weleens heel vroeg geplant en tijdens vorst afgedekt met vliesdoek (of vitrage).

   Maar natuurlijk ken ik Alys Fowler! Van haar heb ik dat hele erwten-uit-de-supermarkt-in-de-vensterbank-zetten idee! Ik heb een stukje over haar boek geschreven.
   Groetjes, Marleen

 2. Heerlijk recept! ga ik meteen ff opschrijven en toch maar eens die scheuten opkweken:) Ja leuk die serie van Alys Fowler, ik heb ze op de computer staan en kijk de serie ieder jaar opnieuw. Ook haar boek blijf ik in bladeren….Ik heb de peulen gezaaid en ook die kunnen straks best een licht vorsje verdragen, beetje afdekken inderdaad….wat zijn we weer lekker bezig he :) groetjes Annemiek http://fruittuin.blogspot.com


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.