Bietjessalade uit De Free Range Cook

Homeno categoryBietjessalade uit De Free Range Cook

Vorige maand won ik met één van mijn foto’s het kookboek De Free Range Cook, van Annabel Langbein. Lekker Tafelen had een wedstrijd uitgeschreven en riep op om een foto te maken van je ultieme vers ervaring. Nou, foto’s van míjn ultieme vers ervaring heb ik genoeg! Benieuwd naar mijn winnende foto? Bekijk dan erwtenscheuten en doperwtensoep!

Free range cook

Echt een boek voor jou, tweette Lekker Tafelen nog terug nadat ik ze enthousiast had bedankt. En daar moet ik ze gelijk in geven. Annabel Langbein leeft een leven waar ik van droom. Ze heeft een moestuin en een (vakantie)boerderij met kippen. Ze plukt kersen, raapt walnoten en vist graag in het naburige meer of verderop aan de kust. Ze houdt ervan om alles zelf te maken. Van verse kaas en op theebladeren gerookte forel tot cappuccino-eclairs. Als ik het boek doorblader en de recepten lees, schiet ineens dat ene zinnetje uit Home Made van Yvette van Boven in mijn hoofd: Ook dit maakt u voortaan zelf. Experimenteren en koken alsof de supermarkt 200 km verderop is. Met zulke voorbeelden wordt zelfvoorzienend leven nog eens hip!

Free range cook

De Free Range Cook

Het ruim 300 pagina tellend boek is ingedeeld in zes hoofdstukken. Annabel Langbein start met een introductie over zichzelf. De hoofdstukken Uit de oven, Uit de groentetuin, Van de boerderij, Uit zee en meer, Uit de voorraadkast en Uit de boomgaard zijn steeds voorzien van een persoonlijke, anekdotische tekst. Met een  sprookjesachtige stijl schrijft ze over de betoverende geur van perziken op een markt in Sicilië:

Ik zigzagde over de markt om de bron van deze zaligheid te ontdekken en kwam terecht bij een oud mannetje met een doosje met daarin de heerlijkste geurende witte perziken die ik ooit had gezien.

Het aantrekkelijkste hoofdstuk is natuurlijk Uit de groentetuin. Het hoofdstuk telt maar liefst 79 pagina’s! Ze ervaart de luxe van het bezit van een groentetuin met verse groente en sappig fruit. Luxe is voor haar niet synoniem aan dure of moeilijke te vinden ingrediënten. In het keukentje van haar vakantieboerderij kookt ze op een tweepits gasstelletje eenvoudige en pure gerechten. Verwacht van haar geen complexe gerechten met ingewikkelde bereidingstechnieken. Haar recepten geven je voldoende handvaten om zelf te variëren. Ze geeft vaak tips om de recepten aan te passen. De pure en eenvoudige gerechten maakt dat dit kookboek een van mijn nieuwe favorieten is. Er staan flink wat recepten in die ik wil uitproberen zoals bevroren aardbeitaart, groente pakora’s en profiteroles met ijs.

Door de vele basisrecepten zoals salsa verde, eigen gemaakte tomatensaus, aardappelgratin, bouillabaisse, lemoncurd, roomijs of knapperig plat brood is dit boek heel geschikt voor de beginnende hobbykok. Annabel heeft een compleet boek met makkelijke recepten geschreven en ze geeft leuke ideeën voor menu’s.

Free range cookBevroren aardbeitaart met frambozen

Maar goed, tot zover wat feiten en mijn mening over boek. Nu aan de slag met een recept! Ik koos voor haar bietjessalade met rucola, amandelen en feta.

Bietjessalade

Recept bietjessalade

Door , 4 juli 2013

Bietjessalade

Makkelijk en lekker recept voor bietjessalade met rucola

Voorbereidingstijd:45 minuten
Bereidingstijd:10 minuten
4 personen

Dit heb je nodig

 • 4 bietjes
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 1 eetlepel balsamicoazijn
 • 150 gram rucola (of een paar handen pluksla als je rucola ook is doorgeschoten)
 • handje bietenblad
 • 1 citroen
 • 80 gram amandelen
 • 100 gram feta (of wat meer)

Zo maak je het

Schil de bietjes en snij in parten. Meng 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel bruine suiker en 1 eetlepel azijn. Leg de bietjes in een ovenschaal en giet er het oliemengsel over. Rooster de bietjes in 45 minuten in de oven op 180 graden. Rooster de amandelen in een koekenpan. Meng het sap van 1 citroen met 2 eetlepels olijfolie. Doe de sla in een kom of verdeel over 4 bordjes. Giet het olie-citroenmengsel overheen. Leg de bietjes op de sla en garneer met feta en geroosterde amandelen.

 

Meer over Annabel Langbein

De Free Range Cook van Annabel Langbein kost € 25,00. Het wordt uitgegeven door Van Dishoeck, ISBN 9789000321186.
Bestel De Free Range Cook via Bol.com!


4 reacties


 1. Je hebt een mooi verhaal geschreven en een prachtige foto gemaakt. Heb je die met je nieuwe macrolens gemaakt?
  Het lijkt me trouwens een geweldige leuke uitdaging om zoveel mogelijk zelf te maken en te kweken. Of in ieder geval zoveel mogelijk met streek- en seizoensproducten te werken. En dan bedoel ik meer dan ik nu al doe :)

  1. Thx Manon! Ja, de foto is met mijn nieuwe macrolens. Superfijne lens! Meer zelf maken lijkt mij ook zo leuk. Die zachte verse kaas van Annabel ga ik een keer uitproberen. Het is een makkelijk recept en met verse kruiden uit de tuin kan ik het ook een plekje op mijn blog geven ;-). Het lijkt me heel leuk om te doen.

 2. Gefeliciteerd! Wat gaaf dat je een boek hebt gewonnen, is de foto ook wel heel erg mooi hoor! En dan dít boek, dat kan toch niet beter, ik zag hem gister nog in de boekhandel, heb hem maar niet ingekeken, had toen jou stukje nog niet gelezen, anders had ik niet voor mijzelf ingestaan… Zelfvoorzienend dat spreekt heel erg tot de verbeelding, tuurlijk gaat dat nooit lukken maar we kunnen een beetje in de richting proberen te komen. Veel plezier met je nieuwe boek, ga er maar lekker veel uit koken en bloggen, dan kunnen wij ook meegenieten ;-)

  Groet Karin

  1. Dank je Karin!
   TIP: Op de website van de seizoenskok.nl kan je je opgeven voor haar nieuwe boek Simple Pleasures. Ze geven 200 stuks weg aan mensen die willen testen en koken uit het nieuwe boek. Ik heb me onmiddellijk opgegeven, dat begrijp je ;-).
   http://www.seizoenskok.nl/aanmeldenfreshfoodfriend/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.