Zwarte bonen brownies

Homeno categoryZwarte bonen brownies

Recepten voor brownies met zwarte bonen zie ik steeds vaker op foodblogs voorbij komen. Steeds meer mensen delen hun recepten voor glutenvrije zoetigheden. Nu heb ik heb geen voedselallergie, mijn gezinsleden ook niet. Maar zoetigheden met groente uit de tuin, vind ik leuk om uit te proberen. Courgette-cake of worteltaart, heerlijk! Meestal zijn de black bean brownies recepten geheel veganistisch en glutenvrij. In heb in dit recept het originele brownierecept gecombineerd met de zwarte bonen maar ook met pure chocolade, roomboter en kristalsuiker. Het resultaat een stevige brownie met een volle, zoete chocoladesmaak.

zwarte bonen brownies

Recept Black bean brownies

Door , 31 maart 2013

Zwarte bonen brownies

Recept voor zwarte bonen brownies

Voorbereidingstijd:1 uur en 15 minuten
Bereidingstijd:25 minuten

Dit heb je nodig

 • 400 gram geweekte zwarte bonen (of volle theemok gedroogde bonen, ongeveer 180 gram)
 • 200 gram suiker
 • 60 gram cacaopoeder
 • 60 gram amandelmeel
 • 120 gram roomboter
 • 100 gram pure chocolade
 • 2 grote eieren
 • handje gehakte walnoten
 • zakje vanillesuiker
 • mespunt zout

Zo maak je het

Week de zwarte bonen een nachtje en kook ze in een uurtje gaar. Hak de bonen in een keukenmachine helemaal fijn. Voeg er de amandelmeel, cacaopoeder, suiker, mespunt zout en vanillesuiker aan toe. Smelt de boter en pure chocolade in een pannetje op laag vuur. Hak de walnoten en roer door het bonenmengsel. Doe de eieren bij het bonenmengsel en giet de chocoladeboter erbij. Meng alles goed. Giet het browniebeslag in een overschaal of -blik van ongeveer 20 x 20 cm. Bak de brownie in een oven op 180 graden in ongeveer 25 minuten gaar. De tijd is afhankelijk van je eigen oven.

 

Zwarte bonen

Black beans zaaien

De zwarte bonen of Black turtle beans horen bij de Phaseolus vulgaris (sperzieboon) familie. Ik bewaar wat bonen om eind april te zaaien. Ik ga ze zaaien zoals stokslabonen en droge bonen. Half mei kan dat direct buiten, in de volle grond, vier bonen per stok. Maar ik zaai bonen altijd even voor omdat ik erg veel last heb van woelmuizen, duiven of fazanten die graag een boontje mee eten. En alleen het boontje, het plantje laten ze daarna gewoon liggen (grrr). Ik laat de plantjes in potjes tot ongeveer 15 cm, op het terras groot worden. Daarna gaan ze naar de tuin. Rond de stokken plant ik ze uit en bescherm de plantjes met een koker van gaas rondom de stokken.

zwarte bonen brownies


Meer recepten voor zwarte bonen brownies

 


4 reacties


 1. Wat een ontzettend gaaf idee! Laatst zag ik ook iets om brownies of chocoladecake met avocado te maken.. op het to-do lijstje maar..

 2. Met avocado lijkt me ook lekker! En het voelt gezond, bonen-brownies eten… ;-). Met zonnebloemolie ga ik ook nog uitproberen omdat ik denk dat ze na bakken langer smeuïg blijven. Maar met chocolade leek het me minder lekker. Wordt vervolgd.

 3. Bas

  Hi Marleen,

  Lijkt mij heerlijk en ik wil het graag maken. Bedoel je met 400 gram geweekte zwartebonen dat je start met 400 g gedroogde zwartebonen? Of is dat het gewicht na het weken?

  Groetjes,
  Bas Robben

  1. Ja suf, ik ging de bonen pas wegen nadat ik ze had geweekt. Ik heb het net even nagewogen en gecorrigeerd! Het is dus 400 gram geweekte bonen óf 180 gram droge bonen. Misschien zit er in een blikje zwarte bonen ook 400 gram. Dat zou makkelijk zijn!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.