Wat was het een goed tuinbonenseizoen! Grote planten, veel peulen en bijna geen zwarte luis. En ik heb niet eens de toppen eruit gehaald. Vroeg zaaien, een koud voorjaar en mijn permacultuurexperimenten leverden mij een flinke oogst op.
Vlak voor de vakantie heb ik alle tuinbonen ingevroren. Invriezen kan zonder eerst te blancheren. Dus de rauwe bonen kunnen meteen de vriezer in. Makkelijk hè! Ik heb er een lekkere zomerse tuinbonen salade met erwtjes, appel en feta van gemaakt.Voordat ik aan mijn recept begin, zal ik even wat over mijn permacultuur experiment vertellen. In het vak naast de tuinbonen staan een aantal bloeide pastinaken. Die bloemenschermen trekken zweefvliegen aan. En dat zijn de natuurlijke vijanden van de luis. Dit jaar had ik de grond rondom de tuinboonplanten goed bedekt afgeknipt groen (gras en onkruid) en met lage, griekse munt. Ondanks de concurrentie groeiden de tuinboonplanten beter dan andere jaren! Voor een flinke oogst heb je dus blijkbaar geen strakke tuin en veel zwarte aarde nodig. Yeah!0
Tuinboontoppen kan goed in een roomsausje voor pasta.
Hier is een recept voor een pastasaus:
Fruit een uitje en voeg 2 handen gewassen en gesneden tuinboontoppen toe. Laat de tuinboontoppen slinken. Voeg 125 ml slagroom toe. Breng op smaak met zout en peper. Je kan de saus uitbreiden door lekker wat peterselie en bieslook toe te voegen. Of wat spekjes of prosciutto te gebruiken.
Ziet er heerlijk uit, dit jaar geen tuinbonen gezet, vorig jaar iets te veel werk gehad om ze te peulen ;-(
Ja, dat doppen is flink wat werk maar gelukkig heb ik een hulpje die het heel leuk vindt om te doen! Jammer dat alleen de tuinbonen favoriet zijn…
Dankjewel voor de tip, helaas zijn hier de snijbonen wel gevonden door uh tja iets. Want nu beginnen de bladeren lelijk te worden…
Het gerecht klinkt heerlijk en word zeker opgeslagen.
Graag een recept hoe ik tuinboontoppen klaar moet maken.
Ik moet ze nog toppen en hoorde dat de toppen eetbar zijn.
Bij voorbaat dank.
Beste Sitty,
Tuinboontoppen kan goed in een roomsausje voor pasta.
Hier is een recept voor een pastasaus:
Fruit een uitje en voeg 2 handen gewassen en gesneden tuinboontoppen toe. Laat de tuinboontoppen slinken. Voeg 125 ml slagroom toe. Breng op smaak met zout en peper. Je kan de saus uitbreiden door lekker wat peterselie en bieslook toe te voegen. Of wat spekjes of prosciutto te gebruiken.
Groetjes, Marleen