Zaaien in maart

Homeno categoryZaaien in maart

Haal de zadenbak maar te voor schijn want in maart begint het echte zaaien. Over een week of acht kunnen de plantjes, die je nu zaait, al naar buiten. Ik heb een overzicht gemaakt wat je deze maand kan zaaien. Aan de slag!

raapsteeltjes zaaien
De raapsteeltjes van vorige maand

Zaaien in maart

In een kasje of koudebak

Meteen in de vollegrond

 • Bloemkool
 • Broccoli
 • Goudsbloem
 • Kamille
 • Komkommerkruid (borage)
 • Meirapen
 • Peterselie
 • Peulen en doperwten
 • Pluksla
 • Raapsteeltjes
 • Radijsjes
 • Spinazie
 • Tuinkers
 • Uien
 • Zomerprei
 • Zomerwortelen

Binnen op de vensterbank

 • Artisjok
 • Basilicum
 • Bleekselderij
 • Koriander
 • Paprika
 • Tomaten

Ik zaai verschillende slasoorten, gekleurde radijsjes, rode kool, prei, peulen en doperwten, uien, meirapen, borage, gekleurde wortelen, koriander, basilicum en tomaten. De raapsteeltjes (zie foto) had ik al buiten willen zetten maar dat stel ik, met de vorst in het vooruitzicht, nog maar een weekje uit. De tuinbonen staan al in de volkstuin. Gisteren heb ik ze snel bedekt met stro en vliesdoek. Hopelijk komen ze de vorstperiode goed door.

Tip

Vergeet niet je aardappeltjes te laten kiemen. Volgende maand kunnen ze de grond in. Om te kiemen hebben aardappeltjes licht en warmte nodig. De aardappeltjes zet ik in eierdozen bij het raam. Biologische aardappelen kun je in kleine hoeveelheden bestellen bij Biologisch Pootgoed. Op het volkstuincomplex hebben we vaak last van phytophthora. Door wisselteelt toe te passen, een phytophthora resistent- én vroeg ras te kiezen, heb ik meestal geen last van phytophthora.

Benieuwd naar wat je volgende maand kunt zaaien? Bekijk dan Zaaien in april of download mijn zaaikalender.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


3 reacties


 1. Spannend weer, het begin van het seizoen. Ik ga dit jaar mijn pepers ook in maart planten, vroeger dan op het pakje staat. Volgens mij kan dit best binnen achter glas en dan in mei naar buiten. Ik gebruik overigens ook eierdoosjes!

  1. De pepertjes staan er hier al een paar weken in de vensterbank. Het zijn zulke trage groeiers dat ik nu maar eens vroeg begin… ben benieuwd.

 2. Oeh ik moet ook snel beginnen met mijn kweekbakjes! Goed dat ik er aan herinnerd wordt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.