Raapsteeltjes met zalm en dillesaus

Het is weer raapsteeltjestijd! En ze lijken bezig met hun come-back! In de Delicious. van deze maand staat een artikel over raapsteeltjes. In de tuin zaai ik het al jaren en ik kijk er ieder jaar weer reikhalzend naar uit. Na alle winterse pastinaken, wortelen en aardperen, is het de eerste lentegroente, die ik kan oogsten. Weer de frisse en groene blaadjes snijden. Traditioneel eet je het als stamppot, rauw als andijviestamppot. Maar er is veel meer mogelijk met de raapstelen. Wat dacht je van kort stomen en verwerken in een salade of in een hartige taart. Natuurlijk ook raapsteeltjes-pesto of saus. Daar heeft Marjoleine de Vos een lekker recept voor: Raapsteeltjessaus, Zo zacht als berkenblaadjes. De smaak van de raapsteeltjes is subtiel, in de verte lijkt het op spinazie. Je kunt het gebruiken als rucola en spinazie.

Raapsteeltjessalade

Geïnspireerd op de lekkere recepten uit de Delicious, maak ik een salade van gestoomde raapstelen en gemarineerde zalm. De raapsteeltjes kan je nu oogsten. Of kopen in de grotere supermarkten, per bosje van 100 gram. En als je nu wat zaait, kan je over een maandje al raapstelen eten.

Raapsteeltjes

Recept gestoomde raapsteeltjes met zalm en yoghurt-dillesaus

Door , 16 april 2013

Raapstelensalade

Lente op je bord met gestoomde raapsteeltjes, zalm en dillesaus

Voorbereidingstijd:10 minuten
Bereidingstijd:20 minuten
Voor 3 personen

Dit heb je nodig

 • 200 gram raapsteeltjes
 • 3 eieren
 • 1 aardappel
 • olijfolie
 • 200 gram gravad lax zalm (zo maak je dat zelf)
 • yoghurt
 • mayonaise
 • dille

Zo maak je het

Was de raapstelen en stoom ze in ongeveer 10 minuten zacht. Om te stomen, gebruik ik een stoommandje. Het mandje zet ik in een pan met een bodempje water op het vuur. Schil en kook de aardappel. Snij de raapstelen en aardappel in kleinere stukjes. Kook de eieren en snij in kleine stukken. Meng de eieren en de aardappelstukjes met olijfolie en raapsteeltjes. Maak een saus van 1 deel yoghurt en 1 deel mayonaise en zoveel dille als je lekker vindt. Drapeer het raapsteeltjesmengsel op een bord, leg er drie à vier plakjes zalm op en schenk er een eetlepel dillesaus over. Lekker met gepofte aardappel. Maak dan wat meer dille-saus om over je aardappel te gieten!

 

Raapsteeltjes

Raapsteeltjes salade


Variatietip
Bij deze raapsteeltjes-dille saus kun ook een stukje zalm bakken!

 


4 reacties


 1. Raapstelen zijn in Vlaanderen helemaal niet bekend, ziet er wel een toffe groente uit en lekker! Heerlijk die eerste oogst, hier is het een kwastie van dagen voor er allerlei sla-soorten en radijsjes klaar zijn in de serre!

 2. […] met zalm en dillesaus is inzending 11, gemaakt door Marleen van Eten uit de volkstuin. Zij laat zien dat kracht in […]

 3. ja heerlijk in mijn biobakken gezaaid wat kan je er veel mee doen
  ook als salade en met rucola gegeten heerlijk .

 4. […] 3. Raapsteeltjes met zalm en dillesaus […]


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.