Vorig jaar, hartje zomer las ik een artikel over paardenbloemsiroop op foodlog. Na het maken van vlierbloesem– en lavendelsioop leek het me wel wat. Een siroop maken van de gewone paardenbloem. Maar midden zomer bloeit de paardenbloem niet uitbundig en verdween het idee ergens in mijn hoofd tot Petra van Tuinwaarts enthousiast schreef dat ze paardenbloemgelei had gemaakt. Ha! Dat ga ik nu ook doen! Dus fietsen wij op een druilige zaterdag de polder in om zomaar ergens paardenbloemen te plukken voor paardenbloemlimonade.
Paardenbloemlimonade
De smaak is vergelijkbaar met honing maar door de citroen is het lekker fris.
Dit heb je nodig
- 6 handen paardenbloemen
- 1/2 citroen
- 1 kg suiker
- 1 l water
- afsluitbare, schone flessen *
Zo maak je het
- Pluk de paardenbloemen. Gebruik alleen de bloemen, snijd de stelen af. Spoel de bloemen onder stromend water. Als je met kinderen gaat plukken, vis dan de grassprieten er tussen uit en week de bloemen even om zand en modder te verwijderen.
- Snijd de citroen in schijven. Doe alle ingrediënten in een ruime pan, breng het aan de kook en roer af en toe zodat de suiker goed oplost.
- Haal de pan van het vuur als de suiker is opgelost.
- Laat het 24 uur trekken.
- Hang een zeef in een ruime pan en leg in de zeef een schone theedoek. Giet het bloemenmengsel in de zeef. Knijp de bloemen goed uit.
- Giet de siroop in schone flessen.
* Ik spoel de flessen om met kokend water en leg ze daarna een kwartiertje in een oven op 100 graden.
Tip
Wil je paardenbloemgelei maken? Vervang dan de suiker met geleisuiker.
Tags: drankjes, siroop, paardenbloem, budget
Een scheutje paardenbloemsiroop is heerlijk door de muntthee. En een stokbroodje met geitenkaas en een klodder paardenbloemgelei lijkt mij hemels!
Meer lezen
- Tuinwaarts over paardenbloemgelei
- Op Foodlog door Monique Vos: Ode aan de paardebloem
- In NRC door Marjoleine de Vos: Zo mooi is de paardebloem
- Wildpluk wiki: Pluktips en recepten voor paardenbloem
Geef een reactie