Gekliefde pastinaak voor de aardperensoep

Homeno categoryGekliefde pastinaak voor de aardperensoep

Aardperensoep

Op die ene mooie lentedag fiets ik met mijn zoon en een tas vol kleine tuinboonplantjes naar de tuin. De plannen: de kraan in de put opendraaien, hut bouwen, hier en daar wat snoeien en vooral lekker hangen. O ja, ook even snel een stuk of dertig tuinboonplantjes planten. De grond is nogal vast dus trap ik toch even snel de spa in de aarde. Het aroma van wortel komt me onmiddellijk tegemoet en in de aarde zie ik het blanke vruchtvlees van een gekliefde pastinaak. Voor in de aardperensoep, is mijn eerste gedachte.

Aardperen

De aardperen hebben zich het afgelopen jaar flink vermeerderd. Dat is leuk want zo kan ik voldoende oogsten en tegelijk de boel een beetje binnen de perken houden. Het is nu ook een goede tijd om aardperen te (ver)planten. Of wat weggeven aan een tuinbuur! Aardperen zijn lekker met pasta maar ook in deze soep met (gekliefde) pastinaak, appel en hazelnoten. Een soep met een zachte nootachtige smaak.

Aardpeersoep

Recept voor aardperensoep met pastinaak en appel

Dit heb je nog:

 • aardperen
 • pastinaak
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 1 appel
 • groente bouillon blokje
 • verse tijm

Zo maak je het

Schrap de pastinaak en snij in kleine stukjes. Kook de aardperen kort zodat de schil makkelijker loslaat. Snij de ui in kleine stukjes en fruit het in een pan met dikke bodem. Voeg de pastinaak toe en bak het mee tot de pastinaak zacht is geworden. Schil de appel en snij in kleine stukjes en bak kort mee. Pers de knoflook boven de pan uit. Voeg de aardperen, groentebouillon en 750 ml water toe. Laat het een half uurtje op laag vuur koken. Haal de pan van het vuur en laat een tijdje afkoelen zodat je de soep met een staafmixer of keukenmachine kunt pureren. Rooster de hazelnoten in een koekenpan en hak ze fijn. Garneer de soep met verse tijm en geroosterde hazelnoten.

Pastinaak

Pastinaak tegen luizen

Iedere zomer laat ik een paar pastinaken bloeien. Dat ziet er niet alleen prachtig uit maar er komen ook veel zweefvliegen op af. En dat is weer handig want de vliegenlarven doen zich te goed aan luizen! Een natuurlijk bestrijdingsmiddel. De pastinaak zaait zich zo ook makkelijk uit. Dan kan je ze volgend jaar weer tegenkomen bij het planten van bijvoorbeeld tuinbonen!

Ook lekker met pastinaak: Pastinaak-aardappel taartjes

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


2 reacties


 1. Mariëtte

  Hoi,

  Ik heb laatst mijn aardperen gerooid en wil daar vandaag soep van maken. bij het zoeken naar een recept kwam ik op jouw website terecht. Bij het lenteklaar maken van mijn bijen-bloementuin kwam ik ook nog een verloren pastinaak tegen.
  Dat komt dus goed uit. Het soepje staat te pruttelen hoor.
  Dank voor je recept!

 2. Lieve Kick,Tomaat, venkel & bekleselderij of tomaat & courgette is ook een lekkere combi. Moet je maar aan mama vertellen. Kom je gauw weer spelen? Ik heb nu de waterpokken. Is echt niet fijn! Mocht jij het ook krijgen hebben mijn papa & mama goeie tips om de pijn te verzachten. Dikke X Josephine.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.