• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Eten uit de volkstuin

zaaien en oogsten in de moestuin

  • Home
  • Recepten
  • Moestuin tips
    • Downloadbare zaaikalender
    • Groenten voor in de schaduw
    • Kruiden voor in de schaduw
    • Zaaien
    • Zaden oogsten en bewaren
    • Zelf papieren zaaipotjes maken
  • Groente
    • Aardappels
    • Bieten
    • Boerenkool
    • Bonen
    • Courgette
    • Erwten en peulen
    • Knoflook
    • Koolrabi
    • Pastinaak
    • Pompoen
    • Rode- en witte kool
    • Sla
    • Snijbiet
    • Tomaten
    • Tuinbonen
    • Uien
  • Over mij

18 juni 2013 2 Reacties

Muntijs met citroen

Voor het foodblogevent heeft Kelly Bennis deze maand een heel speciaal en toepasselijk thema bedacht. IJs en niet zomaar ijs. Nee, Kelly geeft ons een opdracht mee.
Bedenk een recept voor een heerlijk ijsje. Het heeft wel speciale eisen: namelijk zonder suiker en koemelk. Romig, fruitig… you name it.
Een ijsje gaat er met deze tropische temperaturen natuurlijk wel in! De speciale eisen zetten me aan het denken over voedselovergevoeligheid, eetgewoonten en gezond eten. Wat eten betreft, leg ik mij ook wat beperkingen op. Ik bak bijvoorbeeld nooit een tartaartje of biefstuk en ik eet geen bewerkt vlees. Soms vervang ik vlees maar vaak ook niet. Het laatste is wel de essentie van mijn eetgewoonte. Ik houd van pure smaken en ik doe niet mijn best om iets te vervangen. Geen suiker of vlees, geen probleem. Zonder is gezonder én lekker!Muntijs met citroen Voor dit thema heb ik wel een vervanger gekocht, agave siroop. Maar is agave siroop wel een goede vervanging, vroeg ik me later af? Is het gezonder dan suiker? Daar zijn de meningen over verdeeld. Het advies is om het niet dagelijks te gebruiken. Dus precies zoals ik suiker gebruik. Af en toe, om een taart te bakken of over de pannenkoeken. Melkproducten vervangen vind ik wat moeilijker. Ik geniet van romige yoghurt of kwark. En de vervangers vind ik minder smakelijk. Ik eet liever iets anders dan een vervanger.Voor het foodblogevent zijn mijn zoon (10) en ik helemaal los gegaan en we hebben allerlei lekkere ijsjes bedacht. Vandaag het recept van mijn zoon: muntijs met citroen. Ik raad je een handig ijshoudertje aan te schaffen en niet mijn paraplu-ijsjes-houder. Ja, heus. Mijn ijsjes kúnnen eruit zien als een paraplu. Waarom vraag je je nu waarschijnlijk ook af… ijs eten en paraplu’s… De gedachten van een prodcutontwerper zijn ondoorgrondelijk! Maar goed, zo’n parapluhouder valt dus heel makkelijk om. Echt. Zucht. Met stalen zenuwen giet ik nu mijn ijshouder vol en plaats ik vervolgens in de vriezer. En voor ik het vergeet! Morgen op dit blog: mijn ijsje met cider, appel en basilicum!

Recept Muntijs met citroen

Door Marleen, 18 juni 2013Muntijs met citroenRecept voor frisse muntijs met citroenVoorbereidingstijd:15 minuten Wachtijd:2 uur
Dit heb je nodig
  • takje verse munt
  • het sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel agave siroop

Zo maak je het

Knip een takje munt en zet een glas munt thee (ongeveer 200 ml). Laat de thee lekker trekken en afkoelen. Pers een citroen uit. Giet de thee, citroensap en een eetlepel agave siroop in een maatbeker met schenktuit. Hak een paar blaadjes munt fijn en voeg toe aan het munt-citroen mengsel. Giet het mengsel in de ijsvormpjes. Zet de ijhouder minimaal twee uur in de vriezer.
 2

Categorie: ijs Tags: ijs, munt, zomer

Vorig bericht: « Moestuinsalade met de eerste peultjes
Volgend bericht: Ciderijs met appel en basilicum »

Lees Interacties

Reacties

  1. LNNK zegt

    29 juni 2013 om 17:29

    Klinkt erg lekker!

    Beantwoorden
  2. Eva zegt

    3 maart 2015 om 09:56

    Het klinkt inderdaad erg lekker! Je zou om je glazuur te beschermen ook kunnen denken aan een citroenmelisse of citroen verveine met munt thee te maken en dat in te vriezen. Maar dan is het natuurlijk niet zo mooi helder als die van jou! Ik baal nu dat ik mijn ijco vormpjes heb weggeven, snif…

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

stay connected

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Eten uit de volkstuin

Omslag Eten uit de volkstuin

OOGST

Omslag Oogst

Copyright © 2023 · Design by Marleen van Es · Het gebruik van foto's en teksten zonder mijn toestemming is niet toegestaan · privacyverklaring