Hartige taart met raapstelen

HomeReceptenHoofdgerechtHartige taart met raapstelen

Van mijn tuinburen heb ik een paar stukken mierikswortel gekregen. Raapstelen met mierikswortel, die combinatie leek mij erg lekker. Maar na het bakken van de taart, proefde we de mierikswortel niet meer. Wat blijkt nu, als je mierikswortel verwarmt dan verdwijnt de pittige smaak. Ondanks dat, smaakte de taart nog steeds verrukkelijk. Een vegetarische raapsteeltaart, wat mij betreft een klassieker!

Ik heb een stukje mierikswortel bewaard en in een pot uitgeplant. Ja, in een pot want “op de tuin” ben ik gewaarschuwd. Mierikswortel kan flink woekeren. Eenmaal uitgeplant kan je hem niet meer verwijderen omdat ieder stukje wortel dat achterblijft, gewoon doorgroeit. De plant blijft maar terug komen.

hartige taart met raapstelen
mierikswortel
18 mei 2013
15 min voorbereiding
30 min bereiding
6 punten

Hartige taart met raapstelen

hartige taart met raapstelen

Raapsteeltaart, wat mij betreft een klassieker! Gevuld met gestoomde raapsteeltjes en bosui.

Dit heb je nodig

  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter in blokjes
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 1 eetlepel water
  • 1 beschuitje
  • een bos raapstelen
  • 1 bosui
  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels geraspte Italiaanse kaas

Zo maak je het

  1. Doe 200 gram bloem, 100 gram in stukjes gesneden boter en een snuf zout in een keukenmachine en mix er een grof kruimeldeeg van.
  2. Voeg het ei en een eetlepel water toe en mix door tot het een grote bal is. Leg het een uurtje in de koelkast zodat je het straks makkelijk kan uitrollen.
  3. Was de raapstelen en stoom de raapsteeltjes in een paar minuten zacht. Gebruik daarvoor een stoominzetje of stoommandje.
  4. Snijd de bosui in kleinen stukjes. Klop drie eieren en de slagroom los.
  5. Rol na een uurtje het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Leg het deeg in een lage taartvorm van ongeveer 22 cm.
  6. Verkruimel een beschuitje over het deeg. Leg de raapsteeltjes en de stukjes bosui in de taartvorm. Pers een teentje knoflook uit en verspreid het over de groenten.
  7. Giet het eimengsel over de raapsteeltjes. Bestrooi de taart met de geraspte Italiaanse kaas.
  8. Bak de taart in het midden van de oven op 200 graden in 30 minuten gaar. De tijd is afhankelijk van je eigen oven. Als het te hard gaat, dek de taart dan af met aluminiumfolie.

Tags: hartige taart, raapstelen, bosui, makkelijk

hartige taart met raapstelen

• Kijk ook eens bij Stamppot met raapstelen.

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


3 reacties


  1. Hoi Marleen,
    Het taartje ziet er heerlijk uit. Mooie foto’s kunnen zoveel doen!
    Op Twitter gaf ik al aan dat ik benieuwd was naar de verse mierikswortel. Een tijd geleden vertelde een collega me dat hij overheerlijke koekjes gegeten had van verse geraspte mierikswortel met geraspte Parmezaanse kaas. Misschien zaten er nog wat kruiden door, maar dat weet ik niet zeker. En het moest ook heel eenvoudig zijn. De geraspte mierikswortel en kaas (en kruiden) mengen, in hoopjes op een bakplaat doen, bakken, laten afkoelen en genieten. Ik stel me voor dat het een soort hartige kletskop wordt. Maar ik heb het nog steeds niet gemaakt, omdat ik nergens verse mierikswortel kan vinden.
    Toen ik jouw verhaal over de mierikswortel las moest ik er weer aan denken. Misschien dat het bij deze koekjes juist een voordeel is dat de scherpe smaak wat verdwijnt. Ik moet het anders maar eens proberen met mierikswortel uit een potje :)

  2. […] hartige taart met raapsteeltjes & deze lichte salade met rabarber en avocado voor op een lady lentemiddag […]

  3. […] 12. etenuitdevolkstuin 15. vegetaropskrifter 16. ah 17. […]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.