• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
    • Downloadbare zaaikalender
    • Groenten voor in de schaduw
    • Kruiden voor in de schaduw
    • Zaaien
    • Zaden oogsten en bewaren
    • Zelf papieren zaaipotjes maken
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

13 mei 2013 11 Reacties

Paardenbloemlimonade

Vorig jaar, hartje zomer las ik een artikel over paardenbloemgelei op foodlog. Na het maken van vlierbloesemchampagne en lavendelsioop leek het me wel wat. Een siroop maken van de gewone paardenbloem. Maar midden zomer bloeit de paardenbloem niet uitbundig en verdween het idee ergens in mijn hoofd tot Petra van Tuinwaarts enthousiast schreef dat ze paardenbloemgelei had gemaakt. Ha! Dat ga ik ook doen! Dus fietsen wij op een druilige zaterdag de polder in om zomaar ergens paardenbloemen te plukken voor paardenbloemlimonade.

Paardenbloemlimonade maken

Paardenbloem

Paardenbloemlimonade maken

13 mei 2013
Marleen
15 min voorbereiding
10 min bereiding
2 l

Recept voor paardenbloemlimonade

De smaak is vergelijkbaar met honing maar door de citroen lekker fris.

Paardenbloemlimonade

Dit heb je nodig


  • 6 handen paardenbloemen
  • 1 kg suiker
  • 1 l water
  • 1/2 citroen
  • afsluitbare schone flessen *

Zo maak je het

  1. Pluk de paardenbloemen. Gebruik alleen de bloemen, snijd de stelen af. Spoel de bloemen onder stromend water. Als je met kinderen gaat plukken, vis dan de grassprieten er tussen uit en week de bloemen even om zand en modder te verwijderen.
  2. Snijd de citroen in schijven. Doe alle ingrediënten in een ruime pan, breng het aan de kook en roer af en toe zodat de suiker goed oplost.
  3. Haal de pan van het vuur als de suiker is opgelost.
  4. Laat het 24 uur trekken.
  5. Hang een zeef in een ruime pan en leg in de zeef een schone theedoek. Giet het bloemenmengsel in de zeef. Knijp de bloemen goed uit.
  6. Giet de siroop in schone flessen.

* Ik spoel de flessen om met kokend water en leg ze daarna een kwartiertje in een oven op 100 graden.

Tip

Wil je paardenbloemgelei maken? Vervang dan de suiker met geleisuiker.

Tags: siroop, paardenbloem,, budget

 

Een scheutje paardenbloemsiroop is heerlijk door de muntthee. En een stokbroodje met geitenkaas en een klodder paardenbloemgelei lijkt mij hemels!

 

Meer lezen

  • Tuinwaarts over paardenbloemgelei
  • Op Foodlog door Monique Vos: Ode aan de paardebloem
  • In NRC door Marjoleine de Vos: Zo mooi is de paardebloem
  • Wildpluk wiki: Pluktips en recepten voor paardenbloem
16

Categorie: drankjes Tags: lente, paardenbloem, siroop

Vorig bericht: « Groenten voor in de schaduw
Volgend bericht: Hartige taart met raapstelen »

Lees Interacties

Reacties

  1. Nell Nijssen zegt

    13 mei 2013 om 21:25

    Weet ik ineens ook weer wat al die plukkers met hun paardenbloemen gaan doen. Ik dacht al aan een salade of zo, maar zag werkelijk iemand met manden vol. Dank u voor het verhaal!

    Beantwoorden
  2. Sandra zegt

    13 mei 2013 om 21:38

    Heb toevallig paar dagen geleden op een boerderij voor het eerst paardenbloem limonade (en gelei!!!) geproefd en gekocht. Verrassend lekker, dank voor het recept!

    Beantwoorden
  3. Manon zegt

    14 mei 2013 om 22:01

    Mooie fotoreportage en een leuk verhaal.

    Beantwoorden
  4. Maura - Yellow lemon tree zegt

    22 mei 2013 om 13:28

    Mooie foto’s. Ben heel benieuwd hoe dit smaakt.

    Beantwoorden
    • Marleen zegt

      23 mei 2013 om 09:40

      Dank je wel, Maura. De siroop smaakt bloemig en honingachtig. Heel lekker. Gelei lijkt me nog lekkerder en is makkelijker te combineren met allerlei hapjes of deserts.

      Beantwoorden
      • Yolanda zegt

        19 mei 2015 om 17:11

        Beste Marleen,
        Ik vind je site geweldig en je hebt prachtige foto’s. Ik heb paardenbloemen gelei gemaakt en ben bezig er een blog over te schrijven. Vind je het goed als ik een link naar jouw recept toevoeg?
        hartelijke groet!!!

        Beantwoorden
  5. Novelle zegt

    27 mei 2013 om 20:16

    jammer dat je zoveel suiker moet gebruiken .Heb je ook nog andere recepten met paarde bloemen?

    Beantwoorden
  6. Peggy's Pastime zegt

    21 april 2015 om 10:22

    Oh, dit wil ik absoluut eens proberen. En wat een mooie foto’s !

    Beantwoorden
  7. patty zegt

    26 april 2015 om 08:55

    Zelf was ik de bloemen niet, pluk ze op een mooi dag smorgens schud de beesjes er uit en dan ongewassen in de pan. Anders haal je een groot deel van je aroma er uit. Pluk op een schoone plek. Kook met een sinaasappel en citroen en gebruik palmsuiker of honing met agar voor jam!

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Paardenbloemen plukken - Steady Homegrown schreef:
    7 mei 2017 om 05:41

    […] Paardenbloemlimonade […]

    Beantwoorden
  2. Daan Faber - mydaddytalks.com schreef:
    14 september 2021 om 16:11

    […] was even kwijt hoe het dieet van zijn moeder ook al weer heette – macrobiotisch dus. Klik hier voor het paardenbloemen limo […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Copyright © 2023 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring