• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
    • Downloadbare zaaikalender
    • Groenten voor in de schaduw
    • Kruiden voor in de schaduw
    • Zaaien
    • Zaden oogsten en bewaren
    • Zelf papieren zaaipotjes maken
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

28 april 2013 5 Reacties

Aardappelen planten en aardappelsalade

aardappelenDe aardappelen Arran Victory zitten in de grond. Ik heb twee rijen dichtbij elkaar geplant, wel verspringend. Met het idee om de twee rijen samen aan te aarden. Vorig jaar had ik de aardappelen aangeaard met organisch materiaal (compost, stro en takjes enzo) volgens de principes van de permacultuur. Maar aan aarden met grond bevalt mij toch beter. De opbrengst is hoger. Ik ben nu van plan een combinatie te maken door de aardappelplanten straks te bedekken met organisch materiaal. Maar steeds ook wat grond er overheen te harken. Met het planten van de aardappelen ben ik trouwens nog niet helemaal mee klaar. De Cornes des Gattes moet ik nog doen. En april is al bijna voorbij, ik heb het gevoel dat ik me moet haasten.

Aardappelen planten

 aardappelen

Lente!

 aardappelEn met de verse, nieuwe aardappelen in het vooruitzicht, heb ik alvast een heerlijke lente salade gemaakt. Met lente-ui, doperwten, aardappel, mosterdblad en verse munt. Het mosterdblad kan je ook vervangen met lente sla zoals rucola of waterkers. Of een combinatie van lekkere pluksla.aardappelen

Recept aardappelsalade met munt en mosterdblad

Door Marleen, 28 april 2013Aardappelsalade met verse muntPittige lente salade met aardappel en verse muntVoorbereidingstijd:10 minuten Bereidingstijd:20 minuten Voor 4 personen
Dit heb je nodig
  • 650 à 700 gram aardappelen
  • 250 gram doperwten (vers of uit de vriezer)
  • een bosje lente-ui (ongeveer 7 stuks)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • halve citroen
  • mosterdblad (of een andere slasoort met een pittige smaak)
  • verse munt

Zo maak je het

Kies biologische aardappelen die ongeveer even groot zijn. Schillen is niet nodig! Was de aardappelen en kook ze met schil in ongeveer 20 minuten gaar. Laat de aardappelen afkoelen en snij ze in de lengte in vier parten. Kook de doperwten even kort, hooguit 5 minuten. Snij de lente-ui in kleine ringen. Meng in een ruime schaal de aardappelen, doperwten en lente-ui met 3 eetlepels olijfolie en het sap van een halve citroen. Meng het mosterdblad erdoor. Als je de salade op borden serveert, is het mooi om eerst wat sla op het bord te leggen en daarop het aardappel-doperwt mengsel. Strooi er fijn gesneden verse munt over.
 aardappel0

Categorie: hoofdgerecht Tags: aardappelen, aardappelsalade, doperwten, erwten, lente, mosterdblad, salade, vegan

Vorig bericht: « Foodblogswap Kipsalade
Volgend bericht: Mei bureaubladafbeelding »

Lees Interacties

Reacties

  1. natuurlijk-rijk zegt

    28 april 2013 om 15:52

    ‘T ziet er weer heerlijk uit, mmmmmmmm! De patajes zitten hier al een paar weken in de grond, gisteren de eerste radijsjes geoogst, ook mmmmmmmmmmm!

    Beantwoorden
  2. Kees zegt

    28 april 2013 om 16:07

    Hoi, ook hier zitten de aardappelen in de grond (Frieslanders). Ik hoop dat ze goed gaan smaken, maar met jouw recepturen zal dat zeker gaan lukken!
    Mooie foto’s, volgens mij ga jij die lenteprijs helemaal binnenhalen met jouw foto’s.
    Dat aanaarden van aardappelen ga ik mee eens in verdiepen. Dat heb ik n.l. nog nooit gedaan.

    Groetjes,
    Kees de Boon
    @keesdeboon

    Beantwoorden
  3. Simone zegt

    28 april 2013 om 17:24

    Dat ziet er superlekker uit! Meteen even gebookmarked voor toekomstig gebruik.. 😉 Salades vind ik toch al heerlijk en deze zorgt ervoor dat ik direct trek krijg. Leuk dat je meedoet deze maand en met zo’n toepasselijke salade! Mooie foto ook!

    Beantwoorden
  4. Italiaans koken met Antoinette zegt

    29 april 2013 om 17:07

    Dat lijkt me heel lekker. En ik vervang dat mosterdblad door rucola!

    Beantwoorden
  5. Marleen zegt

    29 april 2013 om 23:45

    @natuurlijk-rijk, ja ik loop voor mijn gevoel hopeloos achter! Misschien heb ik morgen even tijd voor de derde en vierde rij aardappelen.

    @Kees, ah lekker frieslanders, die kan je vroeg oogsten! En aanaarden moet je echt doen. Het levert veel meer aardappelen op.

    @Simone, dank je wel!! Ik baal wel dat het bestek er niet helemaal opstond. Grr…

    @Antoinette, rucola is altijd goed en altijd lekker. Ik kan het wel iedere dag eten. En ik heb net weer een nieuwe ronde gezaaid. Jummie!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Copyright © 2023 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring