Brandnetelpesto

HomeReceptenBrandnetelpesto

“Mam, wat gaan we eten?” vraagt mijn zoon terwijl hij zijn schooltas op de bank slingert. “Brandnetels!” roep ik terug. Toegegeven, het is geen alledaags antwoord en ik verwacht dan ook flink wat commentaar. Maar hij haalt zijn schouders op. Via twitter zag ik de recepten voorbij komen. Heerlijke filodeegtaartjes met brandnetel met zongedroogde tomaat van Lepeltje Liefde en Brandnetelpesto van Tuinwaarts. Gewoon onkruid eten, waarom ook niet! In de tuin heb ik brandnetel genoeg. Het groeit harder dan ik kan wegtrekken. Maar ik laat ook bewust wat staan voor vlinders. En roep ik altijd stoer, dat ik óveral pesto van maak, dan kan ik nu toch niet achterblijven. Wildplukken dus in eigen tuin, makkelijker kan het niet. En als anderen het ook eten, voelt het toch minder vreemd.

Brandnetels

Nu zal ik ook maar bekennen dat ik tijdens het wassen van de brandneteltoppen, verschillende rupsjes heb gered van een verdrinkingsdood. Met een rups van een atalanta op mijn vingertop snelde ik naar buiten. In onze voortuin staan ook een paar brandnetels voor vlinders. Als een groot vlinderliefhebber had ik er wel moeite mee. Voedsel dat ik speciaal voor vlinders laat staan, zelf opeten. Ik troost me met de gedachte dat ik alleen de toppen gebruik. Het was een rare gewaarwording om met mijn vieze tuinhandschoenen in een strakke, schone keuken te staan rommelen. En ik vroeg me af of mensen in de oorlog ook brandnetels aten. Als je de dure parmezaanse kaas en pijnboompitten vervangt met goedkopere varianten, dan is het een heel budgetvriendelijke maaltijd.

Gestoomde brandnetel

6 juni 2013

15 min voorbereiding

10 min bereiding

4 personen

Pasta met brandnetelpesto met zongedroogde tomaat

brandnetelpesto

Frisse pesto van brandneteltoppen en citroen

Dit heb je nodig

 • 20 brandnetel toppen
 • 2 el pijnboompitten
 • 1 teentje knoflook
 • 30 g parmezaanse kaas
 • 1 citroen
 • 60 mlolijfolie
 • stuk of 10 zongedroogde tomaten
 • fusilli of andere pasta

Zo maak je het

 1. Was de brandneteltoppen. Doe dat wel met tuinhandschoenen.
 2. Stoom de brandnetel in een stoommandje of inzet tot ze zacht en geslonken zijn.
 3. Doe de toppen, pijnboompitten, knoflook en de geraspte parmezaanse kaas in een hakmolentje of keukenmachine.
 4. Pureer de massa. Voeg er het sap van 1 citroen en olijfolie toe. Gebruik zoveel olie tot het een smeuige saus is.
 5. Kook de pasta volgens aanwijzingen op het pak. Snijd de zongedroogde tomaten in reepjes. Meng de fusilli met de pesto.
 6. Garneer met de tomatenreepjes en schaafsel van Italiaanse kaas.

Tags: hapje, pasta, pesto, brandnetel, budget

Rated 4.3/5 (gebaseerd op 3 waarderingen)

En hoe smaakt het?

De smaak vinden we een beetje vergelijkbaar met spinazie. Niet bitter zoals ik verwacht had maar juist subtiel van smaak. Heel eetbaar maar voor een pesto vind ik basilicum en rucola toch lekkerder. Pesto mag een heftige en intense smaak hebben. Brandnetel is net iets te subtiel en te vlak. Mijn zoon denkt daar anders over. Hij smeekte of hij het restje, dat ik had bewaard voor de foto, mocht eten. Kijk, zo komen we de crisis wel door!

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 4.3 / 5. Aantal stemmen: 3

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

6 reacties


 1. Elsje

  Toen ik brandnetels ging plukken voor een zorgboerderij zei men mij , dat als ze eenmaal geplukt zijn, de netels niet meer prikken 🙄

  1. Wat flauw van die mensen. Brandnetels blijven lang prikken. Zelf als ze een week op mijn composthoop hebben gelegen, prikken ze nog.

 2. Blijkbaar prikken ze toch minder als,ze eventjes liggen. Paarden laten brandnetels graag groeien, maar als je,ze plukt zijn ze de volgende dag opgegeten.

  1. Stoer van de paarden!

 3. dominique carton

  Als je ze uittrekt met wortel blijven ze nog een tijd prikken. Als je ze knipt prikken ze heel snel niet meer. Handschoenen zijn natuurlijk altijd aangewezen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.