Moestuinsalade met de eerste peultjes

HomeReceptenHoofdgerechtMoestuinsalade met de eerste peultjes

Een juni-dag in de volkstuin. De zon schijnt en ik fiets op mijn slippers naar de tuin. Er staat een lekker noordelijk windje waardoor het heerlijk werken is in de tuin. Ik maai het gras. Het maaisel laat ik altijd liggen. Het is goed voor de bodem en het gaat zo heerlijk naar Zuid-Frankrijk ruiken. Het droge gras en het uitgetrokken, verdorde onkruid geeft die typische Franse buitengeur. Als ik mijn ogen dicht doe, kampeer ik Frankijk. We hebben net stokbrood met camembert gekocht en er staat een fles Côtes du Roussillon klaar… Terug naar de realiteit. Noeste arbeid in de volkstuin! Ik maak nog snel een stuk grond onkruidvrij voor de courgetteplanten.

Peulen in bloei

Met mijn gieter loop ik door de moestuin. Het heeft een tijdje niet geregend. De pompoenplantjes hebben dringend water nodig en de bonen krijgen ook wat extra water. Ik maak een paar foto’s om mijn nieuwe lens uit te proberen. De bloemen van de peultjes en een uitgebloeide paardenbloem leg ik vast. Van dichtbij zien ze er zo mooi uit!

Uitgebloeide paardenbloem
Peulenoogst

Ik oogst peultjes, rucola, pluksla en radijsjes. En volià, daar is een moestuinsalade. Wat brood erbij en het is een maaltijd. Makkelijk. We eten in het avondzonnetje op het terras, met een glas witte wijn. Meer heeft een mens niet nodig!

Moestuinsalade

11 juni 2013

5 min voorbereiding

10 min bereiding

2-3 personen

Moestuinsalade met peultjes

Oogst wat peultjes, rucola, pluksla en radijsjes. En volià, daar is een moestuinsalade. Glaasje wijn in de avondzon. Wat brood erbij en het is een maaltijd.

Dit heb je nodig

 • 2 handen peultjes
 • wat rucola
 • 5 radijsjes
 • 3 el olijfolie
 • 1 el witte wijnazijn
 • 1 tl mosterd
 • 100 g feta
 • zwarte peper en zout

Zo maak je het

 1. Kook de peultjes in ongeveer 5 minuten knapperig gaar.
 2. Was de rucola, vis het onkruid er tussenuit en laat het goed uitlekken. Was de radijsjes en snijd in dunne plakken.
 3. Doe de groente in een ruime kom.
 4. Maak een dressing van olijfolie, witte wijnazijn en mosterd. Schenk de dressing over het groente en brokkel de feta over de salade.
 5. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Tags: hoofdgerecht, salade, peulen, buitenkeuken

Hoe nuttig was dit recept of bericht?

Klik op een ster om dit bericht te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Geen stemmen tot nu toe! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.


,

6 reacties


 1. Anoniem

  Hoi Marleen,
  Ziet er heerlijk zomers uit. Wij hebben geen peultjes maar als ik dit dan zie…..
  ‘Vis het onkruid ertussen uit’ heel herkenbaar, dat heb je niet een zakje van de super.
  Prachtige foto’s ook, wat voor lens heb je gekocht?

  Groet,
  Karin

  1. Hoi Karin,

   Geen peultjes? Ik vind ze zo lekker! In de salade of in een wokgerecht. Zalig. En heel makkelijk, ik zaai ze wel even voor omdat ik veel last heb van duiven, woelmuizen, konijnen en fazanten.. Die eten de erwtjes.
   Ja, onkruid. Er zat wat kweekgras tussen…
   Ik heb een 60mm f2.8 macro lens gekocht. Moest wel even wennen dat er nu wel héél véél onscherp is ;-). In de bloem van de knautia was een heel deel onscherp ;-). Even oefenen nog!

   Groetjes, Marleen

   1. Ik had al eerder gekeken of je geantwoord had maar mijn hele reactie was weg, nu was ie der weer. Zal we niet goed gekeken hebben.
    Volgend jaar ook maar eens peultjes proberen, als ik het zo lees toch wel erg lekker.
    Wij hebben een 18-50mm f2.8 daar doe ik eigenlijk alles mee, ik wil ook nog wel eens een macro om dichterbij te kunnen komen. Eerst nog maar wat oefenen en leren. Jij maakt nu ook je ‘foodfoto’s met de nieuw macrolens? Ik vind ze stuk voor stuk prachtig!

    1. Hoi Karin,

     Wat gek. De reactie stond gewoon, hoor. Ik haal alleen spam weg. Ja, peultjes planten moet je echt doen! Echt! Vers zijn ze zo lekker en zoet.

     Ik heb ook een 18-55mm 2.8mm maar als ik het diafragma helemaal open zet dan moet ik ook meer groothoek gebruiken (vertekening). Dat vind ik heel irritant! Vanaf de moestuinsalade schiet ik alleen met mijn nieuwe lens. Gewoon maar flink oefenen en extra beeld schieten!

     Groetjes, Marleen

 2. Het zijn weer hele mooie foto’s geworden, maar ik kan me voorstellen dat je even moet wennen aan die nieuwe lens. Het lijkt me wel geweldig, zo’n macrolens.
  Ik fotografeer zelf meestal met een 50mm 1.8, waar ik echt heel tevreden over ben, maar het is geen macrolens, waardoor ik nooit echte close-ups kan maken.

  Sinds jij en Caroline het laatst over Foodgawker hadden, ben ik me daar eens in gaan verdiepen, maar ik loop nog niet warm (terwijl ik zo ongeveer verslaafd ben aan Pinterest).
  Wat maakt Foodgawker zo leuk en anders dan al die andere fotosites?

  De salade ziet er trouwens erg lekker uit.

  (Oh ja, ik hoop binnenkort eindelijk iets te kunnen schrijven over het Liebster Award en het koningshapje. Wat later dan de bedoeling)

  Groeten, Manon

  1. De lens is super maar ik maak nog wel veel foutjes. En die zie ik niet tijdens het fotograferen.

   Foodgawker is leuk omdat het team streng selecteert. De foto’s staan lang op de eerste pagina’s waardoor er veel bezoekers naar mijn site komen. En ik zie mijn foto’s nu vaker op pinterest, dat is ook leuk! Het streelt mijn ego ;-).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.