Paardenbloemlimonade

HomesoortDrankjesPaardenbloemlimonade

Vorig jaar, hartje zomer las ik een artikel over paardenbloemsiroop op foodlog. Na het maken van vlierbloesem– en lavendelsioop leek het me wel wat. Een siroop maken van de gewone paardenbloem. Maar midden zomer bloeit de paardenbloem niet uitbundig en verdween het idee ergens in mijn hoofd tot Petra van Tuinwaarts enthousiast schreef dat ze paardenbloemgelei had gemaakt. Ha! Dat ga ik nu ook doen! Dus fietsen wij op een druilige zaterdag de polder in om zomaar ergens paardenbloemen te plukken voor paardenbloemlimonade.

Paardenbloemlimonade maken
Paardenbloemlimonade maken

13 mei 2013

15 min voorbereiding

10 min bereiding

2 liter

Paardenbloemlimonade

Paardenbloemlimonade

De smaak is vergelijkbaar met honing maar door de citroen is het lekker fris.

Dit heb je nodig

  • 6 handen paardenbloemen
  • 1/2 citroen
  • 1 kg suiker
  • 1 l water
  • afsluitbare, schone flessen *

Zo maak je het

  1. Pluk de paardenbloemen. Gebruik alleen de bloemen, snijd de stelen af. Spoel de bloemen onder stromend water. Als je met kinderen gaat plukken, vis dan de grassprieten er tussen uit en week de bloemen even om zand en modder te verwijderen.
  2. Snijd de citroen in schijven. Doe alle ingrediënten in een ruime pan, breng het aan de kook en roer af en toe zodat de suiker goed oplost.
  3. Haal de pan van het vuur als de suiker is opgelost.
  4. Laat het 24 uur trekken.
  5. Hang een zeef in een ruime pan en leg in de zeef een schone theedoek. Giet het bloemenmengsel in de zeef. Knijp de bloemen goed uit.
  6. Giet de siroop in schone flessen.

* Ik spoel de flessen om met kokend water en leg ze daarna een kwartiertje in een oven op 100 graden.

Tip

Wil je paardenbloemgelei maken? Vervang dan de suiker met geleisuiker.

Tags: drankjes, siroop, paardenbloem, budget

Rated 5/5 (gebaseerd op 3 waarderingen)

Een scheutje paardenbloemsiroop is heerlijk door de muntthee. En een stokbroodje met geitenkaas en een klodder paardenbloemgelei lijkt mij hemels!

Paardenbloem

Meer lezen

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal stemmen: 3

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


11 reacties


  1. Weet ik ineens ook weer wat al die plukkers met hun paardenbloemen gaan doen. Ik dacht al aan een salade of zo, maar zag werkelijk iemand met manden vol. Dank u voor het verhaal!

  2. Sandra

    Heb toevallig paar dagen geleden op een boerderij voor het eerst paardenbloem limonade (en gelei!!!) geproefd en gekocht. Verrassend lekker, dank voor het recept!

  3. Mooie fotoreportage en een leuk verhaal.

  4. Mooie foto’s. Ben heel benieuwd hoe dit smaakt.

    1. Dank je wel, Maura. De siroop smaakt bloemig en honingachtig. Heel lekker. Gelei lijkt me nog lekkerder en is makkelijker te combineren met allerlei hapjes of deserts.

      1. Beste Marleen,
        Ik vind je site geweldig en je hebt prachtige foto’s. Ik heb paardenbloemen gelei gemaakt en ben bezig er een blog over te schrijven. Vind je het goed als ik een link naar jouw recept toevoeg?
        hartelijke groet!!!

  5. jammer dat je zoveel suiker moet gebruiken .Heb je ook nog andere recepten met paarde bloemen?

  6. Oh, dit wil ik absoluut eens proberen. En wat een mooie foto’s !

  7. patty

    Zelf was ik de bloemen niet, pluk ze op een mooi dag smorgens schud de beesjes er uit en dan ongewassen in de pan. Anders haal je een groot deel van je aroma er uit. Pluk op een schoone plek. Kook met een sinaasappel en citroen en gebruik palmsuiker of honing met agar voor jam!

  8. […] Paardenbloemlimonade […]

  9. […] was even kwijt hoe het dieet van zijn moeder ook al weer heette – macrobiotisch dus. Klik hier voor het paardenbloemen limo […]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.